ZOO | Pandatalossa annetaan Lumille rauha pesänrakennukseen

0
Lumi

Ähtäri Zoosta kerrotaan, että Pandatalo halutaan rauhoittaa Lumin mahdollisen tiineyden takia. Vielä ei ole tiineyttä täysin varmistettu, mutta siihen halutaan varautua hyvissä ajoin.

Pandan tiineys on herkkää aikaa

Tiineyden varmistus pandoilla ei ole niin yksinkertaista, kuin raskauden todentaminen meillä ihmisillä. Eläinpuiston työntekijöiltä ei riitä pelkästään vatsanseudun tarkkailu sillä pandan maha ei merkittävästi raskauden aikana kasva. Tähän vaikuttaa toisaalta pandaemon iso koko ja toisaalta pennun verrattain pieni koko. Lisäksi pandanaaras pystyy kontrolloimaan kantoaikaansa ja tarvittaessa keskeyttämään alkion kasvun odotellen sopivaa hetkeä, joten tiineys voidaan todeta vasta ihan muutamia viikkoja ennen pennun syntymää hormoninäytteistä.

Ähtärin pandat Lumi ja Pyry viettivät yhteistä aikaa pääsiäisenä, jolloin luonnolliset paritteluyritykset sujuivat hyvin, mahdollisen raskauden todennäköisyyttä lisättiin myös keinohedelmöityksellä. Pandoilla kiima-aika osuu vain kerran vuoteen, joten mahdollisuus tiineyteen on muutamasta päivästä kiinni. Isopandan suojeluhankkeessa jälkeläisen saaminen on aina tavoitteena, sillä aikanaan täällä syntyneen pennun jälkeläiset palautetaan luontoon Kiinaan, jossa ne parantavat luonnonkantojen geneettistä monimuotoisuutta.

Tiineyden vaikutukset pandatalossa vierailuun

Pandat ovat herkkiä ärsykkeille, etenkin melulle. Siksi Ähtärin pandatalossa on otettu aina huomioon melutason säätely ja eristykset. Valmistelut mahdolliseen tiineyteen aloitettiin jo pian pääsiäisen jälkeen mm. suunnittelemalla Lumin puolelle lisä-äänieristyksiä. Koska pandojen tiineys on erityisen herkkää aikaa, rauhoitamme Lumin puolen pandatalosta 13.7, näin se saa aikaa rauhoittua ja rakentaa pesää omaan luonnolliseen rytmiinsä. Kävijät pystyvät edelleen näkemään Pyryn sisä- ja ulkotiloissa, ja Luminkin ulkotarhassaan.

Miten mahdollisen pennun syntymä vaikuttaa pandatalon toimintaan

Mikäli raskaus vahvistuu alkusyksystä, Ähtäri Zoo tiedottaa tiineyden edistymisestä ja sen vaikutuksista pandatalon aukioloaikoihin.

– Syntymän jälkeen menee useampi kuukausi ennen kuin pentu on yleisön nähtävissä, sillä emo hoitaa pentua pesässä pitkään, selventää pandatoiminnan päällikkö Anna Palmroth. Tämän vuoksi syntymän jälkeen pandatalo pysyy luultavasti suljettuna yleisöltä joulukuuhun asti.

– Haluamme kaikki täällä Ähtäri Zoossa tehdä osamme, jotta Lumin tiineys onnistuisi ja pennun sopeutuminen uuteen ympäristöön alkaisi mahdollisimman rauhallisesti. Tiedämme, että pandojen näkeminen on monelle vierailijallemme tärkeä osa puistossa vierailua, mutta menemme tässäkin asiassa eläinten hyvinvointi edellä, toteaa toimitusjohtaja Arja Väliaho.

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI