JAMI | Kaminoita hätää kärsiville Ukrainaan – Hyvänmielen kamiinaprojekti levittäytyi JAMI:iin

0
(vas.) Yurii Dimitrov, Timo Ojala, Oleksii Samilo ja Oleksandr Mytiukov

Kone- ja tuotantotekniikan sekä logistiikan osaamisalojen ja useiden yritysten yhteistyöllä on ammatti-instituutilla valmistettu kamiinoita sodan runtelemaan Ukrainaan lähetettäväksi. Mukaan projektiin ei tarvinnut montaa kertaa osallistujia kysellä.

Kamiinaprojektin käynnisti kone- ja tuotantotekniikan opettaja Timo Ojala.

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto (LUT) on suunnitellut ja valmistanut kamiinoita Ukrainaan lähetettäväksi. LUT julkaisi kamiinan piirustukset kaikkien käyttöön, koska monet tahot ympäri Suomea halusivat myös auttaa. Bongasin myös itse teknisen alan julkaisuista, että tämmöinen on käynnissä ja pohdin, että kyllä mekin voisimme tähän osallistua, hän kertoo.

– Kyllä yritykset lähtivät tähän mukaan oikein mielellään. Hanke on ollut mieluinen myös opiskelijoille.

– Meillä on tässä ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden joukossa myös lähes kymmenen ukrainalaista opiskelijaa ja venäläisiäkin on useampia. Kaikki ovat osallistuneet kamiinoiden tekemiseen hyvällä mielellä, Ojala kertoo.

Valmiita kaminoita terveisten kera Ukrainaan lähetettäväksi (kuva: Jami)

Ensimmäinen erä jo lähetetty.

Kamiinoita on valmistettu nyt ensimmäinen erä, joka on jo lähetettykin Ukrainaan. Ensimmäisessä erässä matkaan lähti kaikkiaan kahdeksan kamiinaa. Toimitukset lähtevät Kauhavalla toimivien vapaaehtoisten kautta.

– Meillä on edelleen materiaaleja, eli aiomme tehdä toisenkin erän kamiinoita, jos niitä vielä tarvitaan. Todennäköisesti teemme kamiinat joka tapauksessa, koska niitä voi mahdollisesti laittaa myös myyntiin. Myydyistä kamiinoista kertynyt tuotto lahjoitetaan myös Ukrainaan siviilien auttamiseksi. Näin kamiinaprojektilla tuotettavaa apua voisi monipuolistaa, Ojala pohdiskelee.

Ojala kysyi mukaan yrityksiä JAMI:n toiminta-alueelta.

– Kyllä yritykset lähtivät tähän mukaan oikein mielellään. V. Laiti Oy lahjoitti meille teräslevyä ja Ateno Oy on hoitanut teräksen leikkaamisen ja särmäämisen. Alajärveltä mukana on ollut Saarenpää Oy ja Lappajärveltä Rautanet Erkinheimo. Vimpeliläinen PL-AIR Oy teki ja teetätti hormiputket ja savupiiput, jotta kamiinoita voidaan käyttää myös korsuissa ja teltoissa, hän sanoo.

Kone- ja tuotantotekniikan osaamisala sijaitsee Vimpelissä PL-AIR Oy:n kanssa samoissa tiloissa.

– Lisäksi projektiin liittyvät kuljetukset hoidettiin JAMI:n logistiikan osaamisalan puolelta

Hyvässä hengessä yhdessä.

Kamiinaprojekti on saanut valtavan suuren suosion Suomessa. JAMI:lla hanke on ollut mieluinen myös opiskelijoille.

– Meillä on tässä ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoiden joukossa myös lähes 10 ukrainalaista opiskelijaa ja venäläisiäkin on useampia. Kaikki ovat osallistuneet kamiinoiden tekemiseen hyvällä mielellä, Ojala kertoo.

Kamiinan piirustukset löytyvät LUTin sivuilta.


.

JÄTÄ KOMMENTTI