Vistbacka kysyy – Pelastuvatko hyvinvointialueet?

0

”Tikulla silmään, joka vanhoja muistelee” on vanha sanonta, jota tuskin kannattaa nykyaikana usein käyttää. Nyt kuitenkin hyvinvointialueiden asiat ovat menneet tai ainakin ovat vaarassa mennä sellaiseen suuntaan, jota tuskin edes harva kannattaa.

– Huolestuneena viime aikaisista uutisista kaivoin esille puheeni, jonka pidin nykyisen E-P:n hyvinvointialueen valtuuston ensimmäisessä kokouksessa iältään vanhimpana läsnä olleena valtuutettuna, kertoo valtiopäiväneuvos Raimo Vistbacka kirjoituksessaan  

  • Totesin muun muassa, että meillä valtuutetuilla on edessämme tällä ensimmäisellä valtuustokaudella suuri haaste saada hyvinvointialueemme toiminta käyntiin täydellä teholla. Varsinkin, kun kansalaisilla näyttää olevan mielestäni varsin epärealistiset odotukset tästä täydellisestä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen uudistuksesta, jolla toiveiden mukaan kaikki sosiaali- ja terveyspuolen nykyiset, oletetut tai todelliset ongelmat, poistuvat kuin usva tuuleen. Syynä tähän on mielestäni suorastaan harhauttava vaalikampanjointi, jossa luvattiin useamman puolueen johtohenkilöiden toimesta niin tv:ssä kuin radiossakin suorastaan ummet ja lammet, maan ja taivaan välillä, erityisesti terveydenhuollon puolelta.
  • Totesin myös jääneeni useamman kerran miettimään, että miten hyvinvointialueelle osoitetuilla euroilla voidaan nuo kaikki lupaukset täyttää. Varsinkin, kun noissa vaalipaneeleissa mielestäni unohtui lähes täysin muutosten aiheuttama palkka- ja muu harmonisointi.
  • Käsitykseni mukaan tämän suuren muutoksen saaminen Antti Rinteen hallituksen ohjelmaan oli Keskustapuolueen ehto hallitukseen menolle. Voin toki olla väärässäkin, arvelee Vistbacka

Raimo Vistbackan mukaan ensimmäinen vuosi näyttäytyy E-P:llä siten, että alijäämää syntyisi lähes 50 miljoonaa euroa. Koko maassa alijäämä liikuisi lehtitietojen mukaan 1,35 miljardin paikeilla. Käsittämättömiä summia, jotka tulevat aiheuttamaan sen, että kansalaisten tasavertaisuus palvelujen suhteen on pian pelkkä haave. Ensimmäiset palvelumuutospäätökset Etelä-Pohjanmaallakin on jo tehty.

  • Löysin lehtileikkeistäni myös erään kannanoton, jossa Sote-konsultti, keskustan entinen puoluesihteeri Jarmo Korhonen tyrmää haatattelussa pääministeri Sanna Marinin hallituksen sote-mallin. Korhonen toteaa muun muassa – ”Tämä on karmein aluekehityksen uudistus, mikä Suomessa on ikinä tehty. Kepu ajoi soten läpi, mutta veti tapin omilta maaseutualueiltaan. Demarit hylkäsivät Tampereen.”

Taisi Jarmo Korhonen olla varsin oikeassa, toteaa Vistbacka

  • Toivottavasti keskittämisen huumassa otetaan huomioon kokonaistaloudelliset vaikutukset. Silloin osa palveluista on järkevää säilyttää myös näillä reuna-alueilla
  • Kelpaavathan meidän veroeurot valtion pohjattomaan kassaan ja ne peritään vaikka ulosottotoimin.

Raimo Vistbacka  



 

JÄTÄ KOMMENTTI