Luonto | Pihojen oravat aktiivisina – jopa kolmet poikueet vuodessa

0
" Mitähän ruokaa tässä punaisessa talossa on"? Miettii ehkä orava, kun tarkastelee uutta kapistusta.

Pentti Hautala/ J-Pnews
 Alavus//Töysä

Kun piha-alueilla on alkanut vilistämään monia erikokoisia ja ikäisiä oravanpoikasia, on se herättänyt ihmetystä. Näin siksi, kun yleisesti luullaan, että oravat synnyttävät yhdet poikaset keväällä.

Tali-pähkinäpallot vasta herkkua ovat ja tätä varten kannattaa jo pinnistellä pituutta, että nikamat naksuu.

Näin se on yleensä menneinä aikoina ollutkin, mutta aika ja tavat ovat tässäkin muuttuneet.

Tali-pähkinäpallot vasta herkkua ovat ja tätä varten kannattaa jo pinnistellä pituutta, että nikamat naksuu.

Sen jälkeen, kun oravat ovat muuttaneet metsistä pihojen alueelle ja ihmisten asuntojen läheisyyteen, he ovat alkaneet tekemään useampia poikueita.

Tämä orava todistaa, että poikaset saavat lähiaikoina syntyä puhtaan valkoisen, tuuhean turkin ja hännän verhoamasta vatsasta.

Ensimmäiset perilliset syntyvät nykyään jo huhtikuussa, toiset juhannuksen tienoilla ja kolmannet kesän lopussa. Näin hyvissä olosuhteissa. Mutta edelleenkin saattaa jotkut oravat tyytyä synnyttämään vain yhteen poikueen. Yleisimmin kuitenkin kahdet, keväällä ja keskikesällä.

Tällainen runsas, kolmen poikueen määrä johtuu siitä, että ihmisasutusten läheisyydessä ravinnon saanti on turvattu.

Oravat synnyttävät yleensä 4-5 poikasta kerrallaan. Mutta viime aikoina on tavattu isompiakin perheitä. Minullakin on kuva, johon sain ikuistettua 8 poikasta pesäpönttönsä seinien ja katon kiipeilyssä.

 

 

Käpytikatkin saavat vuorollaan nauttia pihan ruokintapaikan herkuista.

Viime kesänä tuottivat kuuset ennätyksellisen käpysadon. Tämä takasi jo oraville hyvän tulevaisuuden ruuan suhteen. Nyt hyväkuntoisia ja pulleita oravia onkin metsissä ja pihojen liepeillä havaittu paljon. Käpyjen siemeniä- ja talojen asukkaiden ruokintapaikkojen herkkuja on ollut monipuolisesti tarjolla.

Ensimmäisiä poikasia on odotettavissa syntyviksi jo huhtikuun alussa.

Pahimpia vihollisia oravan poikasille ovat kissat ja petolinnut. Oravan lailla puissa vikkelästi liikkuva näätä pyydystää myös pesistä oravanpoikasia. Näin ainakin näädän omalla asuinalueellaan.

 

 

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI