Poikkeusluvalla ammutun linnun ottaminen haltuun sallittava – yli 100 kansanedustajan allekirjoittama lakialoite eduskunnan lähetekeskustelussa

0
Valkoposkihanhen maataloudelle aiheuttamista vahingoista maksettiin ylivoimaisesti suurimmat korvaukset. Ilmastonmuutos asuttaa lajia yhä tiiviimmin mm. Suomeen (arkistokuva)

Kansanedustajan Jari Myllykosken (Vas) laatima lakialoite keräsi keväällä eduskunnan enemmistön eli yli 100 kansanedustajan tuen. Lakialoitteessa esitetään, että poikkeusluvalla ammutut valkoposkihanhet ja merimetsot tulisi voida käyttää hyödyksi. Tällä hetkellä haltuunotto edellyttää erillisen luvan eikä niitä ole juuri myönnetty. Lakialoite oli lähetekeskustelussa tänään tiistaina.

– Luonnonsuojelulakia on tulkittu siten, että se edellyttää tällaisissa tilanteissa ruoan hävittämistä. Samalla olemme huolissamme luonnonvarojen kestävästä käytöstä, ja leipäjonot kiertävät kortteleita. Eikö tässä ole ristiriita? Hallitusohjelmaankin on kirjattu tavoite ruokahävikin pienentämisestä, hämmästelee Myllykoski.

Valkoposkihanhi ja merimetso ovat luonnonsuojelulaissa rauhoitettuja lintuja. Ne ovat kuitenkin runsastuneet viime vuosina voimakkaasti, minkä vuoksi joillakin alueilla niitä on ammuttava sato- ja kalavahinkojen estämiseksi. Molempien kannat ovat elinvoimaisia. Valkoposkihanhia pesii Suomessa kymmeniätuhansia, ja Itä-Suomen pelloilla levähtää syksyisin ja keväisin satojatuhansia hanhia muuttomatkalla, jos ei enemmän. Merimetsoja pesii maassamme myös kymmeniätuhansia pareja.

– On nurinkurista ja jopa moraalitonta, että joutuessamme vakavien satomenetysten ehkäisemiseksi karkottamaan rauhoitettuja lintuja ampumalla, pitää ne jättää hyödyntämättä ja hävittää, toteaa Myllykoski.

Lakialoitteen tarkoituksena on tuoda luonnonsuojelulakiin suoraselitteinen kirjaus, jonka perusteella jatkossa poikkeusluvalla ammutut valkoposkihanhet ja merimetsot saisi lähtökohtaisesti hyödyntää eikä hanhen eikä merimetson ruhoja tarvitsisi enää hävittää. Mikäli tähän mennessä myönnetyt poikkeusluvat käytetään täysimääräisesti, kertyy pelkästään valkoposkihanhen ja merimetson ruhoja tonneittain.

Lakialoitteen allekirjoitti Myllykosken lisäksi 111 kansanedustajaa. Sen lähetekeskustelu käytiin tänään tiistaina täysistunnossa, josta se siirtyi valiokuntakäsittelyyn.


 

JÄTÄ KOMMENTTI