Alajärven 4H-ostaa pihlajanmarjatkin

0
Töysän kunta valitsi viime vuosisadalla nimikkopuukseen pihlajan. Puita onkin runsaasti ja myöskin Töysä-talon tontilla. Marjoja ostaa mm. Alajärven 4H.(Kuva: Pentti Hautala)

Pentti Hautala/J-Pnews
SUOMENSELKÄ

Nyt kesän vaihtuessa syksyyn voi kaikki todeta, että ei ilmaston lämpeneminen olekaan moitittavaa. – Ei ainakaan, jos se onnistutaan hillitsemään nyt vallitsevalle tasolle.

Mennyt ennätyksellisen lämmin Suomen kesä on todistanut, että luonto on ainakin nauttinut menneestä kesästä. Marjat- ja kasvit sekä kuusen kävyt ovat tehneet ennätyssadot. Lisäksi kotimaan matkailu on koronan avittamana saavuttanut suurta suosiota.

Kesän omena ja marjojen kasvu on ollut ennätysmäistä. Parasta-aikaa metsät ovat punaisenaan puolukkaa poimittavaksi. Omena- ja pihlajapuiden oksat jopa katkeilevat suotuisan kesän sadosta.

Marjoista puolukka onkin monelle tärkein syksyinen tienestin lähde, kuten myöskin teollisuudellemme että kansantaloudellemme. Se on Suomen tärkein luonnonmarja. Marjasato nousee nyt jopa 500 miljoonaan kiloon. Sitä poimitaan talteen kuitenkin vain noin viidesosa.

Puolukoita on metsä punaisenaan. Ja kuivasta kesästä huolimatta isokokoisiakin.  -Kahden, normaalin sangollisen täyteen poimimisessa meni maantaina aikaa kaikkiaan 1 tunti ja 35 minuuttia. (Kuva:Pentti Hautala)

PIHLAJANMARJA

Marja joka on jäänyt kaupallisesti ja muutenkin hyödyntämisessä puolukan varjoon. Siitäkin huolimatta, että se on ravintoarvoltaan hyvin monipuolinen. Marjat sisältävät esimerkiksi paljon C-vitamiinia. Lisäksi E-vitamiinia, beetakaroteenia, kaliumia sekä flavonoideja.

Pihlajamarja onkin todellista superuokaa, jota kannattaa kerätä omaan käyttöön ja myyntiinkin saakka.

Pihlajanmarjoja myöskin ostetaan. Monet hankkivat melkoisen määrän euroja, poimimalla marjat omasta tai muiden puista. – Jos hyödyntää muiden marjoja, on siihen hankittava luonnollisesti lupa puiden omistajalta. Puista poimiminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin.

Alajärven 4H:n Satosankarit marja-asema aloitti toimintansa 30.8.

Lehtimäen kirkonkylässä, entisen Kesäniemen kaupan alueella ostetaan marjoja päivän hintaan maantaisin ja torstaisin kello 16-18. Puolukan lisäksi otetaan vastaan myöskin PIHLAJANMARJOJA. Niistä maksetiin ainakin aloituspäivänä 0,80 e/kg.

Wanha kansan toteamus:,”Pihlaja ei jaksa kahta taakkaa kantaa saman vuoden aikana”, ei enää päde. Viime talvena oli runsaasti lunta pihlajapuiden oksilla ja sade kasteli kasvavia marjoja paineiksi elokuussa.-Mutta marjoja on nyt eniten, mitä ”miesmuistiin”.

Puolukan ja pihlajanmarjojen poimiminen on parhaimillaan. Marjastus on hyvää hyötyliikuntaa jokaiselle. – Joten otetaan suunnaksi marjametsät ja pihlajapuut.  Tuloksena on tästä  terveellistä  ruokaa talveksi  ja taloudellista hyötyä!


 

JÄTÄ KOMMENTTI