Alavuden Energiapäivä sai suuren suosion

0
Energiapäivän laajat pihamaalla, Pohjanmaan Biolämpö Oy:n alueella, oli heti aamukymmeneltä hurjasti osallistujia. -Ja melkein kaikki miehiä.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus

Pohjanmaan Biolämpö Oy:n toimitusjohtaja Marko Vainionpää oli suorastaan ihmeissään, kun hänen yrityksensä laajalle alueella alkoi tulla autojonoja perjantaina heti aamusta alkaen. Energiapäivään saavuttiin Alavudelle innokkaasti koko maakunnan alueelta ja kauempaakin.

Biolämpö Oy:n toimitusjohtaja, yrittäjä, Alavuden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Marko Vainionpää sai perjantaina, heti alkutunnilla, ihastelle paikalle ajaneita autojonoja.

Entisen, Alavuden Puunjalostustehtaan laajalla alueella ei kuitenkaan autojen pysäköintipaikat  loppuneet kesken.  Ei siitäkään huolimatta, että autoja laskettiin huristelleen Rantatöysäntiellä paikalle peräti yli 600. Kun autoissa oli 2-4 henkilöä niin, voidaankin todeta yleisömäärän olleen noin 1500.

Yleisön lukumäärää ei tarkkaan koskaan tiedetä, kun lippuja ei myyty. Ja kestitys oli muutenkin ruhtinaallista. Esimerkiksi grillimakkarat ja viinerikahvitkin saatiin nauttia ilmaiseksi. Pakallisilla Lionsklubin ja keskustapuolueen toimijoilla oli päätiskin palveluissa kiirettä. Savolan Mikon vaalipipon alla hiki helmeili naisilla ja miehillä parin asteen pakkasessa.

Lisäksi näyttelyosastoilla ja eduskuntavaalien ehdokkaiden tarjoilu oli monipuolista. Esimerkiksi Petri Juurakko tarjosi kotiin viemiseksi, Jalostajan peltipurkkiin umpiopakattua hernekeittoa. Pentti Ahopellon pöydältä sai kerrankin oikean kunnon kokoisia tulitikkulaatikoita ym.

Osmo Uurinmäki huolehti siitä, että Kristillisdemokraattien pöytä oli palvelevasti katettu.

Nykyisistä kansanedustajista olivat melkein kaikki paikalla, ministeri Kurvista myöden. Ja useita  tulevien vaalien ehdokkaita löytyi paljon. Eli jokainen sai ”maistuvaa mahan täydeltä”. Ja mikään ei loppunut kesken, yllättävän suuresta yleisömäärästä huolimatta. Lisäksi kaikki halukkaat poliitikot saivat sanoa sanottavansa esiintymislavalta.

Kansanedustajat Janne Sankelo ja Mikko Savola tapasivat tiukassa tungoksessa.

Jo tilaisuuden avaussanoissaan toimitusjohtaja, Alavuden kaupunginhallituksen puheenjohtaja Marko Vainionpää saikin sanoa tyytyväisyytensä julki. -Erityisesti siitä, kun sää suosii ja osanottajien määrä näytti heti alkuunsa, kohovan paljon runsaammaksi, mitä ennakkoon arveltiin.

– Ajateltiin niin, että jos yleisöä tulee 500-600, niin ollaan tyytyväisiä!

Päätös- sanoissaan Marko sitten suorastaan herkistyi, kun mainitsi autojen määrän jo olleen päivän aikana se lukua, mitä yleisöä ajateltiin ennakkoon saapuvaksi paikalle.

Vainionpää vihjaisikin, että nyt tapahtuman saama suuri suosio lämmittää niin paljon, että eiköhän samanlaista toimintaa jatketa tulevaisuudessakin!

Päivän anti ja oppi olikin monipulista. Päälavalla esittivät energia-alan ammatti-ihmiset monipuolisesti tärkeitä ja ajankohtaisia asioita. Kentällä oli työnäytöksiä. Lisäksi näyttelyosastoilla, työvälineitä ja lämmityslaitteita sekä paljon muuta mielenkiintoista.

Ensti Solo Band

Eikä viihdepuoltakaan puuttunut energiapäivästä. -Siitä piti huolen Ähtärinrannalla aikuiseksi varttunut, nykyinen seinäjokelainen, maankuulu musiikillinen monitaituri, trubaduuri, laulaja-soittaja ”Ensti”, Aulis Uusi-Hakimo.

Energiapäivän järjesti Suomen Metsäkeskuksen, Maaseudun muuttuva energiatuotanto. Hiiliviisas suometsän hoito ja Monitaitoinen metsänomistajahanke. Yhteistyössä on mukana useita toimijoita, oppilaitoksia ja alan yrityksiä.

Projektipäällikkönä toimii Jussi Laurila. Hankkeen tavoitteena on edistää uusiutuvan energian käyttöä ja alan yritystoimintaa Etelä-Pohjanmaalla. Tavoitteena on metsäenergian käytön kestävä lisääminen, hallituksen asettamien energiaturpeen käytön vähennystarpeiden myötä.

-Lisäksi tavoitteena on nostaa maatalouden sivujakeiden hyödyntämisen estettä energiatuotannossa.

-Hanke kartoittaa myös Etelä-Pohjanmaan alueen lämpölaitosten nykytilan ja polttoainejakautuman sekä puun polttokäytön lisäyksestä aiheutuvia investointitarpeita ja paljon muuta muistuttaa Laurila.

Hankkeen toteuttajana ovat Suomen Metsäkeskus ja Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI