Lasse Hautala: Kokoomuslaiset eivät puhu totta

0
Kuusiolinna Terveys Ähtäri (Kuva: JS/jpnews.fi)

J-Pnews julkaisi artikkelin Kuusiolinna Terveys Oy:n muutosneuvotteluista. Artikkeli perustui Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen kokoomuksen valtuutettujen tiedotteeseen.

Artikkelissa valtuutetut Annu Ridanpää-Taittonen ja Jaakko Pukkinen väittivät Kuusiolinnan ulkoistussopimuksen purkamisen olleen syy muutosneuvotteluille ja mahdolliselle henkilötyövuosien vähentämiselle. Tämä ei ole totta. Kokoomus vääristelee perusteellisesti muutosneuvottelujen taustoja ja toteutunutta Kuusiolinnan sopimuksen purkua.

Nykyinen sopimus jatkuu ennallaan ensivuoden 2025 loppuun saakka, eli lähes kaksi vuotta. Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella ei ole mitään tekemistä Kuusiolinnan muutosneuvotteluihin. Pihlajalinna, joka omistaa Kuusiolinna Terveys Oy:stä 97 %:a, aloitti vastaavat muutosneuvottelut myös Kolmostien Terveys Oy:ssä, joka vastaa Parkanon ja Kihniön sote-palveluista. Tämä sopimus sai jatkoa Pirkanmaan hyvinvointialueen kanssa. Muutosneuvottelujen käynnistäminen on Kuusiolinna Terveys Oy:n oma asia, eikä niiden käynnistämistä ole millään tavalla ohjattu hyvinvointialueen suunnalta. On todella hämmästyttävää, että kokoomus haluaa valehdella työntekijöille ja palveluiden käyttäjille, että muutosneuvottelut johtuvat hyvinvointialueen päätöksistä. Samalla he kylvävät suurta epävarmuutta sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaamisesta Kuusiokuntien alueella.

Aluevaltuusto päätti äänin 35-24 purkaa Kuusiolinnan ulkoistussopimuksen sen vuoksi, että sen jatkamiseen ei löytynyt lainmukaista keinoa. Myös kokoomusryhmän terävin ja asiantuntevin kärki oli sopimuksen irtisanomisen kannalla. Mutta enemmistö kokoomukselaisista oli tunnetusti laittoman vaihtoehdon kannalla, kuten valtuutetut Ridanpää-Taittonen ja Pukkinen todistivat.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen suurin haaste on valtiolta tulevan rahan riittävyys ja työvoiman saatavuus. Kokoomus pääministeripuolueena on aitiopaikalla näiden hoitamisessa. Mutta huonolta näyttää, koska rahoitusta on tulossa vähemmän kuin on tarve ja koulutuspaikkojen lisäämisestä ei ole saatu päätöksiä. Ainoa mihin maan hallitus nyt on lisäämässä voimavaroja, on hyvinvointialueiden talouden ohjausyksikön perustaminen valtiovarainministeriöön. Eli lisää ohjausta ja valtion byrokratiaa on tulossa.

Lasse Hautala

Lasse Hautala

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue, hallituksen puheenjohtaja (kesk)

 

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI