”VEMMELSÄÄRIÄ” NYT RUNSAASTI

0
Kevät on rusakoille yhtä juhlaa, kun ruokaruoho alkaa hieman vihertämään.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Siitä huolimatta, että monet metsäjänikset ja rusakot joutuvat talven aikana metsästäjien patoihin, sekä petoeläinten ja petolintujen saaliiksi, niin niitä on tänä keväänä näkynyt runsaasti.

Tämä todistaa hyvin sitä, että runsas lumimäärä tarjosi hyvää suojaa. Oli kaikilla alueilla lunta niin paksusti,että se mahdollisti piilopoteron kaivamiseen ihanteelliset olosuhteet.

Ja nykyään jänis lajien käyttäytyminen noudattelee muiden luonnossa elävien ohella samoja tapoja. Ne tuppautuivat entistä enemmän pihoihin ja yleensä asutustaajamiin. Jänöt tykkäävät loikkia pihoissa ja tehdä myöskin penikoita rakennusten alle.

Tällainen käyttäytyminen johtuu maalaisjärjen ja tutkijoiden mukaan siitä, että jäniksetkin hoksaavat hakea turvaa ihmisten läheisyydestä. Kun saalistavat pedot ovat lisääntyneet, niin ihminen on kuitenkin turvaa tuottavampi vaihtoehto.

Metsäjäniksen valkoisen talviturkin vaihto, harmaanruskean sävyisiin kesäkarvoihin, on vielä toukokuussa käynnissä. Viisas jänis oleileekin asuinrakennusten ja ihmisten lähellä, hakien turvaa pedoilta.

Kaikki ihmiset eivät kuitenkaan katsele suopein silmin pihoissa ja puutarhoissa temmeltävien vemmelsääriä. Mutta enimmäkseen kuitenkin ne hyväksytään, vaikka muutama omenapuu ja pensas vikaantuukin eläinten jyrsiessä kuorta talven aikana ruuakseen.

Vahingoilta kuitenkin säästyy, kun laittaa aina silloin tällöin heiniä heille tarjolle syötäväksi. Ja mukavahan sitten jänisten touhuilua ja kisaamistaan on nyt keväällä seurata omalla piha-alueella!


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI