Eläinpuisto mukana esteettömyyshankkeessa

0

Esteettömyyteen olisi helpointa vaikuttaa jo rakennusten ja palveluiden suunnitteluvaiheessa, mutta muutoksia voi tehdä myös jälkikäteen ja pienilläkin korjauksilla voidaan saada merkittävä kehitys aikaiseksi.

Kuudestaan ry:n toimialueen vammaisjärjestöt nostivat viime vuonna esille tarpeen kehittää palveluiden esteettömyyttä ja saavutettavuutta, ja tästä sai alkunsa toukokuussa 2022 hanke Palvelujen esteettömyyden ja saavutettavuuden parantaminen, johon myös Ähtäri Zoo lähti innokkaana mukaan. Hanke on Kuudestaan ry:n rahoittama ja Ähtäri Zoo Resort Oy:n toteuttama.

Hankkeen aikana kartoitettiin ja ohjattiin palveluiden esteettömyyttä

Reilun vuoden kestäneen hankkeen aikana hankevastaava Virpi Kanth suoritti esteettömyyskartoituksia, joiden pohjalta hän toimitti kehittämisehdotuksia sekä toimenpidesuunnitelman vierailemissaan kohteissa. Ähtäri Zoolle tehtyjä kehittämisehdotuksia laitettiin työn alle jo heti ensimmäisen kartoituskerran jälkeen kesällä 2022 ja niitä on tehty vuoden ajan pikkuhiljaa eri puolilla puistoa ja aluetta. Kyseessä oli niin pieniä kuin isompiakin korjauksia kuten tukikaiteiden lisäyksiä, huomiotarrojen kiinnityksiä ja opasteiden uusintaa. Myös eläinten aitauksiin lisättiin katseluaukkoja ja puiston kiertävää soratietä tasoitettiin. Tehtävälistalla on toki vielä asioita, eikä ihme, kun kyseessä on yli 60 hehtaarin alue, mutta koko ajan mennään oikeaan suuntaan.

Nyt voit varata pyörätuolin ajolaitteen eläinpuistokierrokselle mukaan 

Eläinpuiston esteettömyys pääsi ison harppauksen eteenpäin tänä syksynä, kun yhteistyökumppanin löydyttyä saatiin kaksi sähköakulla toimivaa pyörätuolin ajolaitetta, joita saa nyt varata tarvittaessa käyttöönsä Ähtäri Zoon myyntipalvelusta sales@ahtarizoo.fi. Ajolaitteen avulla paikoin mäkinen 3km pituinen eläinpuistokierros taittuu hyvin myös pyörätuolissa istuvalla. UNAwheel -merkkinen Maxi ajolaite sopii lähes kaikkiin pyörätuolimalleihin, mutta eläinpuistossa sen voi varata myös kätevästi pyörätuolin kanssa. Ajolaite mahdollistaa eläinpuistokierroksen tekemisen mielekkäästi fyysisesti vammaiselle tai liikkumis-/toimimisesteiselle henkilölle.

Hanke saatettu päätökseen, työ esteettömyyden eteen jatkuu

tj. Arja Väliaho

Palvelujen esteettömyyden ja saavutettavuuden parantaminen -hankkeen päätöstilaisuus pidettiin Hotelli Mesikämmenessä 12.10. Paikalla oli Kanthin lisäksi Ähtärin Eläinpuiston toimitusjohtaja Arja Väliaho, sekä uusia ajolaitteita ja puistokierrokselle tehtyjä muutoksia testanneet Hannu Kolunsarka ja Petri Lamminaho, sekä heidän avustajansa Petri Hella. Koekäyttäjät kehuivat puistossa tehtyjä muutoksia ja etenkin ajolaitteiden tuomaa helpotusta kierrokselle.

Väliaho muistuttaa, että esteettömyys on eläinpuistolle tärkeä asia, ja sen kehittämiseen suhtaudutaan aina positiivisesti. Olemme oppineet hankkeen aikana paljon uutta, ja Virpi on vastannut kaikkiin kysymyksiimme aina nopeasti ja asiantuntevasti, kiittää Väliaho. Työ esteettömyyden eteen jatkuu myös tulevaisuudessa Ähtäri Zoossa.


JÄTÄ KOMMENTTI