Kokoomuksen Etelä-Pohjanmaan aluevaltuustoryhmä: Investointien tulee olla tasapainossa lainanottovaltuuden kanssa

0
Seinäjoen keskussairaalan pääsisäänkäynti (Kuva: Santeri Viinamäki/J-Pnews)

Etelä-Pohjanmaan aluevaltuusto kokoontui vuoden 2024 ensimmäiseen kokoukseen maanantaina 29.1.2024. Kokouksessa hyväksyttiin päätös Lapuan kyläneuvoloiden keskittämisestä osana UTV-ohjelman toteutusta sekä hyväksyttiin muutettu investointisuunnitelma vuosille 2024–2027.

Kokoomuksen aluevaltuustoryhmä pitää tärkeänä, että uudistus-, tuottavuus- ja vaikutavuusohjelma eli talouden tasapainottamisohjelman tulee olla tasapainossa lainanottovaltuuden kanssa.

Elina Kärnä

– Uudistus-, tuottavuus- ja vaikuttavuusohjelma siis talouden tasapainottamisohjelma vaikuttaa myös investointien toteutukseen ja tulee huomioida suunnitelmassa. Investointien tulee olla tasapainossa lainanantovaltuuden kanssa ja tähän vaikuttaa talouden kehitys, linjasi valtuustoryhmän varapuheenjohtaja Elina Kärnä.

Tulevaisuuden suurin investointi on Toimitila 2040-hanke, jonka onnistuminen vaikuttaa merkittävästi hyvinvointialueen tilanteeseen.

– Nyt on aivan oleellisen tärkeä visioida tulevaisuuteen ja nähdä koko hyvinvointialue yhtenäisenä kokonaisuutena. Ei erikoissairaanhoitoa erikseen, eikä kuntia erikseen, vaan hankkeessa pitää ottaa huomioon väestökehitys, ikäihmisten lisääntymisen myötä lisääntyvä palvelutarve, henkilöstön saatavuus ja tarvittavien tukipalveluiden ja lääkäripalveluiden saatavuus.

Kokoomuksen aluevaltuustoryhmän mukaan Toimitila 2040-hankkeen periaatteena pitää olla talouden realiteetit ja asiakaslähtöisyys.

– Seinäjoen keskussairaalassa moni tila on jo nykyisellään toimiva verrattuna moneen muuhun keskussairaalaan. Potilaita pitää hoitaa oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Potilaat pitää kyetä erikoissairaanhoidossa sijoittamaan siten että sydänpotilas pääsee sydänosastolle ja kotona pärjäämäton ikäihminen turvalliseen yksikköön. Akuuttivuodeosastojen ja vuodepaikkojen tarve on olennaista hahmottaa.

Kokoomuksen aluevaltuustoryhmä korostaa, että investoinneilla on valtava merkitys tulevaisuutta ajatellen, eikä niitä voi jättää tyystin tekemättä.

– Tästä muistutuksena hiljan valmistunut sairaalaselvitys, jonka mukaan keskussairaaloiden määrää Suomessa tullaan merkittävästi vähentämään. Tuossa ohjurina näyttäisi nyt olevan suuressa määrin synnytysten määrä, joka Etelä-Pohjanmaalla on toistaiseksi Suomen keskussairaaloista kolmanneksi suurin. Tähän vaikuttaa myös henkilöstön saatavuus ja resurssit sekä nykyisten kiinteistöjen kunto.


 

JÄTÄ KOMMENTTI