Taidekeskus Harrin kesä 2024 on pohjalaisten naisten kesä

0
Taidekeskus Harri

Taidekeskus Harrin näyttelykausi 2024 alkaa huhtikuussa perinteisellä Lakeudenportin kansalaisopiston kevätnäyttelyllä.  60-vuotisjuhlavuottaan viettävä kansalaisopisto esittelee näyttelyssä laajaa kurssitarjontaansa erityisesti kädentaitojen näkökulmasta.

Edustettuina ovat muun muassa keramiikka, pitsinnypläys, posliininmaalaus, valokuvaus, lasitaide, kudonta, ompelu, entisöinti ja paljon muuta unohtamatta perinteistä maalaustaidettakaan. Näyttelyn päätteeksi Alavuden Lausujat esittävät Harrissa keväisen runo- ja musiikkiesityksen. Opiston juhlavuoteen kuuluu myös huilisti Sami Junnosen konsertti, joka kuullaan Harrissa syyskuussa.

Toukokuussa Harrissa juhlistetaan alajärveläisen taidemaalarin Aira Niemi-Pynttärin 100-vuotisjuhlavuotta. Näyttely järjestetään yhteistyössä Alajärven Nelimarkka-museon kanssa. Aira Niemi-Pynttäri (1924-2011) oli vahva oman tiensä kulkija, aikakautensa seikkailijatar, jonka opintomatkat veivät muun muassa Siperiaan ja aina Niilin rannoille saakka. Aira Niemi-Pynttärin tuotannosta on tunnistettavissa monia erilaisia ilmaisun kausia, mutta myös yhteisiä päälinjoja, kuten filosofinen todellisuuden ymmärtäminen symbolien ja abstraktien hahmojen kielellä.

Kesäkuussa vaasalainen taiteilijapariskunta Susanna Paavola-Lehtinen ja Harri Lehtinen asettelevat Harrin saleihin niin maalauksia kuin eri materiaaleista valmistettuja veistoksiakin. Keramiikkataiteilija Susanna Paavola-Lehtisen mieluisimpia aihealueita ovat ihmishahmot sekä eläimet, jotka ovat vahvasti tyyliteltyjä ja humoristisia, joskus jopa primitiivisiä. Taidemaalari Harri Lehtinen on siirtynyt perinteisestä piirustus- ja maalaustaiteesta vuosien varrella yhä enemmän kohti abstraktia ilmaisua puu- ja metalliveistoksillaan. Lukuisista yhteisnäyttelyistään johtuen pariskunnan teokset asettuvat sulavaan vuoropuheluun toistensa kanssa.

Alavudella lapsuutensa viettäneen tekstiili- ja ympäristötaiteilija Kaarina Kellomäen näyttely aukeaa Harrissa heinäkuussa. Kaarina Kellomäki tunnetaan muun muassa Marimekolle ja Finlaysonille suunnittelemistaan painokangaskuoseista, joista osa on vielä nykyäänkin uustuotannossa. Yksi tällainen klassikkokuosi on Kellomäen vuonna 1966 suunnittelema Linssi, joka nähtiin viime vuonna julkistetun adidas x Marimekko -yhteistyömalliston asusteissa. Kaarina Kellomäki tekee myös kantaaottavaa ympäristötaidetta ja toimi yli 30 vuotta opetustehtävissä Taideteollisessa korkeakoulussa. Näyttelyn aikana yleisölläkin on mahdollisuus osallistua taidetyöpajaan Kaarina Kellomäen opastamana.

Elokuussa alavutelaislähtöinen, nykyään Helsingissä vaikuttava kuvataiteilija Anna-Kaisa Hartikainen tutkii maalauksissaan ihmisen ja veden välistä yhteyttä. Häntä kiinnostaa veden heijastuspinta, sen jatkuvasti muuttuvat värit ja muoto sekä sitä ympäröivien olosuhteiden vaikutus sen herkkään perusolemukseen. Voiko myös ihmisen ihoa maalata samalla tavalla kuin vettä – tavoittaen muutoksen ja virtaavuuden, ympäristöään heijastelevan pinnan?

Kauden viimeisenä näyttelynä syyskuussa Harrissa nähdään alavutelaisen kuvataiteilija Jamie Rannan isokokoisia maalauksia. Rannan teokset ovat kunnianosoitus luonnolle ja niistä välittyvät myös rakkaus eteläpohjalaiseen maisemaan ja elämäntapaan. Teoksissaan Ranta pohtii usein aikaa ja ajattomuutta, muutosta, ihmisen ja luonnon välistä vuoropuhelua. Luonnossa kaikki on jatkuvassa muutoksessa, yksikään hetki ei ole samanlainen toista kertaa.



 

JÄTÄ KOMMENTTI