Pörröhännät puuhaavat poikastensa parhaaksi – Kesässä jopa 3 pesuetta

0
Lautapöntön päällä emo saa hyvän syliotteen, melkein itsensä kokoisesta poikasestaan ja matka uuteen pesään alkaa perjantaina 18.8.2023, klo. 15.03.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Orava on tärkeä pörröhäntä Suomen historiassa, maksuvälineenäkin. Joskus muinoin oravannahka merkitsi rahaa, tätä pientä turkiseläintä metsästettiin ja nahkaa käytettiin maksuvälineenä.

Kun valtio ja kirkko alkoivat periä veroja. Yhtenä yleisimpänä maksuvälineenä olivat oravan nahat, joita kutsuttiin myöskin rahaksi. Se oli kaikkein pienin rahayksikkö. Isompia olivat piisamin ja näädännahka, joka oli 10 oravannahan arvoinen. Tilastojen mukaan yksi ilveksennahka vastasi arvoltaan neljääsataa oravannahkaa.

Hyppy hätinä onnistui taakan kanssa viereisen puun oksalle

Enää ei oravaa paljonkaan metsästetä. Se on yhä kuitenkin riistaeläin ja metsästää sitä saa joulu-tammikuussa. Eli rauhoitettuja kurret ovat helmikuun alusta marraskuun loppuun. Oravia metsästetään nykyään vuosittain vain 3000-5000 yksilöä. Enimmillään sitä metsästettiin satojatuhansia joka vuosi.

Kuusen rungolla kivuttiin kuitenkin korkeuksiin turvallisesti.

Nykyoravat ovat yhä havumetsissä ja pihoissa kuin kotonaan. Kuusi on oravalle tärkein puu. Kuusesta kurret löytävät hyviä pesäpaikkoja. Kävyistä ne saavat ravintopitoisia siemeniä heinäkuusta kevättalveen. Siihen saakka, kun kuuset karistavat siemenensä. Keväälläkin oravat löytävät pudonneisiin käpyihin jääneitä siemeniä.Lisäksi maistuu välipaloina myöskin männyn siemenet.

Lastenlaulussa lauletaan ”Kuusen latvassa, oksien alla on pesä pienoinen oravalla.”. Pesä on tai voi olla lisäksi männyssä ja ihmisten tekemissä puupöntöissä sekä luonnonkoloissa.

Oravat itse rakentamat pallon muotoisen poikaspesänsä risuista ja oksista. Se vuorataan pehmeäksi ja lämpimäksi naavalla sekä sammaleella. Pihalla kuivamassa olleista vaatteista oravat nyhtävät myöskin pesän sisustusvärkkejä. Villavaatteet ovat oikein suosittuja. Pesässä ollessaan orava sulkee kulkuaukon naavapallolla. Poikaspesiensä lisäksi rakentavat hatarampia nukkumispesiä.

Pihan laidalla sijaitsevaan uuteen pesäpuuhun loikattiin vauhdilla. Lähiviikot näyttävät tekeekö emo vielä kolmannen pesueen tänä vuonna. -Nyt poikasia oli 6 ja kevään ensimmäisessä pesueessa peräti 8 pentua.

Oravat saattava synnyttä poikasia hyvinä käpyvuosina jo kolmetkin. -Ensimmäisen pesueen huhtikuussa, toisen keskikesällä ja kolmannen vielä syksyllä.

Poikasia on keskimäärin viisi ja hyvinä vuosina ja 10-12. Pihoissa viihtyvät oravat tekevät yleensä paljon jälkeläisiä, kun ruokaa on tarjolla lintulaudoiltakin. Huonoina käpyvuosina poikasia on kuitenkin vain yksi.

Hätäravintona orava käyttää ruuakseen kuusista latvasilmuja. Joskus sukset ”tihkaisee” lumella oleviin versonpätkiin, että hiihtäjä tupsahtaa pää edellä hankeen.

Talviravinnon saanti on oravalle joskus kyseenlaista. Kesällä on kyllä runsaasti vaihtoehtoja. Näistä mainittakoon siemenien ja silmujen lisäksi, toukat, marjat, sienet ja terhot. Oravat varastoivat sieniä talveksikin, ripustamalla niitä kuivumaan puiden oksille.

 

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI