Ähtärin kaupungin talousarvio 2023: rakentamisen ja investointien vuosi

0
Ähtärin kaupungintalo Kuva: Jouko Siirilä

Vuodenvaihde tuo kunnille mukanaan muutoksia, kun sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät hyvinvointialueiden järjestettäväksi vuoden 2023 alusta.

Jarmo Pienimäki

– Hyvinvointialueiden syntyminen on kuntahistorian suurin muutos. Ähtärissä tämä merkitsee, että päätöksenteko siirtyy meistä kauemmaksi, mikä saattaa vaikuttaa myös elinvoimatekijöihin, kuten työpaikkojen määrään, toteaa Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki.

– Kuntien päätehtäviä ovat jatkossa sivistys- ja hyvinvointi, tila- ja infrapalvelut sekä elinvoiman edistäminen. Vuoden 2023 talousarviomme vastaa hyvin näiden palvelualueiden kehittämiseen.

Uusi uimahalli valmistuu vuoden 2023 lopussa tukien kansanterveyttä, parantaen vapaa-ajanviettomahdollisuuksia sekä palvellen myös matkailuelinkeinoa. Uusi perusasteen koulu puolestaan valmistuu kesällä 2024 tarjoten lapsille ja nuorille laadukkaan, modernin ja viihtyisän opiskeluympäristön. Myös yhteiskampuksen rakentaminen Sedun kanssa saa ensi vuonna vihdoin tuulta purjeisiin, Pienimäki kertoo.

Vuoden 2023 talousarvion laadinta on monesta syystä ollut erityisen haastavaa. Epävarmuustekijöitä ovat aiheuttaneet mm. voimakas inflaatio, sähkön- ja energianhinnan nousu, kunta-alan palkankorotukset, yleinen talouden ennustettavuuden epävarmuus sekä hyvinvointialueen mukanaan tuomat muutokset.

Keskeisiä tunnuslukuja

Sote-uudistuksen vuoksi kaikkien kuntien kunnallisveroprosenttia leikataan 12,64 prosenttiyksiköllä ja valtion verotuloja lisätään vastaavasti. Ähtärin tuloveroprosentti on vuoden 2023 alusta lähtien 9,86 % (nyk. 22,5 %).  Verotulojen arvioidaan ensi vuonna olevan noin 13,2 miljoonaa euroa (ennuste 2022: 23,8 milj. euroa). Valtionosuuksien arvioidaan olevan noin 2,4 miljoonaa euroa vuodelle 2023 (ennuste 2022: 20,1 milj. euroa). Kokonaisuudessaan verorahoituksen (verotulot + valtionosuus) arvioidaan vähenevän yli 64 % kuluvan vuoden ennusteeseen verrattuna.

Nettoinvestoinnit vuodelle 2023 ovat yhteensä 16,4 miljoonaa euroa. Keskeisimmät yksittäiset investointikohteet ovat rakenteilla oleva perusopetuksen koulu sekä uusi uimahalli. Kaupungin lainakannan arvioidaan olevan vuoden 2023 lopussa 42,5 miljoonaa euroa, mikä on 7 846 euroa asukasta kohti. Tilikauden 2023 ylijäämän arvioidaan olevan n. 200 000 euroa.

Kaupunginvaltuuston vuosille 2016–2022 hyväksymä tervehdyttämissuunnitelma on toteutunut hyvin ja etuajassa. Tavoitteena ollut 6 miljoonan euron alijäämän kattaminen vuoden 2022 loppuun mennessä toteutui jo vuoden 2019 tilinpäätöksessä, jonka jälkeenkin on kaupungin talous vahvistunut siten, että kaupungin taseessa arvioidaan kuluvan vuoden lopussa olevan ylijäämää noin 3 miljoonaa euroa.

Vuosi 2023: Nostoja hallintokunnittain

TALOUS JA HALLINTO

Ison huomion taloudessa ottavat suuret investoinnit, jotka lisäävät lainatarvetta ja korkomenoja. Korona ja Ukrainan sota aiheuttavat lisäksi epävarmuustekijöitä rahoitukseen ja korkotason heilahduksiin.

Hallinto- ja talousosastolla tapahtuu ensi vuonna henkilövaihdoksia ja keväällä 2023 järjestettävät eduskuntavaalit tuovat lisätyötä kaupungin henkilökunnalle.

SIVISTYS- JA HYVINVOINTIPALVELUT

Perusopetus jatkuu vielä tulevan vuoden väistötiloissa.  Uuden koulun yhteisöllistä toimintakulttuuria kehitetään sekä suunnitellaan irtaimistohankintoja.

Lukio toimii väistötiloissa Sairaalantiellä. Ähtärin lukiossa painottuu opetuksen lisäksi kolme tärkeää osa-aluetta: kokonaisvaltainen hyvinvointi, luonto ja hyvä opetus. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin edistäminen on jalkautettu osaksi lukion toimintakulttuuria siten, että kaikille opettajille ja opiskelijoille on lukujärjestykseen merkitty Hyvää mieltä -hetkiä. Tiivistä yhteistyötä jatketaan Sedun kanssa.

