Kun kyy kohtasi pikkupandan

0
Lääkärikäynnin jälkeen Phoenix on jälleen omassa tarhassaan

Viime viikon perjantaina Ähtärin eläinpuiston pikkupanda naarasta Phoenixiä puri nuori kyy.

Iltaruokintakierroksella ollut hoitaja huomasi käärmeen pikkupandojen tarhassa, kyy oli selkeästi jo ottanut yhteen pikkupandan kanssa ja siksi se olikin välittömästi lopetettava. Tämän jälkeen hoitaja havaitsi, että pikkupandaparista naaras Phoenix ei käyttäytynyt normaalisti, joten oli oletettavaa, että käärme oli ehtinyt purra.

Kyyn purema on pienelle nisäkkäälle aina vakava paikka, joten hoitaja toimi ripeästi, nappasi Phoenixin laatikkoon ja kiidätti sen Takalan eläinklinikalle Nurmoon. Päätös viedä Phoenix Ähtäristä tunnin ajomatkan päähän tutulle klinikalle oli paras vaihtoehto tällä kertaa, koska klinikalla on nopeasti saatavilla tarvittavat lääkkeet ja nesteytys, ja niiden lisäksi samalla voidaan suorittaa kattavat laboratoriokokeet.

Klinikalla pikkupanda sai ensiluokkaista hoitoa

Phoenix turvallisesti hyvässä hoidossa

Klinikalle saavuttuaan Phoenix nukutettiin ja siltä otettiin laboratoriokokeet sekä aloitettiin välittömästi nesteytys, joka kesti useamman tunnin. Nukutus on aina eläimille, niin kuin ihmisillekin, merkittävä operaatio jota harvoin joutuu toteuttamaan, joten varsinkin eläinpuiston eläinten kohdalla nukutuksen aikana pyritään ottamaan kaikki hyöty niin sanotusti irti ja mahdollisuuksien mukaan tekemään myös muita toimenpiteitä. Koska Phoenixin laboratoriokokeet näyttivät nopeasti olevan suhteellisen normaalit, tehtiin pikkupandalle perusteellinen terveystarkastus sekä hammaskiven poisto.

Terveystarkastuksessa eläinlääkäri sai tutkittua rauhassa muun muassa eläimen turkin sekä lihaskunnon ja katsoi ultraäänilaitteen avulla tarkemmin sisäelimet.

Samalla käynnillä hoitui myöskin Phoenixin hammaskiven poisto

Samanaikaisesti suoritettiin hammaskiven poiston. Suuterveyden ylläpito on tärkeää myös eläinpuiston eläimille, koska heikentyessään se vaikuttaa eläimen koko yleisterveyteen.

Pikkupanda toipua nopeasti ja on palannut tarhaansa

Phoenix vaikutti olevan ikäänsä nähden hyvässä kunnossa ja nyt on hampaatkin puhdistettu upeaan kuntoon. Phoenix pääsi pois klinikalta myöhään samana iltana ja vaikka jo seuraavana aamuna sen vointi olikin jo selkeästi parempi, päätettiin sitä seurata rauhassa Ähtärin eläinpuiston sairastilassa. Muutaman päivän jälkeen hoitaja totesi jo, että vointi on selkeästi hyvä, koska ruokakin maistui. Silti pientä turvotusta oli vielä havaittavissa naaman alueella osumakohdan luona, joten Phoenix sai jäädä sairastilaan vielä muutamaksi yöksi lisää.

Kuuden päivän jälkeen torstaiaamuna tyttö pääsi takaisin omaan tarhaan, jossa Pablo jo odottelikin pariaan. Phoenixillä oli hoitajan mukaan selkeästi paljon tutkittavaa ja haisteltavaa, koska se kävi jokaisen kolkan tarkasti läpi tutussa metsäisessä tarhassaan.

Ähtärin eläinpuisto kiittää ammattitaitoisia eläintenhoitajiaan sekä Takalan Klinikkaa nopeasta toiminnasta ja hyvästä hoidosta! 

JÄTÄ KOMMENTTI