Luonto | Pöllöt popsivat pelloilta pikkunisäkkäitä

0
Pöllö syöksyy salaman nopeudella äänettömästi, hangella- ja hangen allakin liikkuvan pikkunisäkkään kimppuun.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Siitä huolimatta, että nautitaan jo huhtikuun toista viikkoa ja pääsiäinen on ovella, niin voimme todeta: ”On hanget korkeat nietokset”. Lunta on paikka paikoin paksusti. Ja kovat hankien pinnat hankaloittavat monen linnun ja eläimen ruuan hankintaa.

Tällaisia ovat ainakin pöllöt. Ne muuttavat vakituiselta asuinseudultaan jopa monia satoja-, tarvittaessa jopa tuhansia kilometrejä, pikkunisäkkäiden-jyrsijöiden etsinnässä.

Lapissakin viihtyvät pöllöt ovat olleet tämän talven aikana tuttu näky, Suomen keski- ja eteläosissa. Lintujen onneksi on esimerkiksi Suomenselällä ja JärviPohjamaallakin ollut melko hyvä hiiri- ja myyrätalvi.

Selvästi pöllö on tyytyväinen, kun sai saaliikseen vesimyyrän

Viime päivinä on ollut kovat yöpakkaset ja päiville auringonpaistetta. Tämä on saanut aikaan lumihangille kovat pinnat. Se ei kuitenkaan, tarkan kuulon- ja hyvän näkökyvyn omaavia pöllöjä paljon haittaa. Nämä mystiset linnut kuulevat pikkunisäkkäiden liikkeet hangen altakin. Huomaavat lumen päällä liikkuvat, pienemmätkin otukset hämärässäkin.  Erittäin hyvin nyt täydenkuun valossa.

Myyrät ja hiidet ovat kovankin hangen alla heikoilla pöllöjen pyydystäessään niitä ravinnoksi. Esimerkiksi lapinpöllö syöksyy saaliin kimppuun, miehen kantavan hangen läpi!!

Viimeaikojen aurinkoisina iltoina ja kuun valaisemina öinä on pöllöt kytänneet rohkeasti ja aktiivisesti hiiriä ja myyriä, peltoja reunustavissa puista. Jopa jo päivän paisteessakin ja kirkkaassa ilta-auringon aikoihin.

Järvien rantahettojen kasvustojen ja rannat ovat myöskin pöllöjen suosikkia. Näiltä alueilla liikkuu paljon muhkeita vesimyyriä. Niissä on paljon enemmän syötävää, mitä muissa pikkunisäkkäissä.

Vain muutaman metrin ehti vesimyyrä juosta hangen päällä pehmeässä lumessa, kun noutaja tuli. Muistoksi jäi lumeen, huhtikuun iltapäivän kohtaamisesta, ainoastaan myyrän jalkojen- ja pöllön siipien jäljet.

Pöllöjen aktivisuus on lisääntynyt jo helmikuussa. Ne ovat lihottaneet pesintää varten. Monen pöllölajin haudonta on jo nyt pitkällä. Otetaanpa esimerkiksi vaikkapa lehtopöllö. Muninta tapahtuu jo maaliskuussa. Tahi huhtikuun alussa.  Hyvinä myyrä vuosina jopa 8 munaa huonoina 1. Ainoastaan naaras hautoo 27- 30 vrk. Uros hankkii ruokaa.  Pääravintona on pikkunisäkkäät ja linnutkin.

HYVÄÄ JA LUONNOSTA NAUTITTAVAA PÄÄSIÄISTÄ JOKAISELLE!

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI