Kiinnostavaa katseltavaa – Mikko Paavolan elämäntyö esillä Töysä-talossa

0
Mikko Paavola

Pentti Hautala/J-Pnews
Alavus/Töysä

Vuonna 1946 Töysässä syntynyt Mikko Paavola lähti synnyin kunnastaan maailmalle vuoden 1967 syyskuussa.

Mikon mielestä muuttosuunta oli tältä alueelta hyvin harvinainen, kun kohteena oli ”kalakukkojen” kaupunki Kuopio. Paavola on myöskin harvinainen julkisuuden henkilö.  Ainakin siinä mielessä, että vuosikymmeniä nyt Helsingissä asuneena, hän on toiminut ja toimii aktiivisen tuloksellisesti myös yhä Töysän hyväksi.

Tästä viimeisimpinä esimerkkeinä mainittakoon muuttama. -Ensinnäkin Töysän-kadun aikaansaaminen Helsinkiin. Töysään Mikko on puuhannut muun muassa säveltäjämuusikko Toivo Kärjelle reliefin. Toivo vietti lapsuutensa ja nuoruutensa Töysässä. Hänen isänsä Frans Kärki toimi Töysän pappina. Mikko oli hommaamassa muistomerkkiä töysäläiselle oopperalaulaja Elli Pihlajalle. Lisäksi hän on toiminut, lahjoituksin ja muulla tavoin, urheiluseura Töysän Vedon ja muiden töysäläisten järjestöjen hyväksi.

Parasta aikaa on Töysä-Talossa ihailtavana Paavolan elämäntyönäyttely. Mielenkiintoisia esineitä, kertomuksia ja lehtiä vuosikymmenien ajalta. Mikko itse esittelee sekä kertoo niistä itse klo. 10.-19, sunnuntaihin 7.8. klo. 19 saakka. Kannattaa käydä katsomassa! Samalla saa aimo annoksen monipuolista- ja mielenkiintoista tietoa Töysästä, sekä laajemminkin.

Mikko Paavolasta voidaankin todeta, että hän on niitä harvoja maaseudulta muualle muuttaneita, jotka eivät ole unohtaneet synnyinseutuaan. Mikko on aina tuonut Töysää ja töysäläisyyttä esille. Mies on toiminut vuosikymmeniä aktiiviesti myöskin Helsingin töysäläisten ja viime vuosina Helsingin alavutelaiset- töysäläiset ry. johtotehtävissä.

Mainittakoon, että Mikko toimi Töysästä lähdettyään Kuopiossa nuorisosihteerinä-nuorisotoimenjohtajana. Kuopion kaupunginvaltuutettuna vuosina 1977-1984. Keskustanuorten Kuopion piirin toiminnanjohtajana hän toimi yli 11-vuotta vuotta jne.

Helsinkiin lopullisesti yrittäjäksi muutettuaan Paavola jatkoi politiikassa ja oli keskustapuolueen ehdokkaana eduskuntavaaleissa -95. Hän toimi Suomen suurimman pukuvuokraamon omistajana ja johtajana. Hän muistelee olleensa 12-vuoden ajan, vuosina 1983 linnan itsenäisyyspäivän juhlien suurin puettaja, koko Koiviston ajan.

-Vuonna 1992, kun Suomi juhli 75-vuotiasta itsenäisyyttään, niin minulta vuokraamissa asuissa juhli linnassa 130 ihmistä, muistelee Mikko. Samalla hän esittelee Töysä talossa, siltä ajalta tehtyjä näyttäviä lehtijuttuja.

Viime vuosina Paavola on tullut maan laajuisesti tunnetuksi huutokauppojen meklarina. Mies on toiminut ”vasaramiehenä” pienissä ja suuremmissa huutokaupoissa eri puolilla Suomea. Myöskin monnissa hyvätekeväistilaisuuksissa. Yhteismäärä ylittääkin näissä hommissa 600 kertaa.

Kun Paavolan elämäntyöhön ja yrityskaareen lisätään vielä joulunajan pukkipalvelu, sekä Elatusvelvollisten Liiton perustaminen ja ensimmäisenä puheenjohtajana toimiminen yli 9-vuotta. ja Sinkut Finlandia ry:n perustaminen ja yli 4-v puheenjohtajana toimiminen.  Niin jonkinlainen pintaraapaisu onkin Paavolan aktiivisestä elämäntyöstä vasta mainittu.

Avajaisissa oli mukavasti kiinnostuneita. Kaukaisin oli sukulaismies Antti Paavola pääkaupunkiseudulta. Airi Suopanki ja Pentti Kurunmäki olivat saapuneet Seinäjoelta.

Airi ja Pentti totesivat suorastaan yllättyneensä siitä, miten paljon Paavola oli loihtinut Töysä taloon paljon, mielenkiintoista nähtävää ja katseltavaa.

Vielä loppuun on kuitenkin aiheellista kysyä arvostetaanko me vakituiset kotiseudulla asuvat täältä muualle muuttaneiden kotiseuturakkautta ja toimintaa hyväksemme. -Uskallankin sanoa, että emme. -Mikon elämäntyötä ja hänen toimintaansa voisi arvostaa, kun menee miestä tapaamaan sekä keskustelemaan mukavia Töysä-taloon!!

Mikko Paavola kokee harvinaisen näyttelyn tarpeelliseksi erityisesti siksi, että sen avulla saa kertoa kotiseudun asukkaille ja muillekin kiinnostuneille elämänurastaan Kuopiossa ja Helsingissä. Kotiseutua unohtamatta.


 

Digi-terveysasema Kuusiolinna 700x

JÄTÄ KOMMENTTI