4802 Pihassa bongasi lähes 7500!

0
Kapustarinta on varsin tuttu näky näin keväällä pihojen lähipelloilla, kun lintu pysähtyy ruokailemaan Lappiin lentäessään.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Tänä vuonna 50-vuotta toimineen BirdLife Suomen järjestämä Bongaa päivä pihalla sai osakseen ennätyksellisen suosion. Lintuhavaintoja kirjattiin viikonvaihteessa 7448 henkilön toimesta ja 4802 eri pihalla.

Käpytikat olivat kahdeksanneksi yleisin lintu (2907) Pihojen bongauksessa.

Viime viikonloppuna järjestettiin kolmannen kerran Bongaa päivä pihalla. Tapahtumassa lintuja havainnoitiin kotona tai mökillä. Samalla laskettiin, kuinka monta lintulajia onnistuttiin näkemään tai kuulemaan pihassa vuorokauden aikana. Tapahtuma oli osa kevään suurta lintuviikonloppua, johon kuului myös lauantaina järjestetty, lintuharrastajien Tornien taisto.

Bangaa päivä pihassa- tapahtuma osoitti taas kerran sen, ettei linturetkelle tarvitse lähteä omaa pihaa ja kesämökkiä kauemmas. Keskimääri pihoissa havaittiin 17 lintulajia. Vähintään 50 lajia havaittiin hieman yli 50 paikassa. Suurin lajimäärä (93) kirjattiin Uudessakaupungissa. Lapin kärkitulos (58) oli Torniossa.

Pihojen yleisimmät lajit olivat talitiainen, peippo ja sinitiainen. Nämä havaittiin kolmella pihalla neljästä. Mainittujen lisäksi musta- ja räkättirastas, varis, harakka, käpytikka, naakka, västäräkki ja sepelkyyhky havaittiin vähintään joka toisessa paikassa.

Tapahtumaa edelsi kolea viikko. Hyönteissyöjälintuja, kuten haarapääskyjä oli saapunut selvästi vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Käkiä kuultiin vain runsaalla sadalla pihalla. Pajulintuja ilmoitettiin kuitenkin viimevuotiseen tapaan, noin joka kymmenellä pihalla.

Eri lajeja ilmoitettiin nyt yli 200. Sellaiset pihat, jotka sijaitsevat eri puulajien metsiköissä-, pellon reunassa ja järven- ja joen rantamaisemissa, ovat tietenkin vahvoilla. Eri lintulajeja on paljon.

Bongaa päivä pihalla- tapahtuma sai alkunsa keväällä 2020, kun Tornien toistoa ei koronatilanteen johdosta voitu järjestää. Tänä vuonna tapahtumaa oli laajennettu koko viikonlopun ajan kestäväksi. Bongaukseen sai osallistua joko lauantaina 6.5. tai sunnuntaina 7.5. tarkkailun aikamäärän sai itse valita, muutamasta minuutista 24 tuntiin. lajimäärän ilmoittautuminen tapahtumaan päättyi maanatain aikana.

SUOMESELÄN LINTUTITEELLISEN YHHDISTYKSEN toimialueelta oli nyt paljon osallistujia. Eniten SsLT- alueelle, (53) lintulajia bongasi Alavuden, Töysän Koskipuistossa, pellon, joen -ja Ponnnejärven pihamaisemissa Pentti Hautala. 2) Kimmo ja Kari Kallio, Mänttä-Vilpula 49, 3) Riitta Koivukoski, Vimpeli 49, 4) Päivikki Nokua, Kauhava, 5) Heli ja Jukka-Pekka Hautala, Alavus/Töysä. 6) Milla-Maria Pitkänen, Karstula 43, 7) Arto Wahlfors, Alavus 42, 8) Seppo. J.Ojala, Lapua 39, 9) Tarja-Leena Heinonen, Alavus 38, 10) Mikael Herranen Alavus 36.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI