Virroilla jouluaaton sankarihautojen kunniavartioon ennätysmäärä osallistujia – 47 henkilöä vartiossa Killinkosken ja Virtain sankarihaudoilla

0
Jouluaaton ensimmäisen kunniavartio-osuus Virtain sankariristillä hoitui Timo Wenellin ja Matti Wenellin (eturivi) sekä Konsta Koivusen ja Kalle Koivusen (takarivi) toimesta.

Jarkko Ruohola/ J-Pnews
Virrat

Virtain reserviläisten järjestämään jouluaaton  sankarihautojen kunniavartioon on saatu tänä vuonna mukaan ennätysmäärä osallistujia.

Puolen tunnin vartiojaksoon Killinkosken ja Virtain sankarihaudoille on sitoutunut ennätysmäärä 47 henkilöä kunnioittamaan sankarivainajien muistoa ja hiljentymään samalla itsekin joulun viettoon.

Virtain reserviläisten sihteeri Jussi Mäkitalo kertoo, että osa on ollut mukana jo vuosikymmeniä, mutta ensikertalaisiakin on tänä vuonna peräti 12.- Viime vuosina on mukaan tullut samasta työpaikasta olevia henkilöitä tai samaan perheen jäseniä. Vartiossa nähdään peräti neljä isä ja poika -paria ja yksi isä ja tytär. Yhdessä vuorossa on siskokset ja kahdessa vuorossa veljekset. Osallistujien ikähaarukka on 18-80 vuotta, joista kymmenkunta on alle 30-vuotiaita. Naisia on mukana neljä. Valtaosa on mukana vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä eli he ovat Virtain reserviupseerikerhon tai Virtain reserviläisten jäseniä, mutta mukaan pääsee myös muitakin, avaa kunniavartioon osallistujien taustaa Jussi Mäkitalo.

Jussi Mäkitalon mukaan lisää kunniavartion näyttävyyteen tuovat kolme Maanpuolustuskorkeakoulussa opiskelevaa virtolaista kadettia Urho Hietanimi, Lauri Ylä-Mononen ja Juuso Ahola, jotka hoitavat yhden vuoron paraatipuvuissaan. – Lisäksi Liedenpohjasta osallistuu nelimiehinen vartio, joilla on varusteena aseet, jotka tietysti ovat asianmukaisesti deaktivoituja. Rauhanturvaajilla on oma vuoronsa ja heillä on päähineenä tutuksi tullut sininen baretti.

Vartiovuorojen kokoamisesta ja käytännön järjestelyistä ovat vastanneet Virtain reserviläisten Jussi Mäkitalo ja Kari Yläjärvi. He kummatkin suorittavat on vartiovuoronsa iltapäivän aikana.

– Tämä on hieno tapa aloittaa joulunvietto, toteaa Jussi Mäkitalo, joka on ollut mukana jo 1980-luvun alkupuolelta lähtien. – Mieleen ovat painautuneet etenkin sellaiset hetket, kun sodasta selviytyneet sotaveteraanit tulivat hautausmaalle tuomaan joulukynttilöitä omaistensa haudoille ja silloin he myös pysähtyivät hetkeksi hiljentymään sankariristin edessä ja näin kunnioittamaan sotatantereille jääneitä aseveljiään. Siinä vartiomiehen ryhtikin koheni ihan itsekseen, muistelee Jussi Mäkitalo ja toivoo tavan jatkuvan myös muiden hautausmaalla vierailevien osalta.

– Tässä on myös hyvin huomannut, kuinka vuodet eivät ole veljeksiä. Joskus on ollut pakkasta lähes -30 astetta ja toisinaan jopa viisi astetta plussan puolella, toteaa puolestaan Kari Yläjärvi, joka vartiovuoronsa jälkeen lähtee viettämään joulua oman sotaveteraani-isänsä kanssa Monoskylään.

Tänä vuonna vartiot olivat keskustan sankarihaudalla klo 12-17 ja Killinkoskella klo 13-15.30.  -jr


 

JÄTÄ KOMMENTTI