Viikko 22 | EPSHP:n tiedote – maanantai | Uudet suositukset Nyrkiltä

0
Sairaalanmäki aluetta

Tilannetietoa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin COVID-19-tilanteesta

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä koronatilanne on pysynyt rauhallisena. Viimeisen viikon aikana todettiin ainoastaan neljä (4) uutta koronavirustartuntaa. Tartuntojen kokonaismäärä on 856.

Kaikki viimeaikaiset tartunnat ovat lähtöisin ulkomailta. Maakunnan sisäisiä tartuntaketjuja ei ole. Karanteeniin asetettiin viime viikolla vain 10 henkilöä.

Viimeisen kahden viikon aikana todettiin 8 tartuntaa (ilmaantuvuus 4,1/100 000 asukasta).

Sairaalahoidossa ei ole koronaviruspotilaita.

COVID-19 -näytteitä on Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä otettu tähän mennessä kaikkiaan 112 211. Viime viikolla otettiin 2395 koronatestiä.  Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on 0,2 %.

Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla

Nyrkin kokous 31.5.2021        

Alueellinen yhteistyöryhmä Nyrkki totesi Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston antaman kokoontumisrajoituksen päättyvän 1.6.2021 eli maakunnassa ei ole voimassa olevia kokoontumista koskevia rajoituksia 2.6.2021 lähtien.

Päätös rajoitusten poistamisesta perustuu uuteen kansalliseen hybridistrategiaan, jossa epidemian perustasolla oleville maakunnille ei suositella kokoontumisrajoituksia.

Jatkossa kunnilla on velvollisuus ja myös valtuudet valvoa tapahtumien terveysturvallisuutta tartuntatautilain väliaikaisten §58 c ja §59 a mukaisesti. Yleisötilaisuuksien järjestäjällä tulee olla selvitys, miten järjestäjä varmistaa tilaisuuden terveysturvallisuuden ja toteuttaa tartuntatautilain §58c mukaiset, velvoittavat hygieniakäytännöt, kuten muun muassa mahdollisuuden käsien puhdistamiseen, riittävien etäisyyksien ylläpitoon ja tilojen puhdistamiseen.

Nyrkin suositukset 2.6. lähtien

Nyrkki poisti kansallisen hybridistrategian mukaisesti aikaisemmin antamansa kokoontumisiin liittyvät suositukset henkilömäärästä. Alueellisen koronatilanteen pahentuessa suositukset otetaan uudelleen käyttöön.

Yksityistilaisuudet

Suositellaan, että yksityistilaisuuksia järjestetään mahdollisimman pienimuotoisesti turvavälit ja muut turvaohjeet huomioiden. Tilaisuuksissa käytetään maskeja ja ulkotilojen käyttöä suositellaan. Mikäli kokoonnutaan sisätiloihin, tilaisuus tulee järjestää riittävän suuressa tilassa, jotta turvavälejä voidaan noudattaa. Vieraiden saapumista voi porrastaa ja vieraiden tulo- ja lähtöajoista voi pitää vieraskirjaa, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa altistuneet pystytään jäljittämään.

Oppilaitosten järjestämät ylioppilas- ja valmistujaisjuhlat

Oppilaitokset voivat järjestää ylioppilas- ja valmistujaisjuhlia opetuksenjärjestäjän harkinnan ja opetusministeriön, sekä aluehallintoviraston ohjeiden mukaisesti. Yleisö sijoitetaan omille istumapaikoilleen, riittävät turvavälit, maskien käyttö ja muu terveysturvallisuus huomioiden

Lasten ja nuorten harrastus- ja kilpailutoiminta

Lapset ja nuoret voivat harjoitella ilman turvavälejä sekä sisällä että ulkona. Mahdollisesti paikalla olevat vanhemmat tai saattajat noudattavat turvaohjeita.

Lasten ja nuorten leiritoiminta

Paikallisiin terveysviranomaisiin tulee olla yhteydessä leiritoiminnan terveysturvallisuuden varmistamiseksi. Paikalliset ja alueelliset tartuntataudeista vastaavat viranomaiset voivat tartuntatautilain mukaisesti avustaa tilannekohtaisten ohjeiden laatimisessa.

Leirille voi osallistua vain oireettomana.

Leireillä suositellaan toimimaan rajatuissa pienryhmissä, jotka majoittuvat, ruokailevat ja toimivat yhdessä siten, ettei synny kosketusta muihin mahdollisesti samaan aikaan samassa keskuksessa toimivien ryhmien kanssa

Aikuisten harrastus-, ottelu- ja kilpailutoiminta

Aikuisten ulkoharrastukset ovat mahdollisia. Sisäharrastuksia voidaan järjestää, jos turvaohjeita, kuten turvavälejä pystytään noudattamaan.

Muut Nyrkin suositukset:

  • Tarpeetonta ulkomaille matkustamista suositellaan välttämään. Myös kotimaan matkailussa suositellaan välttämään matkustamista kiihtymis- ja leviämisvaiheessa oleviin maakuntiin.
  • Noudatetaan hallituksen etätyösuositusta.
  • Sairaalavierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.
  • Noudatetaan THL:n kasvomaskin käyttösuositusta.

Nyrkin suositukset ovat voimassa toistaiseksi 2.6.2021 alkaen.

Seuraavan kerran Nyrkki kokoontuu 14.6.2021. Nyrkin kokouspäätösten tiedottamisesta vastaa jatkossa sairaanhoitopiirin johtaja Tero Järvinen, puhl. 050 474 4100, tero.jarvinen@epshp.fi. Seuraava koronatiedote medialle annetaan Nyrkin kokouksen jälkeen.


 

JÄTÄ KOMMENTTI