Alavudella joutsenet aiheuttivat sähkökatkon | Lisää lankoihin huomiomerkkejä!

0
Kuluvana keväänä on joutsenet ja muutkin suuret linnut lentäneet sähkölankoihin ja kuolleet. Samalla on sähkön kulku sammunut, lankojen katketessa, tai yhteen lyönnin seurauksena.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Taas elämme sitä aikaa vuodesta, jolloin isommat- ja pienemmät muuttolinnut lentävät joukolla  pesimä-alueille.

Välillä lintuparvet ja yksittäiset siivekkäät laskeutuvat tutuille paikoille ruokailemaan ja levähtämäänkin. Yksi lintujen suosituimmista paikoista on syksyisin ja keväisin TuurinTöysän välinen laaja peltoaukea, valtatie 18 varressa. Sekä siitä Holkonkylään jatkuva niin sanotun Jokikylän alue.

Tämänkään sähkölinjan orrella tarkkailevan tuulihaukan pään ja langan väliin ei jää paljon välimatkaa. Jos pää koskettaisi virtajohtoa, niin lintu palaisi soihtuna. Seurauksena maastopalo. Tässäkin linjalla olevat hyrrävälkyt eivät haukkaa ole estäneet mieluisaan paikkaan lentämästä.

Tänäänkin keväänä on bongattu alueella  satoja joutsenia, hanhia, kapustarintoja ja satamäärin muita lintuja.

Riihon tuulivoimalakaan ei pelota lintuja. Päinvastoin. Ainuttakaan tuulivoimalan siipiin kuollutta lintua ei ole tarkkailijat löytäneet. Useat tuulimyllyjen vastustajathan tällaista pötypuhetta haluavat julkisuuteen kertoa.

Mainitulla alueelle sijaitsee mm. Riihonjärvi ja monia pienempiä lampia sekä jokia, laajojen peltoalueiden lisäksi. Kyseessä onkin ensimmäinen Pohjanmaan lakeus Keski-Suomesta tultaessa.

Välkkyviä, pyöriviä hyrriä tarvittaisiin lisää langoilla, varoittamaan ainakin suuri lintuja!

Alueella on myöskin monta sähkölinjaa. Joita kaikkia eivät ole sähköyhtiöt varustaneet, lintujen huomiota herättävillä välkkyvillä, varoitusmerkeillä eikä palloilla. Koillis-Satakunnan Sähkö Oy on kyllä näyttänyt johdinlinjojensa merkitsemisessä hyvää esimerkkiä. Aina on merkkejä lankoihin lisätty, kun niiden lisätarpeesta olen minäkin huomauttanut.

Vaikka varoitusvarusteita onkin langoilla, niin siitä huolimatta linnut lentävät johtoihin, sumussa ja sateisessa säässä sekä pimeän aikaan. Ainakin sellaisiin, joissa ei välkkyviä ja palloja ole.

Nytkin Tuurin Jokikylässä tapahtui joutsenen lento lankoihin ja siitä alkoi, Carunan sähköverkon asiakkaille ankea aamu kukonlaulun aikaan. Aamuvirkuille kahvien keitto onnistui sähköllä noin tunnin ja 43 minuutin  kuluttua. Sähkökatkos koski noin 650 asiakasta Alavuden ja Tuurin alueella.

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI