KOLUMNI | Ukrainan kriisin seurauksena on edessämme vakavat ajat.

0
Turvetuotantoaluetta. Arkistokuva. Kuva: Mari Orpana

Kansanedustaja Mikko Savola
Ähtäri

Mikko Savola

Suomessa ajat näkyvät erityisesti talouspakotteiden mukanaan tuomina vaikutuksina, kuten erittäin todennäköisesti energiariippuvuuden katkaisemisena Venäjään.

Suomen on vahvistettava omaa energiatuotantoaan lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Fennovoiman hanke laitetaan nykymuodossaan jäihin. Rosatom ei voi laitetoimittaja olla. Sen sijaan tilalle on etsittävä länsimainen toimija. Tarvitsemme ydinvoimaa jatkossakin.

Edustan Keskustaa työ- ja elinkeinoministeriön parlamentaarisessa huoltovarmuusselontekoa valmistelevassa työryhmässä. Energian osalta painotan erityisen voimakkaasti kotimaisen polttoaineen tuotannon ja varmuusvarastojen merkitystä.

Lyhyellä tähtäimellä ensi kesänä on Suomessa nostettava turvetta varastot täyteen. Viesti energialaitoksilta on selvä. Tulemme sitä seuraavana talvena tarvitsemaan. Pidemmällä tähtäimellä alasta on huolehdittava ja annettava aidosti aikaa kriisiajatkin kestävään vaihtoehtoiseen energiatuotantoon.

Venäläisen maakaasun poistuttua Eurooppa rakentaa energiapolitiikkaansa uuteen asentoon. Siinä omat luonnonvarat, ydinenergia ja uusi uusiutuvan energian teknologia ovat avainasemassa.

Huoltovarmuudesta huolehtiessa meillä Suomessa on pidettävä maltti ja pitkäjänteisyys matkassa. Kaikkein huonoimpina aikoina jokainen huolehtii lopulta vain omasta kansastaan.


 

JÄTÄ KOMMENTTI