Uusi kansanmusiikkitapahtuma TIILAN TROKEET Alavudella 26. – 29.5.2022

0
Alavuden kaksiriviset

Alavuden Sapsalammilla on 6. elokuuta eri vuosisadalla syntynyt kaksi musikaalisesti vahvaa naista, jotka molemmat ovat tunnettuja kansanlauluistaan ja -musiikistaan niin pelimannien kuin kansanmusiikin ystävien keskuudessa.

He ovat suuresti vaikuttaneet alavutelaisen kansanmusiikin tunnettavuuteen Suomessa ja lukuisissa muissa maissa ja tuoneet perinteistä kansanlaulua ja -musiikkia kaiken kansan tietoisuuteen omana aikanaan. Kyseessä ovat kansanlaulaja Tiila Ilkka ja mestaripelimanni Airi Hautamäki. Alavudella kansanmusiikki on lähes aina yhteydessä myös näihin kahteen naiseen ja siksi olemme koonneet tapahtuman, jossa esiintyjinä ovat alavutelaiset tai alavutelaislähtöiset kansanlaulajat ja pelimannit.

Tapahtuman nimi trokeet on kaksitavuinen runojalka, joka koostuu pitkästä ja lyhyestä tavusta. Tässä tapahtumassa sen katsotaan olevan runollinen ja musikaalinen tavu ja tahti, jolla näin viitataan molempiin tapahtumamme päähenkilöihin. Tiilan Trokeisiin on koottu ohjelmaa monipuolisesti torstaista sunnuntaihin.

Airi Hautamäki

Hotelli Alavudessa pidettävän kansanmusiikkitapahtuman avaa itseoikeutetusti torstaina 26.5.2022 klo 14 Tiilasta Airiin konsertti, jossa esiintyy mestaripelimanni Airi Hautamäki ystävineen.

Konsertin alussa kuullaan Airin säestyksellä Tiila Ilkan muistiinmerkitsemiä kansanlauluja, joita tulkitsee Outi Hautamäki. Toisella puoliskolla Airi soittaa esittämiään kappaleita 60-luvulta alkaen aina tähän päivään saakka. Solistina uusimmissa sävellyksissään Airilla on Mikko Niemelä. Airin kanssa soittamassa ovat jo vuosia komppiryhmänä toimineet Timo Saukko ja Juhani Lautamaja. Konsertin jälkeen laitetaan vielä ”jalalla koriasti” parin tunnin verran kun Airi tahdittaa tanssit solistinaan Outi Hautamäki ja Mikko Niemelä.

Perjantaina 27.5.2022 klo 18 on vuorossa kansanmusiikkikonsertti, jossa esiintyy entisiä ja nykyisiä alavutelaisia kansanlaulu ja -musiikkiryhmiä. Mukana ovat Alavuden kaksiriviset, Airi Hautamäki ja kaksirivisnaismestarit, Pelimannileidit, Sakalaiskat sekä Tiilat ja Pelimannit. Torstain ja perjantain tapahtumiin yleisöllä on vapaa pääsy.

BillHota Trokeet

Lauantaina 28.5.2022 vietetään Hotelli Alavudessa klubi-iltaa. Salin villitsee tuolloin Bill Hota, jonka soitossa on temperamenttia ja samalla hyvin epätavallista yksinkertaisuutta. Kun orkesteri on riittävän pieni, se soi homogeenisesti sisältäen kontrasteja ja yhtymäkohtia sopivassa suhteessa eikä keikoilla vältytä yllättävältä draamaltakaan. Bill Hotassa soittavat Kyösti Järvelä, Juhani Lautamaja ja Arttu Mäkelä. Klubi-illassa alakerran yökerho on avoinna klo 22.00 – 04.30 ja musiikista vastaa DJ Moosehead eli Jukka Järvenpää.

Sunnuntaina 29.5.2022 Alavuden kirkossa järjestetään kansanlaulukirkko  klo 10.  Kansanlaulukirkko on jumalanpalvelus, jossa virsien sijaan lauletaan kansanlauluja, esim. Saunavihdat ja Kotimaani ompi Suomi. Nimensä mukaisesti kansanlaulukirkko ammentaa musiikkinsa monille tutusta ja rakkaasta kansanlauluperinteestä. Musiikista vastaa Vinkuvat viulut Mari Järvisen johdolla.

Tapahtuman tunnuskuvasta järjestettiin kilpailu yläkoulun oppilaiden keskuudessa ja runsaasta tarjonnasta voittajaksi valikoitui 7D luokan oppilaan Johanna Rintamäen suunnittelema logo, joka kuvaa Alavuden kansallispuvun sydäntä ja nuotteja.

Tiilan Trokeet -tapahtuman järjestää Alavuden kaupungin kulttuuripalvelut yhteistyössä Hotelli Alavuden ja Alavuden Seurakunnan kanssa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI