Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki eroaa

0
Ähtärin kaupungintalo Kuva: Jouko Siirilä
Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki

 

Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki ilmoitti kaupungin-valtuuston tämän iltaisessa kokouksessa eroavansa.

Tälläisen yllättävän tiedon sai J-Pnews seuratessaan valtuuston kokousta. Kaupunginhallitus pitää kokousta tällä hetkellä Ähtärissä. Kaupunginjohtaja Pienimäki ilmoitti syyksi molemminpuolisen luottamuspulan talousarvion 2024 käsittelyn yhteydessä. Kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäen viimeinen työpäivä on 29.02.2024.

 

Kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäen puhe kokonaisuudessaan

Hyvät ähtäriläiset,

Tänään tässä valtuustossa 18.12.2023 käsiteltiin ensi vuoden (2024) talousarvio ja taloussuunnitelma vuosille 2025-2027. Johtamani talousarviovalmistelu Ähtärissä on ollut järjestyksessään 13. Tulos taitaa olla kaikista näistä edellisien vuosien talousarvioista ylivoimaisesti heikoin, noin – 830 000 € alijäämäinen.
Lopputuloksena tämä on iso pettymys, etenkin siksi, koska viranhaltijavalmistelulla olisimme päässeet jopa +merkkiseen tulokseen. Mutta toisin kävi. Kaupunginhallitus päätti 4.12 kokouksessaan, vastoin johtavien viranhaltijoiden ja esittelijän kantaa, äänin 1-8 keskeyttää esitetyt tulosvaikutteiset yhtiöjärjestelyt ja katuvalojen omistusjärjestelyt. Viranhaltijoiden pohjaesityksessä omistusjärjestelyiden toteuttamisen tulosvaikutus olisi ollut +600 000 €. Alun alkaen em. katuvalojen omistusjärjestelyillä sekä viranhaltijoiden esittelijän johdolla tekemä 0,54% korotusesitys tuloveroprosenttiin 30.10.2023 kokoontuneelle kaupunginhallitukselle olisi yhteisvaikutuksellisesti turvannut ensi vuodelle positiivisen noin +50 000 € tuloksen. Kaupunginhallitus päätti kuitenkin yksimielisesti hyväksyä esittelijän kannasta poiketen 0,254% korotuksen tuloveroprosenttiin, joka osaltansa on johtanut alijäämäiseen talousarvioon vuodelle 2024.

Edellä kuvattuun sisältyy se tosiasia, että välillä virkamiehet ja päättäjät eivät näe asioita samoin. Se minkä toinen kokee oikeaksi, näyttäytyy toiselle huonona vaihtoehtona tai ratkaisuna. Edelleen koen, että tavoite meillä on yhteinen, Ähtärin etu, mutta keinot sen eteen tehtävistä taloudellisista ratkaisuista talousarvion osalta, ovat nyt niin kaukana toisistaan, että koen liian suurta ristiriitaa välillämme löytääksemme yhteisen näkemyksen. Tämä seikka on vaikuttanut ratkaisuuni juuri tässä hetkessä. Minua lähellä olevat tietävät, että ajatus julkisen sektorin vaihdoksesta yksityiseen, on kypsynyt mielessäni jo pidempään ja koen vahvasti, että nyt hetki on oikea.

On siis tullut aika kiittää kuluneista vuosista ja yhteistyöstä. Pitkän ja vaikeankin harkinnan jälkeen, kääntyy uusi sivu 1.3.2024 kun irtisanoudun Ähtärin kaupunginjohtajan virasta siirtyen toisiin tehtäviin. Eropäätös perustuu molemminpuoliseen luottamuspulaan edellä mainituin perustein.

Isot päätökset eivät ole useinkaan helppoja ja vaativat rohkeutta, mutta juuri sitä uskon kuntasektorin johtamisen parissa vietettyjen yli 20 vuoden kartuttaneen, rohkeutta tarttua uusiin tilaisuuksiin, kun niitä eteen tulee.

Kuluneet vuodet ovat pitäneet sisällään, jos eivät ihan kaikkea maan ja taivaan väliltä, niin ainakin lähellä sitä. Paljon hyviä hetkiä ja onnistumisia, mutta myös pettymyksiä ja haasteita. Ennen kaikkea ne ovat opettaneet valtavasti.

Kun katson taaksepäin näihin 11 vuoteen, olen ylpeä siitä matkasta ja mitä olemme saavuttaneet yhdessä eri yhteistyötahojen ja kolmannen sektorin kanssa.

Näiden vuosien aikana on Ähtärin kaupungin taloudellinen tulos kehittynyt yli 10 miljoonaa euroa.

Samaan aikaan on toteutettu ja laitettu alulle isoja uudistuksia ja hankkeita, joissa taustalla on ollut ähtäriläisten työllisyyden parantaminen, matkailun kehittäminen ja ennen kaikkea halu panostaa ja satsata kaupunkilaisten hyvinvointiin:

Ähtäriin on saatu uusi upea liikuntahalli, keilahalli ja tekonurmikenttä. Keskustaan avattiin Kultainen kori yhteiseksi kokoontumispaikaksi, urheilukentän viereen valmistui ulkosalibandykaukalo, Selkäsaareen partiolaisten autiotupa, Rantapuistoon parkourpuisto ja pumptrack rata. Mustikkavuorelle puolestaan saatiin kuntoportaat, maisematorni, fresbeegolf-rata ja pesäpallokenttä ja samaan aikaan on valmistumassa jo uusi kenttä katsomorakennuksineen. Myös Ähtärin hienoja luontoliikunnan mahdollisuuksia on kehitetty esimerkiksi luontopolkuhankkeiden kautta. Kaikkein isoimpana ja myös taloutemme tervehtymiseen eniten vaikuttaneena uudistuksena ei saa unohtaa SoTe-yhteisyritys Kuusiolinna Terveyden perustamista.

Reppularakennus, Tassulan päiväkoti ja Hantsa saavat jatkoa ensi keväänä, kun matkailualueelle aukeaa uusi uimahalli ja keskustaan syksyllä perusopetuksen uusi Otson yhtenäiskoulu. Myös toisen asteen kampuksen rakentuminen on hyvässä vauhdissa. Mielenkiinnolla odotan, josko ensi vuonna alkaisi rakentumaan myös kauan odotettu kauppakeskus, ennusmerkit asian suhteen ovat ainakin positiiviset.

Erityisen tyytyväinen olen lisäksi kaupungin työntekijöiden työhyvinvointikyselyn tulosten positiiviseen kehittymiseen ja toteutettujen satsausten näkymiseen.

Voi siis sanoa, että tehty työ Ähtärin eteen on tuottanut tulosta ja varsin tyytyväisin mielin voin katsoa taaksepäin ja luottavaisin mielin eteen päin.

Mutta aina on totta kai parantamisen varaa. Odottamattomat käänteet, kuten korona ja Ukrainan sota, eivät ole jättäneet Ähtäriäkään osumitta ja haasteita on takuulla luvassa jatkossakin. Suurimpana niistä kiristyvä kuntatalous, säästöt, hyvinvointialueelle siirtyminen ja etenkin työpaikkojen turvaaminen ähtäriläisille.

Kaikesta huolimatta uskon, että tästä on hyvä jatkaa eteenpäin ja jään mielenkiinnolla seuraamaan, mitä tulevaisuus tuo Ähtärille tullessaan. Erityisen kiitoksen haluan lausua lähimmille työkavereilleni, kaupungin johtoryhmälle ja esimiehille sekä henkilöstölle, joiden kanssa arkea on jaettu päivittäin ja tehty hartiavoimin töitä tunteja laskematta.

Toivotan päättäjille viisautta ja ähtäriläisille menestystä.

Kiitollisin ja odottavin mielin kohti uusia teitä,

Jarmo Pienimäki

Ähtärin kaupunginjohtaja 1.9.2012 – 29.2.2024


 

JÄTÄ KOMMENTTI