Ähtärin varhaiskasvatuksen vauvabonusta maksetaan nyt toista vuotta. Lisäksi palvelurakennetta kehitetään varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nousun takia. Uusia tiloja etsitään käyttöönotettaviksi.

Nuorten suosimaa tilatoimintaa järjestetään nuorisotiloilla sekä tehdään retkiä ja järjestetään erilaisia aktiviteetteja loma-aikoina.

Luontoliikunnan/reitistöjen kuntoa sekä yleisesti ottaen liikuntapaikkojen kunnostusta jatketaan. Mesikämmen-kylpylässä järjestetään virtuaalivesijumppaa ja liikuntapalveluissa tuotetaan matalan kynnyksen liikuntapalveluita kaikenikäisille.

Pirkanpohjan 50. juhlavuotta vietetään mm. Myntti-näyttelyn merkeissä. Perinteinen Ylävesien yö -kaupunkifestivaali levittäytyy ympäri kaupunkia elokuussa.

Kotikirjastopalvelu juurrutetaan kirjastoauton toiminnan tueksi ja kirjaston senioritoimintaa kehitetään edelleen. Kirjastolla käynnistetään myös välinelainaamotoimintaa.

Tila- ja infrapalvelut

Investointiohjelmassa pääpainona ovat kaupungin suuret rakennushankkeet. Tämän lisäksi kaavateille on varattu viime vuosina vakiintunut summa investointeihin.

Käyttökulujen laskemiseksi panostetaan ensi vuonna energiatehokkuuteen ja uusiutuvaan energiaan. Digitalisaation merkitys työn sujuvoittajana korostuu tulevaisuudessa, minkä vuoksi siihen suunnataan varoja erilaisten projektien kautta.

Kiinteistöjohtamisessa otetaan käyttöön digitaalinen ratkaisu sähköisen huoltokirjan tueksi. Työn toiminnanohjauksessa jatketaan vuonna 2022 aloitettua Microsoft Planner -alustan käyttöä.

ELINVOIMATOIMI

Ähtärin elinvoimatoimen keskeisenä tavoitteena on edistää elinvoimaa luomalla ja ylläpitämällä toimintaedellytyksiä alueen yritystoiminnalle. Tämä tarkoittaa mm. yrittäjyyden edistämistä ja avointa ilmapiiriä, tiivistä yhteistyötä yrittäjien kanssa sekä sitä, että yrityksiä hyödynnetään julkisen sektorin vastuulla olevien palvelujen tuotannossa. Elinvoimaohjelma korostaa myös kuntalaisille järjestettävien hyvien peruspalveluiden ja harrastusmahdollisuuksien merkitystä.

Ähtärin kaupunki palkkaa vuoden 2023 alusta määräaikaisen hankepäällikön, jonka ensisijaisena tehtävänä on aktivoida ja kehittää Ähtärin kaupungin hanketoimintaa. Hankepäällikkö tekee tiivistä yhteistyötä erityisesti kaupungin elinvoimatoimen sekä hallintokuntien kanssa. Muita tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat yritykset ja kolmannen sektorin toimijat.

Vuonna 2023 elinvoimatoimen painopistealueina ovat alueelle ominaisten toimialojen tukeminen. Tavoitteena on myös keskusta-alueen elävöittäminen, palveluiden monipuolistaminen sekä jo olemassa olevien yritysten toimintaedellytysten tukeminen. Kansainvälistymisen edellytysten parantaminen on edelleen merkittävä osa kaikkien elinkeinojen kehittämistä. Elinvoimatoimi on myös mukana edistämässä työperäistä maahanmuuttoa yhteistyössä yrittäjien kanssa. Yritysten omistajanvaihdoksia pyritään edistämään järjestämällä aiheesta koulutuksia ja tilaisuuksia.

Vuonna 2023 oman osansa elinvoiman vahvistamiseen tuovat käynnissä ja suunnitteilla olevat rakennushankkeet, osallistuminen yhdistysten toimeenpanemiin investointeihin hankkeiden kuntarahaosuuksien muodossa sekä Mustikkavuoren alueen kehittämistoimet.

HENKILÖSTÖ

Uusi henkilöstösuunnitelma nivoo eri toimenpiteet johdonmukaiseksi ja suunnitelmalliseksi kokonaisuudeksi, joka samanaikaisesti myös yhdenmukaistaa käytänteitä. Henkilöstön jaksamista ja työhyvinvointia on kehitetty henkilöstöeduin, kuten hybridityömallilla, e-passilla ja pyöräedun käyttöönotolla. Jokainen työntekijä pyritään kohtaamaan aidosti ja näkemään työn tekeminen ja työntekijä kokonaisvaltaisesti.

Henkilöstö vähenee tulevan hyvinvointialueen sekä ruokapalveluiden inhouse-yhtiön myötä 18,33 henkilötyövuotta.


 

JÄTÄ KOMMENTTI