Kuortaneen kunnanhallituksen päätöksiä

0
Kuortaneen kunnantalo

Kuortaneen kunnanhallituksen päätöksiä kokouksesta 8.1.

Kunnan edustajat Kuntayhtymä Kympin yhtymäkokoukseen, yhtymähallitukseen ja tarkastuslautakuntaan

Valmistelija: Hallintojohtaja Jaana Salo

Perustettavan työllisyysalue kuntayhtymä Kympin valmistelutyöryhmä pyytää jäsenkuntiaan nimeämään edustajansa ensimmäiseen yhtymäkokoukseen. Yhtymäkokous on tarkoitus pitää tammi-helmikuussa 2024. Yhtymäkokousedustaja valitaan kuhunkin kokoukseen erikseen. Yhtymäkokous päättää ensimmäisessä kokouksessaan yhtymähallituksen ja tarkastuslautakunnan kokoonpanot valtuustokaudelle.

Jäsenkuntia pyydetään edelleen tekemään esityksensä yhtymähallitukseen ja tarkastuslautakuntaan. Tarkastuslautakuntien jäsenyys on jäsenkuntien kesken kiertävä. Kaikkien toimielinten kokoonpanoissa sovelletaan tasa-arvolakia. Jäsenkuntia pyydetään huomioimaan tasa-arvolain vaatimukset edustajia ja jäsenehdokkaita nimetessään.

Esittelijä: Kunnanjohtaja Teemu Puolijoki

Päätösehdotus: Kunnanhallitus päättää valita:

1) Kuntayhtymä Kympin ensimmäiseen yhtymäkokoukseen yhden edustajan sekä nimeää yhtymäkokoukselle valittavaksi

2) Kuntayhtymä Kympin yhtymähallitukseen varsinaisen jäsenehdokkaan ja hänelle varajäsenehdokkaan

3) Kuntayhtymä Kympin tarkastuslautakuntaan varsinaisen jäsenehdokkaan ja hänelle varajäsenehdokkaan

Päätös: Asian käsittely siirrettiin seuraavaan kokoukseen

Valmistelija: Hallintojohtaja Jaana Salo

Esittelijä: Kunnanjohtaja Teemu Puolijoki

Päätösehdotus: Kunnanhallitus päättää valita:

1) Kuntayhtymä Kympin ensimmäiseen yhtymäkokoukseen yhden edustajan ja yhden varaedustajan sekä nimeää yhtymäkokoukselle valittavaksi

2) Kuntayhtymä Kympin yhtymähallitukseen varsinaisen jäsenehdokkaan ja hänelle varajäsenehdokkaan

3) Kuntayhtymä Kympin tarkastuslautakuntaan varsinaisen jäsenehdokkaan ja hänelle varajäsenehdokkaan

Päätös: Kunnanhallitus päätti valita;

1) Kuntayhtymä Kympin ensimmäiseen yhtymäkokoukseen edustajaksi Aapo Petäjäniemen ja varaedustajaksi Teemu Puolijoen ja nimesi,

2) Kuntayhtymä Kympin yhtymähallitukseen varsinaiseksi jäsenehdokkaaksi Virpi Ruismäen ja varaehdokkaaksi Tauno Lampisen,

3) Kuntayhtymä Kympin tarkastuslautakuntaan varsinaiseksi jäsenehdokkaaksi Ali Abdallan ja varaehdokkaaksi Seppo Palomäen

Taloustyöryhmän asettaminen

Valmistelija: Kunnanjohtaja Teemu Puolijoki

Kuortaneen kunnanvaltuusto hyväksyi 11.12.2023 § 123 kunnan talousarvion vuodelle 2024 ja taloussuunnitelman vuosille 2025-2026. Viime aikoina kuntatalouden näkymät ovat heikentyneet, joka näkyy esimerkiksi korkotason nousussa aiempaan nähden. Talousarviovuodelle 2024 sisältyy talousarvion

rahoitusosassa lyhytaikaisen lainan muutosta + 1,2 milj. euroa, mikä juontuu kunnan lisääntyneestä investointitarpeesta. Suunnitelmakaudelle kohdistuu myös kaikkia kuntia koskevia peruspalvelujen valtionosuuksien leikkauksia.

Marraskuussa 2023 valtionvarainministeriön julkaisemien, sote-uudistuksesta johtuvien valtionosuusleikkausten mukaan Kuortaneenkin tulopohjassa tulee tapahtumaan muutoksia. Heikennykset eivät kosketa vielä talousarviovuotta 2024, mutta tulevat näkymään sen jälkeen pysyväisluonteisesti. Kunnan tulopohjan osalta on otettava huomioon myös esimerkiksi sote-kiinteistöjen tulevaisuus vuoden 2025 jälkeen, kun hyvinvointialueen kanssa tehtyjen (tämänhetkisten) vuokrasopimusten määräaika mahdollisesti päättyy.

Kunnan vuoden 2024 talousarvio on ylijäämäinen runsas 200.000 euroa ja suunnitelmakausi on tasapainossa. Tulevaisuuteen sisältyy kuitenkin taloudellisia epävarmuustekijöitä. Kunnassa onkin perusteltua asettaa työskentelemään taloustyöryhmä, joka miettii ja arvioi pitkäaikaisia säästö- ja toiminnan tehostamiskohteita. Kohteet eivät saa olla vain hetkellistä säästöä tuovia, vaan harkittuja ja kestäviä. Säästöjen ja tehostamistoimenpiteiden suunnittelulle ja käytännön toteutukselle tulee varata riittävästi aikaa, joka puoltaa työn käynnistämistä heti alkuvuodesta 2024. Taloustyöryhmän työn etenemisestä raportoidaan kunnanhallitukselle säännöllisesti. Työryhmän työskentelyn tulokset tulee saada vaikuttamaan kunnan vuoden 2025 talousarvioon ja vuosien 2026-2027 taloussuunnitelmaan, soveltuvin osin myös jo vuoden 2024 talousarvioon.

Esittelijä: Kunnanjohtaja Teemu Puolijoki

Päätösehdotus: Kunnanhallitus

1) asettaa taloustyöryhmän, jonka tehtävänä on suunnitella pitkäaikaisia talouden ja toiminnan säästö- ja tehostamistoimenpiteitä, sekä tulojen lisäystä

2) nimeää työryhmään kunnanjohtajan, hallintojohtajan, toimialajohtajat sekä kaksi-kolme luottamushenkilöjäsentä

3) toteaa, että työryhmä valitsee keskuudestaan puheenjohtajan ja sihteerin.

Päätös: Ehdotus hyväksyttiin ja kunnanhallitus päätti nimetä työryhmään kunnanjohtajan, hallintojohtajan ja toimialajohtajien lisäksi kolme luottamushenkilöä, Annu Ridanpää-Taittosen, Eeli Mäki-Mustapään ja Tauno Lampisen.

Kehittämishankkeisiin liittyvien tilapäislainojen myöntäminen / Päivitys lainaehtoihin

Elinkeinovastaava

Järjestöjen ja yhteisöjen toteuttamiin kehittämishankkeisiin on mahdollista saada julkista rahoitusta mm. Leader-yhdistysten kautta. Hyväksytyt hankkeet vaativat kuitenkin pääomaa, koska maksatukset suoritetaan pääsääntöisesti jälkikäteen kustannusten toteuduttua tai hankkeen valmistuttua. Pienillä yhdistyksillä ei välttämättä ole riittäviä käyttöpääomia tämän väliajan rahoitukseen, joka saattaa olla este potentiaalisten hankkeiden toteuttamiselle. Monissa kunnissa on käytössä väliaikaisrahoitus, joka helpottaa hankkeiden aloitusta ja toteuttamista. Väliaikaisrahoitus on kunnan pienille paikalliskehittäjille myöntämä laina, joka ei ole hankerahoitusta vaan kattaa hankkeen kustannusten muodostumisen ja maksatuksen välisen aikaviiveen. Väliaikaisrahoitus ei edellytä, että kunta millään muulla tavoin osallistuu hankkeen hallinnointiin esim. ohjausryhmässä.

Kunnanjohtajan ehdotus:

Kunnanhallitus päättää esittää kunnanvaltuustolle, että se päättää hyväksyä esittelytekstissä kuvatun väliaikaisrahoituksen käyttöönoton tilapäislainaa myöntämällä Kuortaneen kunnassa, sisältäen seuraavat ehdot:

1) Lyhytaikaista lainaa voidaan myöntää Kuortaneella toteutettavan yleishyödyllisen hankkeen väliaikaiseen rahoittamiseen.

2) Hakijan on oltava rekisteröity yhdistys ja sen kotipaikka on Kuortane.

3) Lainaa myönnetään vain sellaiselle yhdistykselle, joka on saanut hankkeeseen myönteisen avustuspäätöksen Leaderiltä, ELY:stä tai muusta vastaavasta julkisesta organisaatiosta.

4) Laina myönnetään harkinnanvaraisesti hakemuksen perusteella.

