Pihoissa bongataan jo kahdesannentoista – talvilintujemme tarkkailua

0
Talitiainen on yleisin Suomen talvilintu. Sitä tintti on myöskin seutukunnallamme.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

BirdLife Suomi Finland täytti 50 vuotta 20.1.2023. Juhlavuosi jatkuu nyt tammikuun päätteeksi kaikille kansalaisille tarkoitetulla Pihabongauksella.

Kouluille suunnatussa tapahtumassa kirjataan lintuhavaintoja jo parasta-aikaa, 23.-27. 1. -Ja bongausta sitten jatketaan, tulevan viikonvaihteen aikana 28.-29.1.2023. BL:fen Pihabongaus järjestetään nyt 18 kerran. Kyseessä on Suomen suurin lintutapahtuma. Esimerkiksi vuonna 2022 osallistujia lähes 26 000 ihmistä, noin 17 000 paikassa eri puolilla Suomea. Bongaajia oli viime vuonna kaikkiaan 304 kunnasta. Tämä todistaa sitä, että lähes jokaisesta Suomen kunta oli edustettuna.


Eri lajin tikat ovat myöskin hyvin yleisiä kävijöitä ruokinta-paikoilla ja pihoissa.

Eri lintulajeja havaittiin 97. Talitiainen oli vuonna 2022 runsaslukuisin, kun tintin yksilömäärä oli peräti 134 594. Kaltasirkkuja ilmoitettiin 120 786. Sinitiainen oli seuraava 78 045.
Bongauksen tavoitteena on innostaa tarkkailemaan talvisia lintulaudan, kotipihan, sekä muiden paikkojen lintuja. Samalla pyritään kansalaisia kiinnostumaan lähiluonnosta.


Harakat ovat vuodesta-toiseen sijoittuneet pihabongauksessa 10 runsaimman lajin

Tapahtumaan toivotaan osallistumaan kaikkia, hiemankin linnuista ja luonnosta kiinnostuneita. Lapsi ja aikuisia, kaiken ikäisiä suomalaisia. Kokonaisia perheitäkin yhdessä! Kyseessä ei ole kilpailu, joten tämä tarkoittaa sitä, että lintujen määrä ei ole olennainen. Tärkeintä on osallistuminen ja havaintojen ilmoittaminen, vaikka olisi vain yksi lintu ilmoitettavana. Pihabongauksen tuloksista saadaan arvokasta tietoa, Suomen talvisen linnuston muutoksista ja esiintymisestä!

Kun tarkkailet lintuja tunnin ajan omalla kotipihalla tai muussa sopivassa paikassa tammikuun viimeisenä lauantaina, tai sunnuntaina. Tunnistettuasti lintulajit, laske montako lintulajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan. Myös nähdyt nisäkkäät, ja niiden jäljet pitäisi ilmoittaa.

Pihabongaukseen toivotaan ilmoittamaan myös havaitut nisäkkäät, tai jäljetkin.

Havainnot on helpoin ilmoittaa netistä löytyvällä, BirdLiven verkkolomakkeella, perjantaihin 3.2. mennessä. Myöskin postikortilla: BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki.
Osallistujien kesken arvotaan monenlaisia palkintoja.

Tässä yhteydessä todettakoon, että äskettäin 50 vuotta täyttänyt BirdLife Suomi Finland toimii tärkeässä tehtävässä, lintujen suojelu ja harrastusjärjestönä Suomessa. BirdLifellä on toimintaa 120 maassa ja järjestöllä on yli 10 miljoonaa henkilöjäsentä tai tukijaa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI