Kustannukset karkasivat – seurakuntatalon rakentamiseen mietitään nyt säästöjä

1
Arkkitehtitoimisto Motiivi Oy:n suunnitteleman Kartanomallin pääsisäänkäynti, julkisivu etelään päin. Pinnoite on puupaneelia.

Pentti Hautala/J-Pnews
ALAVUS/TÖYSÄ

Arkkitehti-ja insinööritoimisto Motiivi Oy Seinäjolta on laatinut suunnitelmat ja luonnokset Töysän uudesta seurakuntakodista. Motiivin suunnittelema seurakuntakoti on Kartano mallia. Kustannusarvio on laskettu 1/2022 tasoon ja ne ovat rakannuksen osalta arvonlisäveroineen hieman alle 700 000 euroa.

Alavuden seurakunnan viranhaltijoiden, kirkkoneuvoston ja valtuuston, sekä Töysän alueneuvoston toimesta on tehty rakennuksen toteuksesta tiiviisti ysteistyötä.Tavoitteena ollut, että uusi toimitila olisi valmis ensi jouluun mennessä.

Kun takennusfirmojen urakkatajoukset saatiin päätettäväksi nyt maaliskuussa, niin se toi ”mutkia matkaan”. Sellaisia, jotka saattavat viivästyttää valmistumistakin.

Huomattiin, hieman yllättäenkin, kustannusten karanneen kovasti korkeammiksi ennakkoon lasketusta. Peräti satoja tuhansia euroja olivat kustannuksen karaneet korkeimmaksi arvioidusta. Ja kaiken lisäksi osanotto urakkakisaan oli erikoisen laimeaa.
Ähtärilaisen Rakennusliike Ruuhilehto Oy:n tekämä arvonlisäverollinen urakkatarjous alitti hieman miljoona euron. Seinäjokelaisen Rakennustoimisto Hämäläiset Oy:n tarjous oli noin 1,2 miljoonaa.

Kustannusten nousussa näkyy nykyinen maailmantilanne. Rakennusmateriaalien hinnat ovat kohonneet reippain ”kukon askelin”.

Nyt seurakunnan taholta tehtyjen päätösten mukaan rakennushankeessa mietitään keinoja kustannuksien karsimiseksi. Tämän jälkeen käynnistetään uusi kierros urakkatajouksille.
Nyt jo tarjouksen jättäneet rakentajat antoivat hinta-arvion myöskin, pienemmän näliömäärän vaihtoehdoista

Kustannuksia karsivat toimepiteet saattaisivat olla rakennusneliöiden vähentämisen lisäksi. Keittiön laitteiston karsiminen, ilmanvaihdon muutokset ja iv-konehuoneen laskeminen ensimmäiseen kerrokseen.

Valmisteluvaiheessa Töysän alueneuvosto oli ehdottomasti sitä mieltä, että oma keittiö on välttämätön. Se mahdollistaisi, omatoimisten juhlien ja tilaisuuksien järjestämisen.
Moni seurakuntalainen on, jo nyt päätettävänä olleiden rakennuskuvien perusteelle, ihmetellyt juhlasalin pientä kokoa. Joten siitä ei ainakaan ole järkevää neliöitä vähentää.

 


 

vanhat kuorma-autot tukim

1 KOMMENTTI

  1. Töysän purettu seurakuntatalo oli kunnoltaan paikkakunnan paras ja sisäilmaltaan tervein talo. Jostakin kummallisesta syystä se purettiin. Nyt päättäjätkin ovat hätää kärsimässä typerästä päätöksestään. Herätkää alavutelaiset ettei enää Touko Saaren suunnittelemaa ja todellisuudessa hyväkuntoista Alavuden seurakuntataloa pureta!

JÄTÄ KOMMENTTI