Ähtärin Tuulikaappigalleria esittää: mini-Myntti-näyttely

0
Eemu Myntti

Ähtärin Tuulikaappigalleria esittää: mini-Myntti-näyttely

Tiesitkö, että Ähtärissä sijaitsee Suomen pienin näyttelytila, Tuulikaappigalleria nimeltään? Pirkanlinnan kulttuurikeskuksen eteisen vitriini ihastuttaa pikkuruisella koollaan, mutta haastaa toisaalta ripustajan pohtimaan valintojaan huolellisesti.

Tänä kesänä esillä on mininäyttely Ähtärissä vaikuttaneesta taiteilijaparista Eemu Myntistä ja Eva Bremer-Myntistä.

Ähtärin kaupungin sivistys- ja hyvinvointilautakunta päätti viime vuoden marraskuun lopulla hyväksyä kaupungille tehdyn tarjouksen 83 kappaletta sisältävästä Myntti-aiheisesta taidekokoelmasta. Kyseessä oli Vaasassa sijaitsevan Tikanojan taidekodin jälkeen suurin yksityinen Eemu Myntti -taidekokoelma.

Erkki Fredrikson

Määrällisesti ja laadullisesti merkittävän kokonaisuuden kerännyt jyväskyläläinen filosofian lisensiaatti, kamarineuvos Erkki Fredrikson halusi luopua teoksista tilanpuutteen vuoksi, mutta toiveena oli kokoelman säilyminen yhtenäisenä. Ähtärissä oli vuonna 2017 toteutettu kiintoisa näyttely ”Hugo Simberg ja Eemu Myntti – lankomiehet”, jonne myös Fredrikson lainasi useita töitä. Täältä teokset saisivat hyvän kodin.

Sijoituspaikaksi kaupanteon yhteydessä sovittiin Pirkanpohjasäätiön ylläpitämä Pirkanpohjan taidekeskus omistusoikeuden pysyessä kaupungilla. Lopulta alkuvuodesta 2021 Ähtäriin muutti yhteensä 104 teosta, sillä Fredrikson täydensi kokoelmaa vielä kahdella ”huutokauppalyönnillä”, jotka sisälsivät muun muassa Eemu Myntin luonnoksia.

Tuulikaappigallerian mini-Myntti-näyttelyyn valikoidut teokset ovat poimintoja kerääjänsä mukaan nimetystä Erkki Fredriksonin kokoelmasta. Tulevaisuudessa Ähtärissä tullaan näkemään laajempi Myntti-näyttely.

Tuulikaappigalleria vihittiin uudella nimellään käyttöön kaupunkifestivaali Ylävesien yössä 28.8.2020. Samalla Ähtäri kaappasi pääkaupungilta Suomen pienimmän näyttelytilan tittelin, sillä aiemmin pikkuruisin tila on tiettävästi ollut Helsingissä Rikhardinkadulla kirjaston yhteydessä sijaitseva Rikun Hyllygalleria Hyvinpieni.

Pirkanlinnan mittavan julkisivu- ja sisätilojen lattiapintaremontin vuoksi Tuulikaappigalleriakin oli pitkään suljettuna, mutta syksystä 2021 alkaen tilaan otetaan näyttelyvarauksia. Pinta-ala on näppärät 3,2 m² (leveys 2,3 m ja syvyys 1,5 m) ja varustettu spottivaloin sekä jalustoin. Ähtärin kaupungin vapaa-aikapalvelut tarjoaa maksuttoman tilan, jonka yhteydessä pidettävistä myyntinäyttelyistä ei myöskään peritä provisioita.

Näyttelyajat ovat yleisimmin kahden viikon mittaisia, mutta erityistapauksissa ja sovittavissa myös neljän viikon kestoisia. Tuulikaappigalleria on avoinna kirjaston, omatoimikirjaston ja elokuvateatterin aukioloaikoina.


 

PTV mansikkasumppa1

JÄTÄ KOMMENTTI