Töysän Ns:n pihaan riukuaita malliksi ja koristeeksi!

0
Töysän ns:n porraspäähän, Keskustien varteen talkoilivat hienon riukuaidan, malliksi- ja koristeeksi: Reima Ala-Salmi, Eino ja Helli Loukasmäki, Jorma Toopakka ja Timo Ala-Kanto.

 Pentti Hautala/ J-Pnews
 Alavus/Töysä

Riukuaita, puuaita, puinen viisto-. pistos -, aidas-, tai särentöaita. – ”Rakkaalla lapsella on monta nimeä”! Näin todetaan vanhassa sanonnassa. Kyse on vanhasta perinteisestä, suomalaisesta ja pohjoiseurooppalaisesta, maaseudulla käytetystä aidasta.

Aidassa ei käytetty nauloja eikä rautalankaa. Sidonta tehtiin, satoja vuosia vanhan perinteen mukaan vitaksilla.

Aidan nimitykset ovat vaihtelevia, paikka- ja maakunnittain. Etelä-Suomessa ja pohjalaisissa maakunnissa puhutaan riukuaidasta.

Aita tehdään ilman rautanauloja, vierekkäin pystyyn asetetuista seiväspareista. Niiden varaan laitetuista riu`uista ja seipäitä yhteen sitovilla vitsaksilla. Riukuina käytetään pyöreitä pieniä puita, tai halkaistuja isompia puisia rankoja.

Töysän nuorisoseuran pihan reunaan, pääsisäänkäynnin lähelle, aivan Keskustien varteen talkoiltiin malliksi ja koristeeksikin oikein vanhanajan riukuaita.

Puutavara tuotiin paikalle Reima Ala-Salmen metsästä. Reiman lisäksi vitsaksia väänsivät ja aitaa talkoilivat; Eino Loukasmäki ja metsäalan ammattilaiset Timo Ala-Kanto ja Jorma Toopakka. Muonapuolesta tekijöille huolehti Helli Loukasmäki.

Aita tehtiin ennen juhannusta. Se on herättänytkin paljon kiinnostusta. Kun nuorisoseuran ohi olen ajellut Keskustietä pyörällä ja autolla, olen itsekin saanut havaita monen tutkivan aidan tekotapaa.

Vanha perinne säilyy varmasti, kun monet saavat- ja ottavat mallia riukuaidasta. Samanlaisia tehdään ehkä sitten omalle pihalle, koko perheen kanssa.

Kuvat: Pentti Hautala

 


 

JÄTÄ KOMMENTTI