Kansanedustaja Juha Mäenpää puolustaa turkistarhausta

0

Keskustelu turkistarhauksesta käy Suomessa aika ajoin vilkkaana, jopa kiivaanakin. Kansanedustaja Mäenpää (PS) oli hiljattain keskustelemassa aiheesta muun muassa Yleisradion aamulähetyksessä. Pohjalaisedustaja Mäenpää pitää omaisuudensuojaa, yrittämisen vapautta, aluetaloutta ja vientituloja olennaisina huomionkohteina keskustelun kannalta.

Kansanedustaja Juha Mäenpää

Julkisessa keskustelussa on tärkeää palata välillä perusasioiden äärelle, sillä usein kiivaan puheen keskellä faktat saattavat hämärtyä. Mäenpää muistuttikin YLE:llä turkistarhauksen olevan laillinen elinkeino

(Pitäisikö turkistarhaus kieltää Suomessa? Ala on joka tapauksessa loppumassa, sanoo vasemmistoliiton Kivelä (yle.fi)).

 Hallitusohjelmassa pidetään alaa tärkeänä

 Ilmajokinen kansanedustaja korosti, että eläinten lisäksi myös ihmisillä on oikeuksia. Hän vastustaa turkistarhauksen kieltämistä lailla, eikä näe alan olevan menossa kohti auringonlaskua.

– Jos ala kuitenkin jostain kumman syystä kielletään, valtion olisi otettava turkistarhojen velat, investoinnit ja uudelleenkouluttamiset korvattavakseen, Mäenpää paaluttaa.

– Puolustan omaisuudensuojaa ja yrittämisenvapautta. Onneksi nykyinen hallitus tunnustaa alan merkityksen, hän jatkaa.

Hallitusohjelma linjaa: ”Hallitus tunnistaa suomalaisen alkutuotannon kuten eläintilojen, porotalouden, turkis- ja puutarha-alan sekä taimituotannon tärkeyden ja erityishaasteet. Turkisalan laatujärjestelmiä kehitetään yhdessä toimialan kanssa.”

(Vahva ja välittävä Suomi : Neuvottelutulos hallitusohjelmasta 16.6.2023 (valtioneuvosto.fi))

 Perinteinen pohjanmaalainen elinkeino

 Turkiselinkeinolla on Suomessa yli 100 vuoden perinteet ja korkea osaaminen. Tilat menevät sukupolvelta toiselle. Ala keskittyy lähes täysin Pohjanmaalle.

– Aluetalouden suhteen turkistarhauksen vaikutus on siis erittäin suuri. Sen kieltämisellä olisi vakavia vaikutuksia koko Pohjanmaan alueelle, Mäenpää huomauttaa.

Satojen miljoonien vientitulot

Turkisalan työllisyys on viime vuosina ollut noin 1600 henkilötyövuoden luokkaa.

– Yrittäjiä alalla on satoja. Ilman turkistarhausta satojen miljoonien eurojen vientitulot olisivat jääneet saamatta ja suuri määrä ihmisiä olisi kortistossa, Mäenpää laskeskelee.

 Pohjalais kansanedustajan mukaan Suomen kaltaisella viime vuosina vauhdilla velkaantuneella maalla ei ole varaa tuhota toimivaa elinkeinoa poliittisella päätöksellä.

JÄTÄ KOMMENTTI