Jussi Peräaho saateltiin tuomiorovastin virkaan

0
Töysän kirkossa jakoivat ehtoolista Pirjo Antila, Jussi Peräaho, Elina Mäki ja Pirkko Raja-aho.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Vuonna 2016 aloitti teologian maisteri Jussi Peräaho hoitamaan Alavuden seurakunnan kirkkoherran virkaatekevänä.

Vuoden 1917 toukokuussa hänet valitsi kirkkovaltuusto yksimielisesti, ilman vaaleja vakituiseksi kirkkoherraksi.

Taannoin sitten julistettiin auki Lapuan tuomioseurakunnan tuomiorovastin virka. Ja samalla avautui Peräahon Jussille mahdollisuus uusiin haasteisiin Lapualla, koko ajan asuinkaupunkina pysyneellä paikkakunnalla. Jussi pyydettiin ehdokkaaksi ja hän sai todellisen äänivyöryn. Kaikkiaan yli 1000 ääntä, kun lähin ”kilpailija” joutui tyytymään 80 ääneen.

Vaalin tulos merkitsi samalla sitä, että alavutelaiset joutuivat luopumaan laajaa suosiota seurakuntalaisten keskuudessa keränneestä kirkkoherrastaan. Jussin suosio tuli hienosti esiin, kun Alavuden ja Töysän kirkoissa kokoonnuttiin saattelemaan tykättyä miestä uuteen tehtävään. Viimeinen virkatehtävä on Peräaholla, perjantaina 30.9. klo. 20.30 järjestettävä Kynttiläkirkko, Alavuden kirkossa.

Alavuden kirkossa kokoonnuttiin kirkkoon heti aamusta ja Töysän kirkkoon illansuussa. Molemmissa oli hienoa ohjelmaa. Jussi Peräahoa kiiteltiin seurakuntalaisten ja työkavereiden toimesta. Myöskin samalla lahjottiin. Esimerkiksi seurakunnan hallintojohtaja Hannele Hannuksela ja kirkkovaltuuston puheenjohtaja Hanna Murtomäki-Kukkola luovuttivat Kotikirkko-kirjan ja Alavuuden kirkon paanukattokellon numero 7. Eli muistuttamaan 7-vuotisesta virasta Alavudella.

Apuemäntänä ja vapaaehtoisena toimijana seurakunnassa vuosia ahkeroinut, töysäläinen Hilkka Rinta-Pollari oli kutonut lämpimän Strömsö-villapaidan. Hilkka luovutti sen yhdessä pääemäntä Sirkka-Liisa Halla-ahon kanssa Jussille.

Alavuden seurakunnan, Töysän alueneuvoston edustajana Jussi Peräaholle luovutti kirjalahjan Ritva Sorila.

Opetusneuvos Ritva Sorila luovutti Töysän alueneuvoston lahjana, paikkakunnan kenkäteollisuudesta ja muistakin töysäläisestä historiasta kertovan kirjan: ”Töysäläisen lapikkaan jäljet”. Auni Vannesluoma oli taiteillut komean muotokuvan Jussista jne.

Jussi Peräaho saarnasi viimeisen kerran Alavuden kirkkoherrana Töysän kirkossa, omassa läksiäismesussaan.

Jussi totesikin kiitospuheessaan, iltaviiden jälkeen Töysän kirkossa, että päivä on ollut hyvin hämmentävä ja vähän ”kiusallinenkin”- Jo iltapäivällä minä kyllä totesinkin jo julkisesti, että enhän minä aivan täydestä kaikkia kehuja ota.

-Onhan todellisuudessa niin, että seurakunnan olemus on yhdessä tekemisen tulosta. Minä lähden ja se kaikki muu osaaminen sekä hyvä ja tuloksellinen toiminta jää tänne. Teidän kaikkien hyvillä taidoilla tehtäväksi ja toteuttettavaksi.

-Minulla jää muistoksi ja hyvän mielen aiheuttajaksi positiiviset ja hyvät kokemukset Alavudelta ja Töysästä. Vuodet täällä ovat olleet elämässäni hyvää aikaa. Syntyi samalla hyvät suhteet teihin seurakuntalaisiin, vapaaehtoisiin toimijoihin, seurakunnan luottamushenkilöihin ja työkavereihin.

Jussi Peräaho yllätti kirkkokansan laulullaan ja kitaransoitollaan.

-Toimiminen täällä kirkkoherrana sain ystäviä ja paljon hyödyllisiä kokemuksia sekä oppejakin tulevaisuudenkin hyväksi, muistutti Jussi. Peräaho kehaisi myöskin, että tämä Töysän kirkko on erittäin innostava, tänne aurinkokin paistaa kotoisasti ikkunoista ja lämmittää.

Töysän kirkossa tervehdyspuheen piti, Alavuden seurakunnan Töysän alueen kappalainen Juha Martikainen. Kanttorina toimi Mari Järvinen. Alttosaksofonin soitolla ihastutti Juuso Lundström runsaslukuista kirkkokansaa.

Juhlinnan kohde Jussi Peräaho näytti kykynsä laulajana ja soittajanakin, esittämällä komeasti yksinlaulua, kitarasoittonsa säestyksellä. Rukoukset esittivät Ritva Sorila, Sirpa Hankaniemi ja Auni Vannesluoma. Ehtoollisen jakajina toimivat, Elina Mäki, Jussi Peräaho, Pirjo Antila ja Pirkko Raja-aho. Suntion tehtäviä hoiti Jouni Pollari.

Lopuksi kirkossa nautittiin Sirkka-Liisa Halla-ahon ja Hilkka Rinta-Pollarin kokkaamat kirkkokahvit kastamisineen.


 

JÄTÄ KOMMENTTI