Kansanedustaja Savola: Puolustusteollisuus jätettävä työtaistelutoimien ulkopuolelle

0

Kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Mikko Savola (kesk.) on huolissaan hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kärjistyneestä välienselvittelystä, jonka seurauksena Suomeen on tulossa jälleen mittavat työtaistelutoimet helmikuun alussa.

SAK:n ja STTK:n alaiset lakot seisauttavat muun muassa useita logistiikan- ja teollisuudenalan yrityksiä. Vakavimpana niistä ovat puolustusteollisuuden yritykset ja erityisesti Suomen sotilaallisen huoltovarmuuden kannalta keskeinen ammustuotanto.
Puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Savola vetoaa, että ammustuotanto jätettäisiin lakkojen ulkopuolelle. 
Mikko Savola

• Ukrainassa käydään laajamittaista, Venäjän käynnistämää hyökkäyssotaa. Ammusten kulutus on valtavaa ja Euroopassa on yleisesti tiedossa ammusten rajallisuus ja puolustusteollisuuden kasvattamisen hitaus. Suomi tukee Ukrainaa luovuttamalla materiaalia omasta varastostaan, mutta vastaavasti täydentää varastojaan valmistamalla itse tai ostamalla kumppaniyrityksiltä ammuksia omiin varastoihinsa. Jokainen ammus on Ukrainan tulevaisuuden kannalta kriittinen.

Vuosi sitten puolustusministerinä toimineen Savolan mielestä hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen on palattava neuvottelupöytään ratkaisun etsimiseksi. 
  • Ehdoton minimi on rajata sotilaallisen huoltovarmuuden kannalta kriittiset kohteet lakkojen ulkopuolelle. Vaikka kahden päivän lakko kuulostaa lyhyeltä, tarkoittaa se tuotantolinjasta riippuen käytännössä 4-5 päivän työn seisokkia. Ammustuotannossa tehdään jo nyt maksimikapasiteetilla työtä, joten lakon aikana tulleen vajeen kurominen ei tapahdu hetkessä. 
  • Kuten presidenttiehdokas Olli Rehnkin on useaan kertaan vedonnut, neuvottelupöytään tulisi palata pikaisesti sovun löytämiseksi. Kansallinen turvallisuus ei voi olla sisäpolitiikan pelinappula. Tätä tosiasiaa ei voi enää vältellä Petteri Orpon hallitus, työmarkkinaosapuolet eivätkä presidenttiehdokkaatkaan. 
  • Neuvottelupöytään on palattava välittömästi, päättää Savola. 
Mikko Savola puhui eilen 20.1. Etelä-Pohjanmaan maakuntakierroksella Isojoella ja Karijoella järjestetyissä tilaisuuksissa.

Eduskuntatalo. (Kuva: J. Paarvala)

Kansanedustajat Antikainen ja Vornanen: Haluaako Teollisuusliitto todella haitata Suomen puolustuskykyä ja Ukrainan puolustusta poliittisella lakollaan?

Teollisuusliitto on ilmoittanut laajoista poliittisista lakoista. Lakkojen ajankohta tulee olemaan 1.–2. helmikuuta. Ne kohdistuvat useille teollisuuden toimialoille.

Perussuomalaisten kansanedustajat Sanna Antikainen ja Timo Vornanen ihmettelevät työtaistelutoimen, lakon, käyttämistä politiikan teon välineenä. Tämä ay-pamppujen masinoiman lakon ydinsanoma on, että hallituksessa ovat väärät puolueet. Antikainen ja Vornanen huomauttavat, kuinka suurta epäisänmaallisuutta ja piittaamattomuutta osoittaa se, että Teollisuusliitto on ottanut lakkokohteeksi myös neljä ammusvalmistaja Nammon tehdasta.

– Hakaniemen herroilla riittää röyhkeyttä haitata jopa isänmaan turvallisuutta oman ja vasemmistopuolueiden vallan pönkittämisen kiihkossaan. En voi mitenkään hyväksyä, että näin vaikeassa Euroopan turvallisuustilanteessa lähdetään kampittamaan puolustusteollisuuttamme, Antikainen kritisoi.

– Jos lakko toteutuu, voi sillä olla vaikutuksia myös Ukrainalle. Puolustusvoimat ja valtio toimittavat sinne tavaraa. On selvää, että kaksipäiväinen lakko aiheuttaisi jonkin asteen loven Nammon tehtaiden tuotantoon ja siirtäisi toimituksia eteenpäin, Vornanen sanoo.

Kansanedustajakaksikon mielestä ei ole oikein, että kansallinen turvallisuus vaarantuu ja Ukrainan ja näin koko Euroopan maksimaalista puolustuskykyä haitataan, vain koska liittoöykkärit eivät voi antaa tuumaakaan periksi politiikassaan.

– Kysymmekin nyt vakavasti Teollisuusliitolta: haluatteko te todella toimia näin Venäjän käsikassarana? Aikaisemmin Suomessa oli itsestään selvää, että kansallista turvallisuutta ei vaaranneta missään tilanteessa. Kansa on ollut myös hyvin yksimielinen Ukrainan avustamisessa, eikä sitä ole kukaan halunnut haitata. Työtaistelu uhkaa muuttua sanatarkasti Ukrainan kannalta veriseksi. Näin ei saa tapahtua, kansanedustajat sanovat.


 

JÄTÄ KOMMENTTI