KOLUMNI | Pelastaako Nato Baltian maat ja Suomen?

2
( puolustusvoimat )
Toimittaja Pentti Hautala

Pentti Hautala
Alavus/ Töysä

Kuin eilisen viikon muistan, kun 1990 lopussa- ja 2000 luvun alussa kirjoitin maakunta-lehteen kannustavaa juttua Natoon liittymisen tarpeelli-suudesta. Siihen aikaan, kun itänaapurimme Neuvostoliitto hajosi.

Baltian maat käyttivät hyväkseen Neuvostoliiton vallan hajaannusta ja anoivat viisaasti Naton jäsenyyttä. Näin Baltian maat ovatkin olleet sotilaallisen liittoutuman jäseniä vuodesta 2004.

Nato perustettiin vuonna 1949 Washingtonissa, Yhdysvalloissa. Naton päämaja sijaitsee Brysselissä, Belgiassa.

Nato perustetiin Neuvostoliiton länsimaille aiheuttaman uhkan takia. Naton vastapainoksi Neuvostoliitto perusti Varsovan liiton. Naton päätehtävänä on turvata sen jäsenmaiden yhteisiä arvoja. Nato huolehtii jäsenmaiden turvallisuudesta sekä vapaudesta poliittisesti. Viime vaiheessa sotilaallisesti!

Pohjois-Atlantin puolustus- ja sotilaallisen liittoutumaan kuulu 30 eurooppalaista ja pohjoisamerikkalaista jäsenmaata. Nyt voidaan vain ajatella, miksi Ukraina ei liittynyt Natoon silloin, kun Baltian ja muitakin Euroopan valtioita. Samaa on ajateltava myöskin Suomesta.

Neuvostoliiton hajaannuksen aikana olisi ollut paras tilanne liittyä Suomenkin sotilasliittoon. Voimmekin yksimielisesti todeta sen, että jos Viro ja muut Baltian maat eivät olisi Naton jäseniä, olisi heillä sama kohtalo kuin Ukrainalla. Olisi ollut jo vuosia aikaisemmin.

Kun kirjoitin mm. Ilkkaan 1990-lopussa- ja 2000 vuosikymmenen alussa Natoon liittymisen puolesta, sain monia tappouhkauksiakin ja paljon muita lievempiä moitteita. Olin silloin myöskin Ilkka Oyj palkkalistoilla toimittajana. Keskustapuolueen kannattajat, yhtiön hallituksessa tiedottivat silloin, että lopputili tulee minulle lähitulevaisuudessa.

Lopputiliä ei kuitenkaan tullut.  Sain olla toimittajana hyvässä lehtiyhtiössä eläkkeelle saakka. Mutta autooni ilmestyi lommoja sekä muutenkin sain painostusta osakseni, Nato vastaisten taholta. Nyt voin tyytyväisenä sitten todeta, että olin oikeassa kirjoituksissani.  Varmasti monet muutkin minua aikoinaan uhanneet ovat samaa mieltä, jos vielä elävät.

Edelleenkin Suomen päättäjät miettivät ja jahkailevat sotilasliittoon liittymisestä.  Miksi? Toivottavasti ei niin pitkään, että se on myöhäistä. EU ja YK on turha toivo turvallisuuttamme takamaan. Sen ovat viime vuodet vakuuttavasti todistaneet.

Esimerkiksi Venäjä on YK:n jäsenenä ja voi veto-oikeudellaan tehdä tyhjäksi kaikki rauhan päätökset. Venäjä pitäisi välittömästi nyt edottaa kaikista, maailman järjestöistä ym.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

2 KOMMENTTIA

  1. Hyvää pohdintaa Pena! Ja jos näin jälkiviisaasti sanottaisiin… niin oikeassa olit silloin.

  2. Ollaan kaverijoukon kanssa aivan samaa mieltä mitä toimittaja Pentti Hautala. Pentin kaltaisia toimittajia pitäisi olla enemmän nykyajan Suomessakin.
    Pauli Kujanpää ja kaverit Turusta

JÄTÄ KOMMENTTI