Virroille tulossa ylijäämäinen talousarvio vuodelle 2023 | Varhaiskasvatusmaksut poistumassa

0
Koivirinteen päiväkoti

Jarkko Ruohola/ J-Pnews                                                                                      Virrat

Virtain kaupunginhallitus käsitteli ja hyväksyi maanantaina (31.10.) omalta osaltaan sopuisasti vuoden 2023 talousarvioehdotuksen ja esittää sen kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi marraskuun 14. päivänä pidettävässä kokouksessa.

Ennakolta hyvin valmistellusta talousarvioehdotuksesta puhetta piisasi eniten kaupungin tytäryhtiöiden tulevaisuuden näkymät. Ensi vuoden talousarvio saatu koottua niin, että sen on 374.000 ylijäämäinen. Kaupunginjohtaja Henna Viitanen avaa talousarvioesitystä toteamalla, että kaupungin oma palvelutuotanto säilyy ennallaan.

kaupunginjohtaja Henna Viitanen

– Panostuksiakin löytyy budjettikirjasta. Elinvoiman lisäämiseen on panostettu ja elinvoimapaketti, joka on ollut käytössä vuodesta 2020   pysyy siellä edelleen. Uusien työntekijöiden vuokrahuojennus pitenee ja on kuusi kuukautta. Vähän ollaan ladattu lisäpaukkuja kuntamarkkinointiin niin elinvoimapaketin kuin yleisestikin.

Aivan uutena avauksena elinvoimapaketti sisältää, jos valtuusto hyväksyy, varhaiskasvatus-maksujen poistamisen. Tällä toimenpiteellä yritetään saada uusia työntekijöitä paikkakunnalle ja toki myös uusia asukkaita. Jos valtuusto hyväksyy maksujen poistamisen, maksuja ei peritä enää vuoden 2023 alusta lukien. Tulot vähenevät noin 140.000 eurolla ja tämä on otettu huomioon talousarvioesityksessä.

Virroilta lähtee toimintamenoista tulevalle hyvinvointialueelle 30,5 milj. euroa eli 64 prosenttia. Verotulot alenevat n. 45 prosenttia ja valtion osuudet 73 prosenttia.

Investointihankkeista rahallisesti on suurin Virtaintien peruskorjaus, johon osoitettu ensi vuodelle 300.000 euroa.

Virtaintie

Valtuustolle esitetään, että ensi vuoden tuloveroprosentti on 8,61 prosenttia. Kiinteistöverot halutaan säilyttää kuluvan vuoden tasolla. Prosentit olisivat: vakinainen asuinrakennus 0,45 %, Muu rakennus 1,00 %, yleinen kiinteistövero 0,93 %, yleishyödyllisten yhteisöjen kiinteistöveroprosentti 0% ja voimalaitosten kiinteistöveroprosentti 3,10%. Tuottoa olis 1,91 milj. euroa.

Kaupunginhallitus merkitsi tiedoksi uimahallia koskevan aloitteen tiedoksi ja toteaa, ettei uimahallin rakentamista ei tässä vaiheessa lähdetä edistämään. Rakennuskustannukset ovat merkittävästi nousseet ja energiakriisin myötä myös käyttökustannukset. Ensi vuoden talousarvioon on hieman lisätty rahaa viikottaisiin uimahallikuljetuksiin.

Marttisen saaren kehittämisen ohjausryhmään viranhaltijoista Kaupunginjohtaja Henna Viitanen, kaavoitus- ja kehittämispäällikkö Mika Aalto ja tekninen johtaja Jussi Lähteenmäki ja luottamushenkilöistä Keijo Kaleva (pj), Aimo Mäkinen, Ari Dalhberg, Pentti Tikkanen, Katja Kotalampi ja Pirjo Ala-Kaarre lisäksi kaupunginhallituksen puheenjohtaja Reijo Koskela voi osallistua kokouksiin. Nuorisokeskus Marttinen valitsee ohjausryhmään omat edustajansa. -jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI