KOLUMNI | ”Nimismiehen kiharatkin” tasaaseksi… KARHUT KAIPUULLA KUNNOSSAPITOON

0
Pohjoismaissa "uhanalaisia" tiekarhuja valmistetaan vielä Suomessa Kiteellä.

Pentti Hautala

Kun tarkastelee eri työalojen kehitystä, niin suuremmaksi osaksi on menty parempaan suuntaan. Todellisuudessa paljon parjattu teiden kunto- ja kunnostus toiminut huonosti ja hyvin.

Toimittaja Pentti Hautala

Yksi osa-alue on kuitenkin, muun muassa kulkuteiden kunnostuksessa, huomattavasti heikentynyt. Ja sen ovat kaikki omakohtaisesti todenneet liikkuessaan, että hiekkateiden tasauksessa ja muutenkin niiden työstössä tarvittaisiin järeää tiekarhua!

Tämän kesä helteinen sää on kuluttanut sorateiden pintakerrosta. On muodostunut paljon niin sanottuja ”nimismiehen kiharoita”. Sellaista tienpintaa, jossa autot ja traktorit sekä pienemmät kulkuneuvot meinaavat karata käsistä pompotuksessa ja täryytyksessä.

Hiekkateille on muodostunut myöskin harmillista ajouraa. Tämä johtuu asiasta tietävän mukaan siitä, kun nykyajan kevyet tasauslanat eivät tepsi pitkien poutien kovettamaan, kuivaan pintaan. Eikä muutenkaan työ onnistu kunnolla, kun nykyään lanaus tehdään sateiden jälkeen. Näin tehtynä se tuottaa kuulemma parhaan tuloksen.

Pelkkä lanaus ei tahdo pystyä nimismiehen kiharoihin, johon tarvittaisiin tehokkaampaa tiekarhua
(Arkistokuva/jpnews.fi)

Wanhaan aikaan tienhoidossa oli tärkein kone; jykevä ”tiekarhu”. Kuopat ja ajourat höylättiin moniteräisillä karhuilla pois.

Karhuja kaivataankin kulkuteiden kimppuun erityisesti poistamaan ajouria teiltä. Lapissa ainakin on uusia hienoja ja tehokkaita tiekarhuja vielä käytössä teiden kunnossapitoon.

Jos kyse on rahan säästöstä, niin karhut hankkivat hintansa takaisin autojen korjauskustunnuksissa. Liikenteen sujuvuus on myöskin taattu sileiksi höylätyillä teillä.

Toki ajourien aiheuttamista vahingoista ja onnettomuuksista saattaa joku todeta, että pääsyyllinen on ihminen itsessään. Joka tässäkin asiassa lienee osa totuutta.

Jämärä kunnon tiekarhu onkin kaikille kulkijoilla kaipuulla. Tieakarhun kynnet ja terät ovat ainoat oikeat välineet urien poistoon.

Ja jos uuden kotimaisen tiekarhun ostoon ei esimerkiksi kuntatasolla eurot riitä, niin hyväkuntoisia käytettyjä on hankittavissa edullisesti. Samalla kannattaa myöskin muistaa, että kuntarahaa tuhlataan paljon turhempiinkin kohteisiin kuin tarpeelliseen tiekarhuun…


 

JÄTÄ KOMMENTTI