KOLUMNI | Ettei totuus unohtuisi – Omilla äänillä Suomi EU:n

0

Pentti  Hautala

Toimittaja Pentti Hautala

Suomen liittymisestä Euroopan Unioniin suoritettiin kansanäänestys 16.10.1994. Silloin suomalaisista 56,9 prosentin enemmistö äänesti EU-liittymisen puolesta. Eduskunta noudatti äänestyksen tulosta ja EU-jäsenyys tuli voimaan vuoden 1995 alusta.

Suomen Maaseudun puolue, nykyinen Perussumalaiset ja Suomen Kristillinen liitto ainoina eduskuntapuolueista olivat avoimesti EU-jäsenyyttä vastaan. Keskustapuolueen silloinen puheenjohtaja ja pääministeri Esko Aho tavallaan pakotti erouhkallaan keskustapuolueen EU-myönteiseksi!
EU-jäsenyyden puolesta äänesti 1.620.726 ja vastaan 1.228.261 suomalaista.

Maakunnista Uusimaa kannatti liittymistä peräti 70,83 prosenttisesti. Uusimaalaiset tavallaan ratkaisivat koko vaalin suurella äänestäjien määrällään. Liittymistä kannatti 493 811 henkilöä. Tämä on yli kymmenkertainen määrä kuin EP:llä!

Etelä-Pohjanmaalta liittymistä kannatettiin vain 38,94 prosenttia eli 43 945 äänestäjää. Vastaan äänesti 68 910 meikäläistä. Etelä-Pohjanmaalta EU:n liittyminen saikin pienemmän kannatuksen kaikista Suomen maakunnista.

Esim. Pohjanmaan maakunnastakin liittymisen puolesta äänesti 50.76 prosenttia.
Suomen kansalaisista sekä keskustan ja perussuomalaisten kannattajat ja äänestäjät ovat olleet viime vuosina aktiivisempia Euroopan Unionista eromaisen puolesta.
Iso Britannia, Englanti näytti esimerkkiä, että unionista voi erota, jos rohkeutta sekä uskallusta päättäjillä ja kansalaisilla on!

Mutta siitä huolimatta, että englantilaiset äänestivät enemmistönä eroamisen puolesta, niin odotettavissa on pitkät ja vaikeat neuvottelut. Kiristystä harrastetaan varmasti monelta taholta. Kun EU:n liityttiin, suomalaisille mainostettiin että, maamme hyötyy taloudellisestikin unionista. Nyt kuitenkin ollaan jo siinä tilanteessa, että Suomikin maksaa EU:n paljon enemmän kuin sieltä saadaan. Mutta kaiken lisäksi EU vie suurimmat voimavarat ministeriemme ajasta. Myöskin Euroopan unionin asioiden hoito menee monessa neuvottelussa edelle oman maan etuja.

Pitää ottaa huomioon, että Suomen edustajat ovat todellisuudessa mitätön vaikuttaja EU:n päätännässä meiltä on vain 14 parlamentaarikkoa. Parlamentin yhteismäärän ollessa 705.
Tällä vaalikaudella, 2019–2024 Saksalla on parlamentissa 96 edustajaa. Ranskalla 79, Italialla 76. Ruotsillakin 21. Kun muillekin eteläisen maiden edustajilla on useita kymmeniä päättäjiä EU:ssa, ei tarvitse ihmetellä sen tekemiä päätöksiä. Suomea viedään, ja rahastetaankin ”kuin kuoriämpäriä”!

Kuten viimeksi Suomessa käytyjen valtiollisten vaalien alla, niin nytkin esim. keskustapuolueen ja perussuomalaisten äänestäjät ovat edelleen oletettavasti enemmistönä EU:ta eroamisen kannalla.

Jos ja kun ministerimme kuitenkin ovat osoittautuneet todellisuudessa täydellisesti EU-myönteisiksi, niin unionista eroamisen toiveet sekä puheet ovat turhia ja toivottomia. Suomalaiset saavat-joutuvat maksamaan ja kärsimään nöyrästi, kun EU:n mahtivaltioiden päättäjät määräävät meillä pakotteitaan.

Nyt taidammekin olla, todellakin sellaisessa tilanteessa, että eropuheet ja kirjoitukset EU:ta eroamisen puolesta kannattaa kokonaan lopettaa!


 

JÄTÄ KOMMENTTI