Sote-uudistus etenee

0

Jarkko Ruohola/ J-Pnews

Virrat

Länsi-Suomen maakunnat valmiita monialaisiin maakuntiin

Länsi-Suomen maakuntien liitot Etelä-Pohjanmaa, Keski-Suomi, Pirkanmaa, Satakunta ja Österbotten/Pohjanmaa näkevät tärkeäksi, että Sanna Marinin hallituksen sote-uudistuksen  toteutuessa syntyviin uusiin sote-maakuntiin liitetään mahdollisimman pian myös muita monialaisuutta vahvistavia tehtäviä.

Nykyiset maakuntien liitot vastaavat kuntapohjaisina aluekehitysviranomaisina muunmuassa alueellisesta kehittämisestä ja maakunnan suunnittelusta sekä edunvalvonnasta ja kansainvälistymisestä.

Näillä tehtävillä on suora yhteys valmistelussa oleviin sote-maakuntiin, minkä vuoksi maakuntien liittojen nykyiset tehtävät ja muut alueelliseen valmisteluun ja päätöksentekoon pohjaavat, aluekehitystä vahvistavat valtion ja kuntien tehtävät tulisi siirtää mahdollisimman pian suorilla vaaleilla valitun maakuntahallinnon tehtäväksi soten ja pelastustoimen tapaan.

Ratkaisu purkaisi hallinnon päällekkäisyyttä, selkeyttäisi eri toimielinten roolia ja vastaisi aiempaa paremmin Suomen eurooppalaisia sitoumuksia.

Lisäksi muutos selkeyttäisi maakuntavaltuutetujen tehtävää ja vahvistaisi merkittävästi alueellista demokratiaa. Samalla suomalaisten maakuntien toimintaedellytykset eurooppalaisessa yhteistyössä paranisivat merkittävästi.

Allekirjoittajina:

Satakunnan maakuntajohtaja Asko Aro-Heinilä

Pirkanmaan maakuntajohtaja Esa Halme

Keski-Suomen vs. maakuntajohtaja Pekka Hokkanen

Etelä-Pohjanmaan maakuntajohtaja Asko Peltola

Pohjanmaan maakuntajohtaja Kaj Salmela.

-jr


 

Korona-kartta 700x

JÄTÄ KOMMENTTI