Kolumni | J.B. Saari kuvillaan monien muistojen herättäjä

1
Sain kunnian olla ainoa Alavuden valtuutetuista, jonka vihkikuvat J.B. Saari on kamerallaan ikuistanut ja valmistanut...Minä ja Tuulikki yli 50-vuotta sitten. -Ollaan ainakin vähän näöltämme ikääntyneet.

Pentti Hautala
ALAVUS/ TÖYSÄ

Pentti Hautala

Alavuden 2021 kaupunki palkitsi joulukuun valtuuston kokouksessa, monipuolinen valokuvauksen harrastaja Olavi Mäen.

Palkintoon saantiin vaikutti mm. Olavin talkootyönä digikuviksi työstämä, yli 40 000 filminegatiivin tallentaminen J.B. Saaren ottamista kuvista.

Valokuvaaja Saari oli suosittu Alavuden ja lähipaikkakuntien kuvaaja. Mäen digitoimat kuvat ovat vuosilta 1933-1976. J.B. Saaresta on varmasti monella mukavia ja hienoja muistoja vuosikymmenien ajoilta. Ainakin meillä ikääntyneimmillä niitä on runsaasti. Erityisesti niitä on minullakin!

Muistan, että poikavuosina Saari otti kuvia meikäläisestäkin, Alavudella hiihdon piirinmestaruuskisoissa. Monissa muissakin urheilu- ja metsänleimaus kilpiluissakin, maatalous näyttelyissä jne.

Nyt Mäkeä palkittaessa ja J.B. toimintaa esiin tuotaessa nousi minullakin valokuvaaja Saari ajatuksiini läheisesti.

Minä arvioin olevani myöskin ainoa valtuuston jäsen, jonka hääkuvat on J.B. Saari on ottanut! Muistan kuin eilisen päivän uudenvuoden aaton, yli 50-vuoden takaa. Silloin Tuulikin kanssa asteltiin vihittäviksi Töysän kirkkoon iltakuudelta.

Kirkossa oli paikalla melko paljon väkeä. Kaikki, jotka olivat saaneet vihiä vihkimistämme olivat tulleet kirkkoon. Vaikka ei oltu ketään virallisesti kutsuttukaan. Kirkosta ajeltiin uudehkolla kuplavolkkarillani Alavudelle, Saaren kuvaamoon ikuistettavaksi.

Itse J.B. oli meitä vastassa, ”Lomsanlinnassa” sijaitsevassa valokuvausliikkseessään. Asetuttuamme kuvattavaksi Saari kysyi- jäikö kukkakimput autoon? -Vasta silloin  huomattiin, että eihän meillä kukkia ollut missään vihkimisvaiheessa ollutkaan.

”Onpas Pentti tullut kovasti nuukaan Hautalan kauppiassukuunsa, kun et ole malttanut kukkiakaan ostaa. No haepas papin antama vihkiraamattu ja pidelkää sitten sitä käsissänne”! -Paljon muutakin Saari vitsaili, leppoisaan tapaansa,

Minä hain raamatun autosta ja näin tulikin hienoja kuvia.

Saari valmisti meidän kuvista myös mainoksia käyttöönsä. Liikkeensä ikkunallekin. Kun vielä vuosienkin päästä kuvia ilmestyi johonkin esille. Minä ehdotin sitten Saarelle, että minä ostan nekin itselleni. Kaupat syntyivätkin lopulta helposti.


 

Monologi PUUHISSA

1 KOMMENTTI

  1. Kylläpä on mukava ja yllättäen oikein henpeäkin juttu veteraanitoimittaja Pentti Hautalalta. Kyllä oli yli viisi vuosikymmentä sitten Tuuulikki Pennala ja Pentti Hautala hieno ja urheilullinen pari.- Onpahan he sellaiisia edelleenkin!!!

JÄTÄ KOMMENTTI