Sadat valakiat paloivat pohjalaisilla paikkakunnilla

0
Hiihdellessäni pääsiäislauantaina illalla Ponnenjärvellä, laskin järven rantamailla palavan iltakahdeksan jälkeen 9 valakiaa. Isoin loimusi Lomakylä Sepänniemen rannassa. Paikalla näkyi olevan myöskin runsaasti väkeä.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Taas trullit ja noidat saivat ”huutia”, oikein vanhaan malliin. Lankalauantaina poltettiin pohjamaan maakuntien kylissä ja pihoissa satoja pääsiäsvalikoita. Nyt ei ollut esteenä mitään säällisiä, eikä koronan aiheuttamia rajoituksia.

Tämän vuosikymmenen alkuvuosina aiheutti lumettomat maastot ja kulonpoltto varoitukset monilla paikakunnallia kieltoja tulien tekoon. Myöskin koronan kokoontumisen rajoituksiin tyssäsivät, monien järjestöjen, suurien joukkojen kokoontumiseen tarkoitetut valakiat.

  Likoniemessä paloi myöskin melkoinen risukasa.

Nyt olikin menneiden polttojen järjestämisen. polttamaisen patoutumat hyvä purkaa vanhan perinteiden toteutumattomia. Se tapahtui parhaiten kokoamalla tulivärkeistä jättimäisiä hako-risukasoja, joihin kokoontuikin jopa satoja ihmisiä.

Mutta paljon oli niitä pieniä pihavalakioitakin. Joiden hehkuun kokoontuivat perheet ja naapurit sekä, pääsiäisen viettoon kotiseudulleen saapuneet sukulaiset. Ja näin muodostuikin mukavia tuttujen tapaamisen tilaisuuksia. Sekä samalla antoisia juhlahetkiäkin.

Niin pienemmät kuin isoimmatkin valakiat eivät toteutuneet toki itsestään, ilman työtä, eikä aktiivisia toimijoita. Moni yhdistys kartutti kassaansa toimintaansa varten. Useat perheen äidit ja isät sekä lapsetkin saivat mukavasti puuhastella yhdessä, pientäkin poltettavaa kasaa kootessaan. Sekä myöskin sitten poltettaessa.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI