EPSHP | tiedottaa – Sairaanhoitopiiri siirtyy kiihtymisvaiheeseen

1
Sairaalanmäki ilmakuva

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri siirtyy kiihtymisvaiheeseen, viikossa 112 uutta tartuntaa.

Koronatartuntojen määrä on huolestuttavassa nousussa Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä. Myös sairaalakuormitus on lisääntynyt etenkin viime viikonlopun aikana. Tartuntoja on todettu myös alueen sote-yksiköissä.

Nyrkki päätti kokouksessaan Etelä-Pohjanmaan olevan 11.10. lähtien epidemian kiihtymisvaiheessa.

Nyrkki suosittelee, että alueen kuntalaiset käyttäisivät kasvomaskia laajennetun maskisuosituksen mukaisesti. Maskinkäyttö sekä hyvä käsihygienia ovat edelleen tärkeitä keinoja välttää tartunta. Maskinkäyttö myös vaikuttaa karanteenimääräyksiin vähentämällä altistuneiden määrää.

Nyrkki korostaa, että vallitsevassa tilanteessa on tärkeää, että myös koronatestaukseen hakeudutaan matalalla kynnyksellä.

Nyrkki kannustaa maakunnan asukkaita varaamaan ajan rokotukseen tai osallistumaan walk in- rokotustapahtumaan. Koronarokotuksen ottaneella on merkittävästi pienempi riski saada tartunta. Rokotukset eivät täysin poissulje tartunnan mahdollisuutta, mutta rokotetut sairastavat koronavirustaudin hyvin usein varsin lieväoireisena. Rokotetun sairastuneen riski levittää virusta eteenpäin on huomattavasti pienempi kuin rokottamattomilla.

Menneellä viikolla todettiin 112 uutta koronavirustartuntaa, mikä on suurin viikkotason määrä koko pandemia-aikana. Edellisellä viikolla tartuntoja todettiin 75. Tartuntojen kokonaismäärä on nyt 1716. Tartunnoista suurin osa on perhepiirin tartuntoja, mutta tartuntoja tuli myös muista sosiaalisista kontakteista sekä sote-yksiköissä ilmi tulleista tartuntaketjuista. Joukkoaltistuksia tapahtui sote-yksiköiden lisäksi oppilaitoksissa ja kouluissa, harrastuspiireissä sekä julkisissa tiloissa.

Erikoissairaanhoidon vuodeosastolla on 5 ja terveyskeskuksen vuodeosastolla 4 COVID-19 potilasta.

Positiivisten koronatestien osuus on noussut edelleen ollen nyt 4,2 %. Sairastuneista 60 % oli jo karanteenissa tartunnan tullessa ilmi.

Etelä-Pohjanmaan rokotuskattavuus koko väestöstä: 70,3 % on saanut 1. rokotuksen ja 60,8 % myös 2. rokotuksen. Koko Suomessa 74,3 % on saanut 1. rokotuksen ja 64,8 % myös 2. rokotuksen. Suurin osa tartunnoista todetaan edelleen eri-ikäisillä rokottamattomilla henkilöillä.

COVID-19 -näytteitä otetaan nyt edellisviikkoja enemmän. Viime viikolla otettiin yhteensä 2792 näytettä, noin 345 näytettä per päivä. Keskimääräinen viive pyynnöstä tulokseen on 14 tuntia.

Koronatilannetta ja alueen rokotustilannetta voi seurata sairaanhoitopiirin koronasivustolla www.epshp.fi/korona.

Seuraava alueellisen työryhmän Nyrkin kokous järjestetään maanantaina 18.10.2021

Aluehallintoviraston määräykset:

Ei voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta. Yleisötilaisuuksien järjestämisessä otettava huomioon tartuntatautilain pykälän 58 c hygieniavaatimukset.

Nyrkin suositukset

 1. Yksityistilaisuudet

Yksityistilaisuuksissa tulee huolehtia hyvästä käsihygieniasta sekä mahdollisuuksien mukaan kasvomaskien käytöstä ja turvaetäisyyksistä. Yksityistilaisuuksiin tulee osallistua vain oireettomana. Juhlien järjestämisessä ja niihin osallistumisessa tulee käyttää harkintaa.

Mikäli kokoonnutaan sisätiloihin, tilaisuus tulee järjestää riittävän suuressa tilassa, jotta turvavälejä voidaan noudattaa. Vieraiden saapumista on hyvä porrastaa.

Vieraiden saapumis- ja lähtöajoista voi pitää esimerkiksi vieraskirjaa, jotta mahdollisessa altistumistilanteessa altistuneet pystytään jäljittämään.

 1. Harrastus- ja kilpailutoiminnassa noudatettavat ohjeet

Julkisten ja yksityisten liikuntatilojen käyttöä suositellaan seuraavasti:

Aikuiset: Ryhmäliikunta sekä ottelu- ja kilpailutoiminta sisä- ja ulkotiloissa voivat jatkua.

Ryhmäharrastustoiminnassa suositellaan lähikontaktien välttämistä.

Lapset ja nuoret: Lapset ja nuoret voivat harjoitella lajinomaisesti ilman turvaväliä sekä sisällä että ulkona. Mahdollisesti paikalla olevat vanhemmat tai saattajat noudattavat turvaohjeita.

 1. Etätyösuositus

Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa 15.10.2021 asti.

Lokakuun alusta suositellaan työpaikoilla hybridimallia, jolloin esimerkiksi puolet henkilöstöstä on lähityössä kerrallaan, jos se työn luonteen puolesta on ja työnantajan harkinnan mukaan on mahdollista.

 1. Vierailut sairaalassa ja sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä

Vierailuja voidaan toteuttaa turvallisesti, kun vierailija ja potilas/asiakas käyttävät kirurgista suu-nenäsuojaa, huolehtivat käsidesinfektiosta ja pitävät turvaväliä.

Mikäli vierailijalla on vähäisiäkään infektio-oireita, vierailu ei ole sallittu.

 1. Maskisuositus

Alueen heikentyneen epidemiologisen tilanteen vuoksi suositellaan laajaa maskin käyttöä 12 vuotta täyttäneille seuraavissa tilanteissa:

 • Aina joukkoliikenteessä, mukaan lukien koulukyydit.
 • Aina julkisissa sisätilaisuuksissa ja yleisötilaisuuksissa, mukaan lukien koulut ja oppilaitokset.
 • Työyhteisöissä sisätiloissa, jos samassa tilassa työskentelee tai oleskelee useampia henkilöitä. Työnantaja päättää työpaikoilla sovellettavista käytännöistä.
 • Aina tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa, esimerkiksi julkisissa sisätiloissa, kuten kaupoissa, kirjastoissa ja teattereissa sekä julkisissa tiloissa järjestettävissä yleisötapahtumissa, kun paikalla on runsaasti ihmisiä.
 • Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
 • Sosiaali- ja terveydenhuollossa on toistaiseksi voimassa yleinen maskisuositus kaikissa tiloissa sekä vierailtaesssa että työskennellessä.

 

PTV mansikkasumppa1

1 KOMMENTTI

 1. Oliskohan korkea aika saada ihmiset rokotuksiin ja lopettaa tuo p…… leen maskivouhotus.

JÄTÄ KOMMENTTI