Mustikka on nyt parhaimmillaan poimittavaksi – Terveyttä tarjolla

0
Mustikkaa on kohtalaisen hyvin. Se on myös ainakin enimmäkseen kypsää kerättäväksi.

Pentti Hautala/ J-Pnews
Alavus/Töysä

Keskisen Suomen alueella on kerätty, japanilaisten suosimaa terveysmarjaa, mustikkaa jo heinäkuussa. Mustikkahan marjoo heinäkuusta jopa lokakuulle saakka. Suomi on pitkä maa, etelästä- pohjoiseen. Ja kasvu-paikkakin ratkaisee myöskin paikallisesti, kypsymisen ajankohdan.

10-liran sanko mustikoita maksaa, suoraan perattuna poimijalta ostettaessa noin 40 euroa.

Keväällä halla vieraili alavilla paikoilla ja tuhosi mustikan kukinnot. Nyt marjaa onkin aivan uusissa kohteissa paljon. Kallioiden ja mäkien päälläkin, jos sadekuurot ovat kasvua kastelleet. Myöskin notkelmissa ja rinnemaastoissa on monin paikoin aivan sinisenä mustikkaa. Koko vaihtelee nyt myöskin paljon. Kuivuudesta kärsineissä paikoissa on pieniä ja sadepilvistä hyötyneet ovat isoja. Mustikkaa löytää nyt monesta sellaisesta kohteesta, joissa niitä ei ole paljon aikaisemmin esiintynyt. Edellisten kesien varmoista paikoista, niitä ei nyt ehkä löydy montakaan.

Mustikkaa on monet ahkerat hyötyliikkujat jo keränneet runsaasti jopa myyntiinkin. Nettipalstoilla on hinta ollut 10-litran sangollisesta, perattuna, yleensä 40-50 euroa. Suoraan myytäessä saakin paremman hinnan. Ja tälliseen kaupan-tekoon antaa maksuttomat nettipalstat hyvän mahdollisuuden.

Itse olen käynyt mustikkamaastoissa ensimmäisen kerran heinäkuun viimeistä edellisellä viikolla. Alkuun piti poimia valiten, kun oli vielä hieman raakoja. Viime viikonvaihteessa ja elokuun alkaessa on jo laatu hyvä. Nyt onkin parhaat ajat kerätä marjoja myyntiin, tai talveksi omaan käyttöön terveyttä takamaan. Mustikkahan on terveysvaikutuksiltaan huippuluokkaa, kuten muutkin Suomen luonnossa kasvat marjat.

Mustikassa on 8 mahtavaa, tutkimuksilla osoitettua terveyshyötyä 1) Ne ovat syövän vastaiset ominaisuudet. 2) Vahvistavat hampaita. 3) Suojaavat sydämen terveyttä. 4) Ehkäisevät diabetesta. 5) Parantavat muistia. 6) Taistelevat virustulehduksia vastaan. 7) Suojelevat silmien terveyttä. 8) Ehkäisevät ennenaikaista ikääntymistä.

Ja viimeksi mainittu hyöty toteutuu jo heti marjametsään lähtiessä; Kunto-, vireys -ja vetreys, alkaa metsäluonnossa liikkuessa kohentua. Mielikin virkistyy, kun ei ota liikaa paineita marjasangon täyttymisestä. Ja ainahan sitä voi kysyä innokkailta marjastajiltakin neuvoja, missä ”marjat luuraavat”!

Mustikassa on muassa paljon antioksidantteja. Tutkimusten tulosten mukaan juuri niitä ihminen tarvitsee, ehkäistäkseen vapaiden radikaalien aiheuttamia soluvahinkoja.
Mustikoissa on runsaasti myöskin erilaisia vitamiineja. Marjat erottuvat muista marjoista erityisen, ”pehmeämmän” maun takia.

Ei olekaan yhtään ihme, että mustikka on karhujen ja muiden luontomme eläinten sekä lintujen herkkua. Pihoissa lentävien rastaidenkin jätöksistä havaitsee viimeistäänkin sen, koska mustikat on kypsymässä. Laattakiville ja pihan hietikoille ilmestyy violetin värisiä ”viestejä” metsästä!

Eli nyt hyötyliikkumaan mustikkaan, jos sateet suinkin sallivat!

Kuvat: Pentti Hautala


 

JÄTÄ KOMMENTTI