Raittiusyhdistys ja Talsijat liikuttivat

0
Raittiusyhdistuksen lauluduo, "kyykämestarit"- Marja-Liisa Tuominen ja Klaus Lavila viidyttivät, lauluilla ja soitolla runsasta kuntoliikujien joukkoa raittiustalolla. (Kuvat:Pentti Hautala)

Pentti Hautala

ALAVUS/TÖYSÄ

Hakojärven kylä on siinäkin suhteessa toimelias, että siellä toimii edelleen nykyaikana harvinainen Raittiusyhdistys. Myöskin oma, hyvässä kunnossa oleva, Raittiustalo on käytössä Kettumäen tien varrassa. Töysän Raittiuhdistys perustettiin vuonna 1903 ja toimitalo valmistui 1916.

Raittiyshyhdistyksen toimintaa on pitäneet yllä vuosikymmenestä toiseen Hakojärven kylän asukkaat. Nykyisin yhdistyksen puheenjohtajana tomii Klaus Lavila ja sihteerinä Anne Hiiipakka.

Valtakunnallisen, Raittiuden Ystävät Ry:n Pohjanmaan piirin paikkakunnilla on tällä hetkellä toimivia yhdistyksiä kymmenen. Yhdeksän Etelä-Pohjanmaalla ja yksi Keski-Pohjanmaan Ullavassa. Vanhin on Töysän ry.

Jo monien vuosien  perinteisiin toimintoihin on sisältynyt pyöräilytapahtuman järjestäminen yhdessä Talsijoiden kanssa. Ajankohta on tällä vuosituhannella vakiintunut, kuntoliikunnallisena tapahtumana Töysä-viikon torstai-iltaan. Takavuosina tapahtuma oli eri aikana, kun poljettiin valtakunnallisen raittiuspyöräilyn teeman ajankohtana.

Nyt liikuntatapahtuman alkamisen aikoihin valeli rankat sadekuurot Suomeselkää. Tämä sai jotkut ajelemaan, eri kyliltä raittiustalolle autollakin. Mutta sade loppui sopivasti ja kymmenet kuntoiljat saivat polkea lopulta hienossa säässä Hakojärvelle.

Eikä illan kuntoliikunta jäänyt ainoastaan pyörällä ajeluun. Heti perille talon pihaan saavuttuaan pääsi osallistumaan, Töysän Karjalaiset ry:n sihteerin Pirjo Jaatisen ohjaamana karjalaisten kansallispeliin – Kyykänheitto-kilpailuun.

Talsijoiden puheenjohtaja Markku Akonniemi ”sihtaa” tarkasti kyykän heittolinjaa kapuloita kohti. Jokainen kilpailija heitti kuusi kyykkää.
Terho Vilmilä jäi niukasti mitalisijojen ulkopuolelle.

Kyykkäilystä muodostuikin jännittävä ja tiukka kilpailu. Aurinkoisen illan kisailuun osallistui yli 20 naista ja miestä. Kaikki heittivät samassa sarjassa ja myös samalta viivalta. Aivan aiheestakin näin toimittiin, kun voittopalkinnosta pääsivät peräti kahteen kertaan uusimaan, tasatuloksen johdosta, Marja-Liisa Tuominen ja Klaus Lavila. Lopulta Klaus vei kisan voiton, kun sai kaadetuksi kumoon yhtä kapulaa enemmän kuin ”Maikki”.

Kyykkäkisan puuhanaisena toimi Pirjo Jaatinen, Töysän Karjalaiset ry:n sihteeri.

Raittius yhdistyksen aktiivinaiset tarjosivat kahvit ja mehut ”kastamisineen” kaikille. Illan aikana saatiin nauttia  myöskin viihteestä. Kyykkämestarit, raittiusyhdistyksen lauluduo Tuominen ja Lavila esittivät kauniita lauluja. ”Klasu” säesti esityksiä kitarallaan.

 

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI