Taas taisi yllättää – Maisema muuttui taas nopeasti joutsenten väriin

0
Syystäkin kansallislintumme laulujoutsenet iloitsivat. Olihan yön aikana taas pellot ja järven rantahetto muuttuneet oman puvun väreihin vitivalkoiseksi.

Pentti Hautala/ J-Pnews
SUOMENSELKÄ

Mikään ei ole muuttunut entisestä, talventulon perinteestä. Ei vaikka ilmaston muutoksesta kuinka meille pelonaiheita suitsutetaan. Että meidän maapallon minimaan pitäisi kansalaisten pitäisi puhdistaa koko avaruudenkin ilmakehä. Sekin saastainen ilma, joka leviää hengityksemme vahingoksi kaukomailta saakka.

Pahin esimerkki on nyt kärsittävänämme oleva korona. Virus levisi kaukaisesta Kiinasta Suomen Lappiin muutamassa viikossa!

Tässä tilanteessa pitäisikin huomioida se, että entiseen tapaan,5-10-sentin ensilumi tuli taaskin nopeasti ja ”yllättäen” ajallaan. Se suli myös pois nopeasti. Aivan niin kuten on tapahtunut vuosituhansien ajan.

Iltapäivän alkaessa keskiviikkona, oli enää pihoissa ja ajoteillä rippeet jäljellä. Ja jälleen liukkaus ja lumi tulevat yllättämään kansalaiset lähitulevaisuudessa.

Esimerkiksi Ähtärin ja Alavuden rajan maisemissa tuprutti, keskiviikkona vastaisen yön tunteina enimmillään lähes 10 sentin lumikerroksen. Mutta nekin lumet olivat lähes muisto vain, keskiviikkona (tänään), iltapäivällä kello kolmen aikoihin. Kova rankkasade ja 6 lämpöasteen sää huolehti sulattamisesta tehokkaasti.

Ja vanha perinne jatkui liikenteessäkin. Talvirenkaat olivat odottamassa liukkautta ja ensilumia. Näin loskakelit ”yllättivät” taaskin. Siitä huolimatta, että ennakkoon varoiteltiin tulevasta liiankin kanssa säätiedotuksissa.

Seurauksena piittaamattomuudesta oli sitten, että muutamalta autoilijalta oli ajotien pelivaran leveys loppunut. Pienempiä ja isompia ryttyjä koitui taas pirsseille ja korjaamoille lisätyötä.

Nyt sentään itse olin kuuliainen sääennustuksille. Vaihdoin talvipyörät autoni alle tiistai-iltana. Suunnitelmissa oli aamuvarhaiseksi, kuvaus- ja karpaloiden keräyskeikka.

Ähtärin ”erämaassa” Sappion järvien rantaheton lumella napsivat kurjet karpaloita. Tuttu kuvaaja ei pelottanut. Ja mikä oli herkuttellessa, kun aurinkokin vähän pilkisti tovin pilvien lomasta vesisateessa.

Karpalot jäivät lumen alle kypsymään, ainakin muutamaksi päiväksi. Mutta sain kuvata ja ihailla, kun kurjet napsivat lumikerroksesta marjoja taitavasti. Maakotkien ja joutsenten liitelynkin sain ikuistettua.

Suomenselän alueella alkoi lunta sataa sankasti tiistai-iltana klo. 22 aikoihin. Aamun valjetessa oli sitä kertynyt jopa hiihtokelin paksuudelta. Joutsenetkin iloisesti ihmettelivät, kun maa oli yön aikana muuttunut heidän pukunsa väriin, vitivalkoiseksi.

Kansallislintumme kiertelivät komeasti laulaen järven rantalumia siivilään hipoen, kavereittensa kanssa.

Kuvat: Pentti Hautala


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI