KUUSIOLINNA TERVEYS | Jatkossa koronatartunnan saaneelle ei eristyspäätöstä

0
Kuusiolinna Terveys Ähtäri (Kuva: JS/jpnews.fi)

Ohjeet toiminnasta koronatartunta ja -altistumistilanteessa ovat päivittyneet. Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiiri ja maakunnan yhteistoiminta-alueet ovat linjanneet, ettei enää tartunnan saaneita jäljitetä eikä heille tehdä erikseen eristys- ja karanteenipäätöstä.
Näin ollen jatkossa koronatartunnan saaneen tulee sairastaa kotona karanteenin omaisesti, kunnes oireet ovat helpottaneet. Positiivisen kotitestituloksen tai PCR-testituloksen saaneen tulee jäädä kotiin 5 päiväksi tai niin kauan kuin oireet jatkuvat, mikäli oireet ovat lievät eivätkä vaadi sairaalahoitoa.

Lievissä oireissa ei ole tarvetta ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Koronainfektioon kuuluu normaalisti influenssan kaltaisia oireita ja toisinaan pahoinvointia. Koronan jälkeen on tavallisesti kuivaa ärsytysyskää ja pientä voimattomuutta, mikä ei estä arkeen palaamista. Voimakkaiden oireiden tapauksessa tulee ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon. Oireet ovat voimakkaita esimerkiksi, jos kuume pysyy korkealla yli 38,5 asteessa yli kolmen päivää ajan, kuume nousee uudelleen, hengittäminen on raskasta, puhuminen vaikeutuu tai yleistila laskee eikä tartunnan saanut jaksa olla jalkeilla.

Ohjeistus koskee rokotettuja ja rokottamattomia. Näissä tilanteissa ei tehdä enää virallista eristyspäätöstä. Henkilö jää sairauslomalle joko omalla ilmoituksella, sairauslomatodistuksella tai jää etätyöhön, jos se on mahdollista. Jos henkilö tarvitsee sairauslomatodistusta, on otettava yhteyttä työterveyshuoltoon tai julkiseen terveydenhuoltoon. Kuusiolinnassa yhteydenotto on mahdollinen myös Pihlajalinna terveyssovelluksella.

Positiivisen koti- tai PCR- testin tehneen henkilön kanssa samassa taloudessa asuvien suositellaan välttävän kodin ulkopuolisia kontakteja kunnes sairastuneen henkilön oireiden alkamisesta on kulunut 5 päivää. Mikäli altistuneen on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella, suositellaan FFP2-maskin käyttöä. Oireisena ei tule liikkua kodin ulkopuolella. Myöskään altistumistilanteissa ei tehdä enää karanteenipäätöksiä.

Sote-työntekijät poikkeavat ohjeistuksissa muista ja heidän osaltaan tartunnan saaneet ja altistuneet ohjataan edelleen aiempaan tapaan eristykseen ja karanteeniin. Kaikkien osalta ennen uuden ohjeistuksen tuloa vaaditut eristyspäätökset tehdään. Näiden pyynnöt ovat ruuhkautuneet, mutta tartuntatautihoitajat soittavat vastaamattomat puhelut takaisin.

Jatkossa terveydenhuollon koronatestiin ohjataan vain vaikeista koronataudin oireista kärsivät henkilöt, yli 70-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat sekä sote-työntekijät. Julkisen terveydenhuollon PCR-testejä otetaan vain lääketieteellisin perustein, ei pelkästään koronapassia varten.

Hyödynnä mobiilisovellus yhteydenotossa

Kuusiokunnissa on mahdollista päästä etäpalveluihin, kuten lääkärin, hoitajan ja muihin terveydenhuollon ammattilaisten vastaanotolle, jonottamatta älypuhelimella tarvittaessa. Tämä onnistuu Pihlajalinna terveyssovelluksen avulla. Sovellus palvelee myös tilanteissa, joissa tarvitset esimerkiksi positiivisen koronatestin tai flunssaoireiden vuoksi sairaslomatodistuksen julkisesta terveyspalvelusta työterveyden sijaan. Sovellus toimii myös niillä Pihlajalinna Terveyden työterveysasiakkailla, joiden työterveyssopimukseen palvelu kuuluu.

Vastaanotto alkaa aina oirekohtaisella hoidontarpeen arvioinnilla ja taustatietojen täyttämisellä, jonka jälkeen avautuu ensin chat-yhteys ja tarvittaessa myös videoyhteys ammattilaisen vastaanotolle. Asiantuntija auttaa vaivassa ja ohjaa tarvittaessa sopivaan jatkohoitoon sekä voi kirjoittaa reseptin tai sairasloman. Voit myös varata tai perua ajan chatin kautta. Terveysaseman vastaanottoajan voi varata ja perua myös numerosta 06 25257612.

Etävastaanottokäynti maksaa saman verran kuin vastaanottokäynti terveysasemalla. Pihlajalinna terveyssovellus on ladattavissa ilmaiseksi iPhonelle App Storesta ja Android-laitteille Google Playsta. Ohjeet sovelluksen käytön aloittamiseen löytyvät Kuusiolinna Terveys Oy:n verkkosivuilta www.kuusiolinna.fi/terveyspalvelut/pihlajalinna-terveyssovellus.

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI