Lasse Hautala – Vastausta Pohjanmaan kokoomukselle

0
Kuusiolinna Terveys Ähtäri (Kuva: JS/jpnews.fi)

Pohjanmaan kokoomus oli huolissaan palveluiden turvaamisesta Kuusiolinnan alueella ja kysyi minulta takaanko palveluiden pysymisen? Kysyjien huoli on aiheeton.

Lasse Hautala

Kuusilinnan ulkoistussopimuksen irtisanomisen yhteydessä hyvinvointihallituksessa ja valtuustossa professioiden ja toimialueiden johtajat useaan otteeseen totesivat, että hyvinvointialue, jolla on palveluiden järjestämisvastuu, kykenee kahden vuoden, eli vuoden 2025 lopussa ottamaan hoidettavaksi alueen sote-palvelut. Olen samaa mieltä kokoomuksen kanssa siitä, että keskiössä tulee olla asukkaiden palveluiden jatkuvuuden turvaaminen. Muistutan kuitenkin siitä, että palveluista vastaa vielä sopimuksen mukaisesti kahden vuoden ajan Kuusiolinnan Terveys Oy.

Sopimusta ei irtisanottu ennenaikaisesti vaan voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti selvitettiin onko sopimuksen jatkumiselle lainmukaisia edellytyksiä. Laajan asiantuntijaverkoston kannanottojen mukaisesti sopimuksen jatkumiselle ei ollut lainmukaisia perusteita. Eli jatko olisi ollut laiton. Siksi tuntuukin ihmeellistä, että kokoomuksessa on tahoja, jotka olisivat olleet laittoman ratkaisun takana.

Mitä tulee Kuusiolinnan käynnistämiin yt-neuvotteluihin ja mahdolliseen henkilökunnan vähentämiseen on huolestuttavaa. Mutta se on Kuusiolinnan oma päätös ja hyvinvointialue on siihen päätökseen ulkopuolinen. Kuusiolinnan Terveys Oy on yritys, jonka tarkoitus on tuottaa voittoa ja kohtuullisen hyvin on tuottanutkin. Vuonna 2022 se jakoi osinkoa omistajilleen 4,5 miljoonaa euroa. Vuodelta 2023 hyvinvointialue 3 %:n osuuden omistavana on saamassa 60.000 €, joten pääomistajalle Pihlajalinnalle on tulossa osinkona tai konserniavustuksena yli 1,9 miljoonaan euroa. Ulkoistussopimuksien jatkumisella ja yt-menettelyillä ei ole yhtäläisyyttä. Kolmostien Terveys Oy, jonka sopimus jatkuu Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa, aloitti vastaavat yt-neuvottelut, jonka tavoitteena on työntekijöiden vähentäminen.

Mikäli yhteistoimintaneuvottelut päätyvät henkilöstön vähentämiseen Kuusiolinnan tavoitteiden mukaisesti, hyvinvointialue voi ottaa vastaan poissiirtyvää henkilöstöä ja samalla lieventää vallitsevaa henkilöstöpulaa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI