Suojasäitä tulossa… KATTOJEN KESTO KOETUKSELLA

0
Teleskooppivarrella varustettuja, "maassa seisten" lumenpudottajia on myynnissä monenlaisia. - Kuvan mukaisella, pari kymppiä maksaneella, apuvälineellä onnistui 70 sentin paksuisen lumikerroksen poistaminen katolta leikiten. (Kuva:Pentti Hautala)

Teksti ja kuvat: PENTTI HAUTALA/J-Pnews
 Alavus/Töysä

Syksyllä ennustivat jotkut, niin sanotut sääprofeetat, että tämän talven hiihtokelit alkavat Pohjanmaan maakunnissa helmikuulla. Lunta ei karttuisi aikaisemmin maastoihin tarpeeksi. Ennustajat erehtyivät vähemmän ja enemmän säiden suhteen, kuten  monta kertaa aikaisempinakin vuosina. Lunta ja järville jäätä tuli jo joulukuussa. Tämä on mahdollistanut monelle suksittelun tähän mennessä jo yli kahden kuukauden ajan.

Pentti Hautala

Luntakin on tupruttanut alueellemme ja koko eteläiseen Suomeen ennätysmääriä. Monille katoille runsaan metrin kertymiä. Halleja- ja isompia piharakennuksia on rikkoutunut lumen painosta. Asuintalojen katoillakin on monilla ahkeroitu lumen poistamiseksi. Nyt tällä viikolla on luvassa jopa 5-6 lämpöasteiden säitä ja sateitakin. Lumi saa painoa lisää ja isot varastohallit ym. ovat todellisessa sortumisvaarassa.

Omakotitalojen omistajien ei tarvitse olla kovin huolissaan, jos kattorakenteet ovat mitoitettu asetusten mukaisesti. Talojen kattojen pitäisi kestää paksummankin lumikerroksen painon.

Lumi voi kevättalvella painaa 200-300 kg/m³. Märkä lumi jopa 400-450 kiloa kuutio. Eli lunta saattaa olla katolla useita kymmeniätuhansia kiloja!! Painon saa ”osapuilleen” oikeaan, kun mittaa lumikerroksen paksuuden ja katon pinta-alan, sekä punnitsee vaikkapa 10 litran sangollisen verran lunta.

Mainittijen kilomäärien paino on kuitenkin jo reilusti yli rakennusten luujuusvaatimuksien missä päin Suomea tahansa. Eritysesti Lapin ja Kainuun eteläpuolella, kun rakenteissa on pohjoista alemmat lujuusvaatimukset.

Monen vanhan piharrakennuksen kattojen tuhoksi koituu tämä lumitalvi. (Kuva: Pentti Hautala)

Kun nyt on kunnon lumitalvi, niin moni omakotitalojen omistaja on muistanut wanhan viisauden opetuksen: ”Parempi vara kuin vahinko”. Tämän sanonnan muistaminen on innostanut hyötyliikuntaan omalle katolle.
Eikä nykymaailmassa tarvitse vältämättä katolle kiivetä ja itseään putoamiselle vaarantaa.

Lumen poistamiseen, maassa seisten ja käsien vetovoimalle on keksitty halpoja hyvin toimivia apuvälineitä. Sellainen on esimerkiksi, pitkän ja säädettävän varren päässä olevat lumenpudottajat, hinnaltaan 20-400 euroa.
Tyeskentelyn maassa seisten mahdollistaa pudottajan mukana tuleva 3-9 metrin mittainen teleskooppivarsi. Jatkovarsilla saa halutessaan vielä lisämittaa.

Itse kokeilin halvimpaa. Kahden auton tallinkatto (7,5 x 7 m) putsaantui, noin 70 senttiä paksusta lumikerroksesta parissa tunnissa.


 

Hei!

Lähetä lumisin kuvasi meille JULKAISTAVAKSI kaikkien iloksi!

Sähköpostilla: toimitus(at)jpnews.fi

WhatsApp’lla: 0400 269 496

JÄTÄ KOMMENTTI