Apteekit muutospaineissa

0

Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistellut 60 miljoonan euron säästöjä valtion lääkekorvaus-menoihin.

Summalla on tarkoitus rahoittaa ensi vuoden alussa vahvistettavaa vanhustenhuollon hoitajamitoitusta. Euroja rahoitukseen haetaan myös apteekeista. Apteekkariliiton mukaan esitetyt säästöt ovat poikkeuksellisen suuria ja ehdotettu malli vaikuttaisi merkittävästi sekä apteekkiverkostoon että apteekkien farmaseuttiseen työhön. Osa apteekeista muuttuisi kannattamattomiksi, jos nykyiset suunnitelmat menevät läpi.

Soinin apteekkari Sanna Kaukko on suunnitelmista ihmeissään.

Sanna Kaukko

-Apteekeissa annetaan ilmaista neuvontaa. Tarvittaessa asiakas ohjataan jatkohoitoon. Jo tämä kaikki tuo vuosittain liki miljardin euron säästöt muualla terveydenhuollossa. Ja asiakkaat todella arvostavat apteekista saamaansa lääkeneuvontaa. Erikoista on, että näinä aikoina lääkkeiden hinnat ovat laskeneet, kun muiden hyödykkeiden hinnat ovat nousseet rajusti, Kaukko tuumaa.

Soinin apteekista myydään paljon verenpaine-, sydän- ja kolesterolilääkkeitä, joiden hinnaksi asiakkaalle voi tulla pari euroa kuukaudessa tai vähemmän.

– Osa asiakkaista ihmetteleekin, miten tärkeä lääke voi olla niin halpa! Toki kalliitakin lääkkeitä toimitetaan apteekistamme enenevässä määrin. Yleensä ne ovat Kelan korvaamia eli asiakkaalle muutaman euron maksavia. Apteekeille kalliin lääkkeen toimittaminen voi koitua jopa tappiolliseksi, jos nämä säästösuunnitelmat menevät läpi. Tämä kuulostaa absurdilta! Kaukko toteaa. Apteekki on yritys siinä missä muutkin liikeyritykset.

Apteekkariliiton esitykset säästöjen kohdentamisesta myös koko lääkejakeluketjuun, esimerkiksi lääketukkuihin, saavat häneltä kannatusta. Suomessa apteekit ovat henkilöyrityksiä eli toiminimiä, jolloin apteekkarit ovat toiminnasta myös taloudellisesti vastuussa. Esimerkiksi Ruotsissa valtio tukee syrjäseutujen apteekkeja ja Norjassa farmaseuttisia palveluja. Suomalaiset apteekit eivät vastaavia tukia valtiota saa. Ruotsissa ja Norjassa apteekit ovat pääosin lääketukkukauppojen omistuksessa, joten edes pohjoismaisia systeemejä ei voi suoraan verrata keskenään.

Ensimmäinen oma apteekki

Sanna Kaukko tuli Soiniin apteekkariksi noin 2,5 vuotta sitten. Sitä ennen hän työskenteli proviisorina Kuusamon ja Pudasjärven apteekeissa. Soinin apteekki on hänen ensimmäinen oma apteekki. Vaikka jatkuvat kiristykset vetävät apteekkarin mietteliääksi, saavat soinilaiset häneltä runsaasti kiitosta.  – Soinilaiset ovat erityisen apteekkiuskollisia ja tukevat ostokäyttäytymisellään muutenkin paikkakunnan yrityksiä. Pienellä paikkakunnalla apteekin väki tuntee asiakkaansa, josta on usein apua, kun lääkeostoksia tehdään. Tarpeen tullen Satu toimittaa lääkkeet asiakkaan kotiovelle asti.

Jos ja kun säästöjä joudutaan Soinin apteekissakin tekemään, ovat vaihtoehdot apteekkarin mukaan vähissä. Vakituisia työntekijöitä on apteekkarin lisäksi yksi ja lomien ajaksi Kaukko turvautuu vuokrafirmojen työvoimaan. – Henkilöstömenoista ei meillä voi nipistää, Soinin apteekkari toteaa.

Aina ei saa mitä tilaa

Oman paineensa apteekkarin syksyyn ovat tuoneet lääkkeiden saatavuuskatkokset. Esimerkiksi tiettyjä silmänpainetippoja ja erästä pistettävää diabeteslääkettä on viime aikoina ollut haastavaa saada lääketukusta. – Saatavuusongelmat tuntuvat olevan lisääntymään päin, mutta aina on joku ratkaisu keksitty tähän mennessä, apteekkari tuumaa.

– Mitään ihmelääkettä säästöpaineisiin ei ole, mutta toivon hartaasti, että alamme asiantuntijoita kuunnellaan ennen säästöpäätösten tekoa, Kaukko huokaa.


 

JÄTÄ KOMMENTTI