5) Vapaamuotoisen hakemukseen tulee liittää:

– rahoittajan päätös rahoituksen myöntämisestä,

– yhdistyksen hallituksen päätös väliaikaisrahoituksen hakemisesta Kuortaneen kunnalta,

6) Lainaa voidaan myöntää enintään myönnetyn julkisen tuen määrä.

7) Lainasta laaditaan velkakirja. Vakuutena kunnalle toimii myönteinen avustuspäätös.

8) Laina on maksettava takaisin viimeistään välittömästi tuen maksatuksen jälkeen. Lainan viivästyskorko on voimassa olevan korkolain mukainen.

9) Merkittävät muutokset hankkeeseen, kuten hankeajan pidentyminen, vaativat hyväksymisen myös kunnalta.

10) Kunnanhallitus voi myöntää väliaikaisrahoitusta valtuuston hyväksymien periaatteiden mukaan.

11) Lainaa voidaan nostaa toteutuneiden kustannusten mukaan.

Päätös:Ehdotus hyväksyttiin

Susanna Ylikantola, ruokaviraston työntekijänä ilmoitti esteellisyytensä ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Päätös: Kunnanvaltuusto hyväksyi yksimielisesti kunnanhallituksen ehdotuksen.

Susanna Ylikantola, ruokaviraston työntekijänä ilmoitti esteellisyytensä ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi. Varajäsenenä tämän asian käsittelyyn ja päätöksentekoon osallistui Virpi Ruismäki.

Valmistelija: Elinkeinovastaava Aapo Petäjäniemi

Nykyisisissä rahoitusehdoissa ” Lainaa myönnetään vain sellaiselle yhdistykselle, joka on saanut hankkeeseen myönteisen avustuspäätöksen Leaderiltä, ELY:stä tai muusta vastaavasta julkisesta organisaatiosta”. On kuitenkin havaittu, että osa rahoittajista vaatii päätöksen tilapäisrahoituksesta jo avustushakemuksen liitteeksi.

Päivittämällä lainaehtoja niin että tilapäislainalupauksen voisi hakea avustushakemuksen luonnoksella ennen avustuspäätöstä, tukisi väliaikaisrahoituksen tarkoitusta ja mahdollistaisi väliaikaisrahoituksen hyödyntämisen monipuolisesti. Lopullinen tilapäislainapäätös tehtäisiin tallaisessa tapauksessa myöskin vasta rahoittaja avustuspäätöksen jälkeen.

Esittelijä; Kunnanjohtaja Teemu Puolijoki

Päätösehdotus: Kunnanhallitus esittää kunnanvaltuustolle, että kunnanvaltuuston 7.3.2022 (§12) päättämiä kehittämishankkeisiin liittyvien tilapäislainojen myöntämisen ehtoja muutetaan seuraavilta osin:

5) Vapaamuotoisen hakemukseen tulee liittää:

– rahoittajan päätös rahoituksen myöntämisestä tai lopullinen rahoittajalle lähetettävä hakemusluonnos

– yhdistyksen hallituksen päätös väliaikaisrahoituksen hakemisesta Kuortaneen kunnalta, sekä lisätään ehtoihin:

12) Jos vapaamuotoisessa hakemuksessa ei ole liitteenä rahoittajan päätöstä rahoituksen myöntämisestä, voi kunnanhallitus myöntää lainan ehdollisena rahoittajalle lähetettävän hakemusluonnoksen perusteella. Lopullisen päätöksen tilapäislainan myöntämisestä tällaisessa tilanteessa tekee kunnanjohtaja, kun hakija on toimittanut hakemusluonnosta vastaavan rahoittajan päätöksen avustuksen myöntämisestä.

Päätös: Ehdotus hyväksyttiin

Susanna Ylikantola, ruokaviraston työntekijänä ilmoitti esteellisyytensä ja poistui kokouksesta tämän asian käsittelyn ja päätöksenteon ajaksi.

Kunnanhallituksen käyttösuunnitelma vuodelle 2024

Valmistelija: Hallintojohtaja Jaana Salo

Kunnanvaltuusto on kokouksessaan 11.12.2023 hyväksynyt vuoden 2024 talousarvion ja taloussuunnitelman vuosille 2025-2026. Käyttösuunnitelmilla toimielimet jakavat tulosalueidensa määrärahat tulosyksiköille osamäärärahoiksi.

Esittelijä: Kunnanjohtaja Teemu Puolijoki

Päätösehdotus: Kunnanhallitus päättää hyväksyä liitteenä olevan ehdotuksen vuoden 2024 talousarvion käyttösuunnitelmaksi kunnanhallituksen tulosalueiden osalta.

Päätös: Ehdotus hyväksyttiin

Valtiovarainministeriön päätös kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta sekä kotikuntakorvauksen perusosasta vuodelle 2024

Valmistelija: Hallintojohtaja Jaana Salo

Valtionvarainministeriö on antanut 21.12.2023 päätöksen VN/35660/2023 kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta ja veroperustemuutoksista johtuvien verotulomenetysten korvauksesta vuonna 2024.

Kunnan peruspalvelujen valtionosuus koostuu kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain (618/2021) 5 §:n mukaan seuraavista perusteista

1) valtionosuustehtävien laskennallisista kustannuksista (Laskennallisista kustannuksista vähennetään vuoden 2024 omarahoitusosuutena 1388,69 € /asukas.)

2) 13-17 §:ssä tarkoitettujen syrjäisyyden, työpaikkaomavaraisuuden, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen, asukasmäärän kasvun ja saamelaistenkotiseutualueen kunnan lisäosien määräytymisperusteista. Kunnan peruspalvelujen valtionosuuteen sisältyy em. lain 26 §:ssä tarkoitettu verotuloihin perustuva valtionosuuden tasaus. Verotuloihin perustuva tasaus joko lisää tai vähentää kunnan valtionosuutta riippuen siitä, onko kunnan laskennallinen verotulo keskimääräistä suurempi vai pienempi.

Lisäksi peruspalveluiden valtionosuutta lisätään ja vähennetään mainitun lain 4 ja 5 luvuissa tarkoitetuilla erillä, joita ovat:

– Perusopetuksen aloittamisen johdosta maksettavan rahoituksen vähentäminen

– Kunnan peruspalvelujen valtionosuuden vähentäminen kuntaan maksetun perustoimeentulotuen märällä

– Hyvinvointialueiden perustaminen ja tehtävien järjestämisvastuun siirrosta vuonna 2023 aiheutuvien taloudellisten vaikutusten rajoittaminen (muutosrajoitin) (30 §)

– Valtionosuusjärjestelmämuutoksen tasaus (31 §)

– Sote-siirron jälkikäteistarkistuksesta johtuva valtionosuuden pysyvä lisäsiirto

– Määräaikaiset kuntien valtionsuuteen kohdistuvat vähennykset ja lisäykset (32§)

Veroperustemuutoksista johtuvien verotulomenetysten korvaus

Veroperustemuutoksista johtuvia kunnallisverotulomuutoksia vastaava euromäärä maksetaan kunnille valtionosuuden yhteydessä kunnan peruspalveluiden valtionosuudesta annetun lain 33 §:n mukaan. Kunnalle maksetaan sen verotulojen menetystä vastaava euromäärä.

Kotikuntakorvaus

Valtiovarainministeriö on antanut 21.12.2023 päätöksen VN/35661/2023 kunnan kotikuntakorvausten perusosasta vuodelle 2024.

Kotikuntakorvaus määräytyy kuntien ja muiden opetuksen järjestäjien esi- ja perusopetuksen toteutuneiden kustannusten perusteella erikseen 6-, 7-12- ja 13-15-vuotiaille. (Kunnan peruspalveluiden valtionosuudesta annettu laki (618-2021) § 35.

Vuoden 2024 kotikuntakorvausten perusosan laskennassa on käytetty vuoden 2022 tietoja toetutuneista kustannuksista.

Kotikuntakorvauksen perusosa lasketaan jakamalla kuntien ja muiden opetuksen järjestäjien yhteenlasketut esi- ja perusopetuksen toteutuneet kustannukset kuntien painotetulla 6-15 vuotiaiden määrällä.

Oppilaan iän mukaan määräytyvä kotikuntakorvaus saadaan kertomalla kotikuntakorvauksen perusosa seuraavilla kertoimilla:

6- vuotiaat 0,61, 7-12 vuotias 1,00, 13-15-vuotias 1,60

Kunnanjohtaja: Teemu Puolijoki

Päätösehdotus: Kunnanhallitus

1) merkitsee tiedoksi valtionvarainministeriön 21.12.2023 antamat päätökset VN/35660/2023 kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta ja veroperustemuutoksista johtuvista verotulomenetysten korvauksesta vuonna 2024 ja VN735661/2023 kunnan kotikuntakorvausten perusosasta vuonna 2024

2) päättää, että Kuortaneen kunta tyytyy päätöksiin eikä hae niihin oikaisua.

Päätös: Ehdotus hyväksyttiin


 

JÄTÄ KOMMENTTI