Kuusiokunnissa lukuisia altistumisia – vältä koronatartunnat viisaudella – yli 16-vuotiaat rokotukseen 

0
Nuoret koolla korona-aikaan

Päivitetty 29.6.2021 klo 20.45 (korjaus ikäryhmään)

Kuusiokuntien alueella on todettu 19.6. jälkeen muutamia koronavirustartuntoja ja merkittävä määrä altistumisia. Tartuntaketjuihin liittyy yli 90 altistunutta, joista osa on alueen ulkopuolella asuvia. Positiivisia testituloksia on annettu kahdeksan, mutta tilanne päivittyy karanteenissa olevien saadessa testituloksia. 

Koska altistumisriski on edelleen olemassa, on tärkeä muistaa suojautua kesälläkin tartunnoilta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee edelleen minimoimaan kontaktit ja pitämään yli 2 metrin turvavälin, huolehtimaan käsihygieniasta, käyttämään kasvomaskia kohdatessa muita ihmisiä, käyttämään koronavilkkua ja ottamaan rokotteen. 

Kokoontumista ei tällä hetkellä ole rajoitettu Etelä-Pohjanmaalla. Yksityistilaisuuksia suositellaan järjestettävän pienimuotoisesti turvavälit ja muut turvaohjeet huomioiden sekä mieluiten ulkotilosisa. 

Tartuntaketjuihin liittyen on ilmennyt, että myöhemmin koronapositiiviseksi osoittautuneita on liikkunut Soinissa Ravintola Tervaholvissa 19.6 klo 21 jälkeen ja K-Market Kanelissa 23.6. klo 10.00-10.30 sekä Alavuden S-Marketissa 21.6.–23.6. Samassa tilassa liikkuneita henkilöitä kehotetaan tarkkailemaan oireita ja hakeutumaan erittäin matalalla kynnyksellä koronatestiin.

Miten toimia altistumistilanteessa?

Aina oireiden ilmettyä tulee käydä koronatestissä ja jäädä omaehtoiseen karanteeniin, kunnes negatiivinen testitulos on varmistunut. Tämä koskee myös rokotteen saaneita. Ohje koskee matkustamista korkean koronailmaantuvuuden maissa. Jos henkilö on saanut tartunnan tai altistunut, terveydenhuollon työntekijät ovat yhteydessä ja antavat toimintaohjeet. 

Virallisen karanteenin määrää tartuntatautilääkäri altistumisen jälkeen. Tällöin tulee pysytellä kotona ja välttää lähikontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Ruokahuolto voidaan tarvittaessa järjestää kotiin. Mikäli oireita ilmenee, tulee hakeutua testiin. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin, sillä covid 19 -virus voi tarttua ennen oireiden puhkeamista. 

Koronatartunnan saanut henkilö määrätään eristykseen, jolloin vältetään kaikkia kontakteja terveisiin ja siten tartuntariski. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa annettujen ohjeiden mukaisesti. Tartuntatautilääkäri määrää eristyksen pituuden, joka on yleensä 14 vuorokautta.

Rokotukset laajenivat yli 16-vuotiaisiin

Juha Viitasaari

Alavudella, Kuortaneella, Soinissa ja Ähtärissä on avattu koronarokotukset kaikille yli 16-vuotiaille. Yli 18-vuotiaita suositellaan varaamaan aika ensisijaisesti osoitteessa Hyvis.fi. Rokotusajanvaraus 16–18 -vuotiaille tehdään puhelinajanvarauksen kautta. Numerot löytyvät Kuusiolinna Terveyden verkkosivuilta Puhelinajanvaraus on mahdollinen kaiken ikäisille, mutta sähköisen järjestelmän avulla välttyy jonotukselta. Suurin osa vapaista ajoista lisätään Hyvis.fi-järjestelmään perjantaisin.

 

– Alueen iäkkäällä väestöllä on jo varsin hyvä rokotuskattavuus, mutta kaikkien on tärkeä rokottautua. Tartuntojen välttäminen ja rokotus ovat tällä hetkellä parhaat keinot, jolla tauti saadaan yhteisin ponnistuksin taltutettua – parhaassa tapauksessa jo syksyllä, Kuusiolinna Terveys Oy:n toimitusjohtaja Juha Viitasaari kertaa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI