JÄRVI-POHJANMAA | Tällä viikolla18 uutta tartuntaa – Vimpelissä useita altistuneita koulussa

0
Järvi-Pohjanmaan terveyskeskus ( jpnews.fi/JK)

J-P:n pandemiajohtoryhmän tiedote 14.1.

Tällä viikolla maanantain jälkeen Järvi-Pohjanmaalla on todettu 18 uutta koronatapausta. Keskiviikkoiltana Vimpelin yhteiskoulun oppilas ja Vimpelin Aapiskujan koulun oppilas oli saanut positiivisen tuloksen koronaviruksen kotitestillä. Varotoimenpiteenä kahden luokan opetusjärjestelyt toteutettiin torstain ja perjantain etäopetuksena ja oppilaat noudattivat omaehtoista karanteenia. Molempien oppilaiden terveydenhuollossa tehdyt koronatestit osoittautuivat myös positiiviseksi. Oppilaiden kanssa lähikontaktissa olleet on nyt tavoitettu ja asetettu karanteeniin. Tilannetta seurataan Järvi-Pohjanmaan pandemiajohtoryhmän toimesta ja koulujen henkilökuntaa, oppilaita ja vanhempia tiedotetaan tarpeen mukaan.

Etelä-Pohjanmaan koronatilanne on edelleen heikko, mutta Järvi-Pohjanmaan tilanne on yleisesti ottaen hieman muuta Etelä-Pohjanmaata parempi.

Aluehallintovirasto antoi tänään 14.1. uudet määräykset Etelä-Pohjanmaan alueelle.

Aluehallintoviraston määräykset

 1. Tartuntatautilain 58 pykälän perusteella Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella kielletään kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset seuraavasti:
 2. Sisätiloissa kielletään yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 (kymmenen) henkilöä.
 3. Ulkotiloissa kielletään yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 (kaksikymmentä) henkilöä.

Määräys on voimassa kolme viikkoa ajalla 17.1.- 7.2.2022.

 • Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto antoi 4.1.2022 määräyksen, jonka perusteella asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden tulee järjestää tilojen käyttö siten, että asiakkaiden, toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Päätös on voimassa Etelä-Pohjanmaan ja Vaasan sairaanhoitopiirien kuntien alueella 7.1. – 31.1.2022.

Valtioneuvoston on antanut ravintolatoimintaan rajoituksia myös Etelä-Pohjanmaalle 22.10.2021 alkaen: https://valtioneuvosto.fi/tietoa-koronaviruksesta/rajoitukset-ja-suositukset/ravintolarajoitukset

Valtioneuvoston asetuksen mukaisesti 30.12.2021–20.1.2022 koronapassia ei voi käyttää yleisötilaisuuksissa ja asiakastiloissa vaihtoehtona alueellisille rajoituksille.

 • Tartuntatautilain 58 g -pykälän perusteella Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueella suljetaan yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut tilat.

Määräys on voimassa kaksi viikkoa ajalla 17.1.- 30.1.2022.

Määräys sulkee yleisölle avoimet tai rajatun asiakas- tai osallistujapiirin oleskeluun tarkoitetut tilat. Päätös velvoittaa toimintaa harjoittavia ja tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita. Tilojen sulkeminen kohdistuu alla lueteltuihin tartuntatautilain 58 g pykälän 4 momentin kohdissa tarkoitettuihin tiloihin.

 • joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat;
 • yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat;
 • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat

Rajoituksen alaisia tiloja voidaan käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien henkilöiden ohjattuun harrastustoimintaan. Suljettuja tiloja voi käyttää myös lakisääteisiin palveluihin, esimerkiksi lääkinnälliseen kuntoutukseen, koulujen liikuntaopetukseen ja koronarokotusten järjestämiseen. Myös aluevaalien ennakkoäänestys on sallittua muuten suljetuissa tiloissa. Lisäksi tilojen sulkupäätökset eivät ulotu ammattiurheiluun eivätkä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Päätös ei koske seuraavia tiloja: kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat (kuten padel-, tennis- ja sulkapallokentät), huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat, kauppakeskusten yleiset oleskelutilat, vähittäiskaupan liiketilat, palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Yhteenveto: Alajärven uimahallin yleinen käyttö on kielletty em. ajankohdan, kouluryhmät ja kuntoutustoiminta sekä kuntosalin käyttö voi uimahallissa jatkua. Muita liikuntatiloja Alajärven kaupungin, Lappajärven ja Vimpelin kunnan alueella (pallohalli, monitoimihalli, koulujen liikuntasalit, Vimpelin liikuntahalli ja Jamin Lappajärven liikuntasali) ovat suljettuina paitsi:

Yllä mainituissa toiminnoissa on noudatettava aluehallintoviraston 4.1.2022 antaman päätöksen vuoksi tehtyjä kirjallisia suunnitelmia terveysturvallisuudesta. Kuntosalien toiminta voi jatkua, mutta ryhmäliikuntavuorot niissä ovat kiellettyjä. Liikuntatilojen yksityis- ja perhevuoroja voi käyttää ainoastaan, jos yhdellä vuorolla on vain yhden perheen jäseniä.

Koronarokotukset

Ilman ajanvarausta tapahtuvat walk-in-rokotetilaisuudet jatkuvat ensi viikolla.

Ensi viikolla Järvi-Pohjanmaan perusturvan walk-in-tilaisuuksissa kolmansia koronarokoteannoksia annetaan seuraaville ryhmille (THL:n ohjeen mukaisesti):

 • voimakkaasti immuunipuutteisille henkilöille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.
 • 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmiin kuuluville henkilöille, joiden toisesta koronarokoteannoksen antamisesta on kulunut 3-4 kuukautta.
 • alle 60-vuotiaille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin ja joiden toisesta koronarokoteannoksesta on kulunut 4-6 kuukautta

Huomioi kuitenkin, että olemme jaotelleet walk-in-tapahtumiin osallistumista ikäryhmittäin, jotta välttäisimme pahimpia ruuhkia! Tarkista ajankohdat ja ikäryhmät yllä olevasta linkistä. Walk-in-tapahtumien lisäksi sähköisiä rokotusaikoja on avattu, käy tarkistamassa tilanne www.hyvis.fi.

5-11-vuotiaiden riskiryhmien rokotukset järjestetään Lappajärvellä 21.1.2022. Ajanvaraus alle kouluikäisten osalta lastenneuvolasta ja kouluikäisten osalta kouluterveydenhoitajalta. Jos annoksia rokotuksista jää ja vanhemmat haluavat, ylimääräisiä rokoteannoksia voidaan antaa perusterveille 5-11-vuotiaille lapsille. Perusterveiden lasten vanhemmat voivat soittaa lastenneuvolaan/kouluterveydenhoitajalle ja ilmoittautua ns. hälytyslistalle ja jos rokoteannoksia näyttää jäävän, viimeistään rokotuspäivän aamuna hälytyslistalla oleville ilmoitetaan, mikäli rokoteannoksia on jäämässä.

Testaaminen terveydenhuollossa

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut suosituksen kotitestien käytöstä erityisesti lieväoireisille ja koronavirukselle altistuneille:

https://stm.fi/-/suositus-kotitestit-kayttoon-erityisesti-lievaoireisille-ja-koronavirukselle-altistuneille

Järvi-Pohjanmaan alueella on edelleen tärkeä hakeutua terveydenhuollon koronatestiin etenkin seuraavissa tapauksissa:

 • vakavat oireet
 • kuuluminen riskiryhmään ja raskaus
 • työskentely sote-alalla hoito- tai hoivatyössä
 • jos tiedät tai epäilet altistuneesi koronapositiiviselle ja sinulla on oireita

Jokaisella on myös mahdollisuus Järvi-Pohjanmaan flunssapoliklinikalla otettavaan koronatestiin, mikäli henkilön oireet sopivat koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Koronaviruksen havaitsemiseen suunnitellut kotitestit ovat hyvä lisä ja auttavat löytämään koronatartuntoja terveydenhuollon tekemien testien lisäksi. STM:n mukaan kotitestejä voi hyödyntää esimerkiksi henkilöille, joilla on lieviä oireita tai esimerkiksi altistuneille henkilöille vähintään kahdesti kolmen päivän välein.

Kotitestien luotettavuus positiivisen tuloksen kanssa on osoittautunut hyväksi: lähes aina myös terveydenhuollon koronatesti on osoittautunut positiiviseksi. Vääriä negatiivisia tuloksia kotitestit antavat kuitenkin harmittavan usein, eli testi näyttää, että koronaa ei ole, mutta jostakin syystä tartunta ei vielä kotitestissä näy. Tästä syystä, jos koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sopivat oireet jatkuvat, on syytä toistaa kotitesti tai hakeutua terveydenhuoltoon koronatestiä varten.


 

Monologi PUUHISSA

JÄTÄ KOMMENTTI