LUONTOMME | KELTASIRKKU YLLÄTTI PÖLLÖN PÖRHISTELYLLÄÄN !

1
Keltasirkku ylätti, kun esitti julmaa ja ärkästä lintua, nautiessaan jyviä varpuspöllön varastona käyttämän pöntön katolla. (Kuva:Pentti Hautala)

Pentti Hautala/J-Pnews
ALAVUS / TÖYSÄ

Näin korona-taudin rajoitusten puristuksessa moni ihminen on löytänyt luonnosta kiinnostavaa ajankulua ja seurattavaa. Vastapainona sille, kun ystävienkin tapaamista varotaan tartunnan pelossa.

Lähinluontommekin antaa näin kevään edetessä paljon kiinnostavaa seurattava. Siinä samalla saa itsekin liikuntaa sekä raikasta ulkoilmaa hengitettäväksi.

Otetetaanpa esimerkiksi aivan oma piha- ja asuntoalue. Yleisimpiä lintuja ovat kaikkina vuodenaikoina eri lajiset tiaiset ja varpuset. Pikkulinnuista on yleisiä myöskin sirkut, punatulkut sekä runsaasti yleistyneet mustarastaat ja monet muut.

Isommista linnuista runsaampina ovat tikat, harakat, varikset ja naakat. Lisäksi voi tehdä havaintoja myöskin haukoista ja pöllöistä. Jopa kotkistakin.

Kevään edetessä ja muuttolintujen saapuessa seutummekin lintulajit lisääntyvät moninkertaisiksi. Kesän koittaessa on pesimiskaudella nähtävissä sitten todellista vilskettä.

Luonnossa on siis aina nähtävää ja lähes jatkuvasti yllättäviäkin tapahtumia. Jopa minullekin, luonnon elämää aina seuranneelle. Minut yllätti tiistaina 30.3.2021 rohkean keltasirkun ja varpuspöllön keskeinen pörhistely.

Pöllö odotteli, sirkun poistumista, itseään painavamman jyrsijän kanssa läheisen jalomännyn oksalla (Kuva: Pentti Hautala)

Kelsirkku on yleensä hyvin arka pikkulintu. Pituutta sirkulla on 15,5 -17 cm ja painoa enimmillään 37 grammaa. Talvisin ruokana ovat jyvät/siemenet. Kesäisin hyönteiset.
Varpuspöllö on pienin pöllö. Hieman isompi kuin keltasirkku. Linnulla on pituutta 15 -19 cm ja painoa 47-70 g. Ruokana ovat pikkujyrsijät ja linnut.

Tiistaina ruokailivat kaltasirkut jyviä pesäpöntön päällä. Varppuspöllö ”piippasi” läheisyydessä, jolloin sirkut lehahtivat pois. Yksi kuitenkin jäi syömään jyviä ja pörhisti höyhenet ja sulkansa levälleen. ”Julmaa” ääntäkin pikkulintu esitti.
Tällainen käyttäytyminen on keltasirkulle hyvin harvinaista. Suorastaan ainutlaatuista! -Koskaan aikaisemmin en ole tavannut näin rohkeaa sirkkua.

Arvelin heti, että keltasirkku ruokaili varpuspöllön varastona käyttämän pöntön katolla. Pikkupöllö varastoi jopa kymmeniä pikkulintuja ja jyrsijöitä samaan pönttöön. Esimerkiksi ähtäriläinen Jussi Ryssy, joka oli luontoon laittamiaan pönttöjä tyhjätessään todennut varpuspöllön varastoineen nelisenkymmentä jyrsijää ja pikkulintua samaan pönttöön.

Kun keltasirkku oli syönyt jyviä vatsansa täyteen ja lentänyt pois. Rohkeni varpuspöllö viemään saaliikseen saamat jyrsijät varastöpönttöön!


 

1 KOMMENTTI

  1. Oi mikä juttu ja ainutlaatuiset kuvat! Tuurin susijuttukin oli alansa huipppua. Kiitos. Hyviä ja kiinostavia lukuhetkiä. Hyvää Pääsiäistä tämän yllättävän mielenkiintoisen verkkojulkaisun toimitukselle. Kaikille muille tekijöille Pentin lisäksi!
    Olipa hyvä sattuma, että löydettiin puskaradion vihjeestä tämä media!
    Kerttu ja Ilmari + monta muuta

JÄTÄ KOMMENTTI